Znaczenie warzyw zasianych w lipcu i sierpniu

 

W 2014 roku nie sprzedajemy już mniszka lekarskiego, ponieważ wątpimy, czy istnieje duży popyt, ale dostarczamy inne nasiona warzyw opisane w poniższym artykule zaczerpniętym z przewodnika po produkcji żywności w ogrodzie z 1918 roku.

Po prostu kliknij wybrane spośród wymienionych poniżej, a zostaniesz przekierowany bezpośrednio do szczegółów na naszej stronie internetowej:

Fasola Francuska Karłowata
Sałatka kukurydziana
Ziemniaki
Buraczany

Rzeżucha
Sałata Kos
Rzodkiewka
Kapusta

Cebula
szpinak
Marchewka
Endywia

Pietruszka
Rzepa
kalafior
Kol Rabi

Groszek

Wyciąg tekstowy z Przewodnika po produkcji żywności z 1918 roku autorstwa Suttons:

Wraz ze stale rosnącą potrzebą zwiększonej domowej produkcji foo, wielkie znaczenie siewu nasion warzyw w lipcu i sierpniu staje się coraz pełniej realizowane. W wielu ogrodach, w których siew ogranicza się do sezonu wiosennego, często pozostawia się duże poletka niezamieszkane przez kilka miesięcy po usunięciu wczesnych plonów, co w konsekwencji powoduje utratę wielu cennych produktów.

Przez kilka ostatnich lat nalegaliśmy na celowość wysiewu w lipcu i sierpniu jako sposobu na rozszerzenie dostaw wielu warzyw i sałatek przez jesień i wczesną zimę oraz w celu wykazania wykonalności naszych zaleceń oraz pokazać, jak szybko można uprawiać rośliny spożywcze, zasiewy zostały wykonane na naszych terenach doświadczalnych w Reading w wymienionych miesiącach.

Osiągnięto niezwykle pomyślne wyniki, wiele odmian było gotowych na stół w ciągu siedmiu tygodni od daty siewu nasion. Pewne wyobrażenie o doskonałości produktu można wywnioskować z powyższej ilustracji, która przedstawia część naszego Eksponatu Warzyw wyhodowanych z nasion wysianych w otwartym terenie 15 lipca 1918 r. tego samego dnia i wystawiona na spotkaniu Królewskich Towarzystw Ogrodniczych 24 września. Za tę obszerną kolekcję zostaliśmy odznaczeni Srebrnym Pozłacanym Medalem Rycerskim. Podobna wystawa warzyw wyhodowanych w 1915 roku z nasion zasianych od 29 lipca do 3 sierpnia i wystawiona przez nas 26 października została odznaczona przez Towarzystwo Srebrnym Pozłacanym Medalem Rycerskim za swoją wartość edukacyjną.

Czytaj  RHS Chelsea Plant of the Decade Award

Tajemnica sukcesu polega na sianiu tylko wcześnie dojrzewających odmian i przerzedzaniu roślin natychmiast po ich pojawieniu się (zamiast przesadzania), tak aby nie zostały zahamowane we wzroście. W tym systemie kapusty nadawały się do ścięcia w październiku, które po przesadzeniu nie byłyby gotowe przed marcem lub kwietniem.