Pierwotnie wyhodowane za „żelazną kurtyną”, gdzie hodowcy nie mieli dostępu do środków grzybobójczych, a zimy były długie i ciężkie, te odporne na zarazę ziemniaki zostały wybrane ze względu na ich wyjątkową odporność i możliwości przechowywania.~ 153~
Nasza ostatnia ankieta ujawnia najważniejsze kwestie, którymi kierują się klienci przy zakupie sadzeniaków:
- Smak
- Ziemniaki odporne na zarazę
- Zastosowania ziemniaków np. najlepsze do ugniatania, pieczenia itp
- Przechowywanie ziemniaków
Co to jest zaraza ziemniaczana?
Czasami nazywana „pleśnią wodną”, jest powodowana przez grzybopodobny organizm Phytophthora infestans, który, co dziwne, pod względem botanicznym jest bliżej spokrewniony z wodorostami niż z grzybami! Działa jednak w podobny sposób. Zarodniki przeżywają zimę w zakażonych bulwach ziemniaka pozostawionych w glebie. U bulw przechowywanych w domu z zainfekowanej uprawy może również rozwinąć się choroba po posadzeniu. Dlatego zawsze najlepiej każdego roku zaczynać od nowych sadzeniaków z pewnego źródła.
Początkowa infekcja może pochodzić z lokalnego źródła, ale zarodniki są również przenoszone przez wiatr i przemieszczają się na wiele mil. Rośliny są zakażone, gdy zarodniki lądują na mokrych liściach, a rozprzestrzenianie się jest szybkie w całej uprawie, gdy warunki są ciepłe i wilgotne. Deszcz spłukuje zarodniki z liści do gleby, gdzie infekują bulwy.
Objawy zarazy ziemniaczanej
Ciemnobrązowe okrągłe plamy pojawiają się na liściach i szybko się rozprzestrzeniają, gnijąc cały liść. Pędy są również zainfekowane i liście zamieniają się w gnijącą masę w ciągu kilku dni.
Na powierzchni bulw widoczne są ciemne i zapadnięte obszary. Wewnątrz brunatna zgnilizna zaczyna się tuż pod skórką i ostatecznie zmienia bulwy w mokrą i cuchnącą miękką zgniliznę. Pozornie zdrowe bulwy mogą później gnić w sklepie.
Zapobieganie zarazie i kontrola
- Posadź bulwy dobrej jakości z certyfikatem renomowanego dostawcy
- Uprawiaj wczesne odmiany, w których istnieje większe prawdopodobieństwo zebrania dobrych plonów przed atakiem zarazy
- Wybierz odmianę odporną na zarazę~ 253~
- Podlewaj rośliny wcześnie rano i unikaj zwilżania listowia
- ’Uziemienie' lub mulczowanie gleby grubymi warstwami może zmniejszyć infekcję bulw
- Jeśli pojawi się zaraza, odetnij wszystkie natychmiast zainfekować materiał i spalić
- Nie myć ziemniaków, które mają być przechowywane. Usuń zainfekowane bulwy i regularnie sprawdzaj przechowywane ziemniaki oraz usuwaj gnijące bulwy.
Jak uprawiać ziemniaki odporne na zarazę
Po przybyciu
Rozpakuj sadzeniaki i umieść je na tackach (dobrze sprawdza się pojemnik na jajka lub można użyć drewnianej tacy) w jasnym, przewiewnym miejscu wolnym od mrozu, aby mogły wykiełkować przed sadzeniem. Dzięki temu sadzeniaki będą rosły znacznie szybciej, gdy znajdą się w ziemi. Wstępne kiełkowanie to proces zwany chittingiem (chcesz wiedzieć więcej o chittingu, zapoznaj się z naszym przewodnikiem na temat tego, czy Chitować, czy nie
Sadzenie ziemniaków
Wykop rów o głębokości około 10 cm (4″), używając naszego Garden Ridger to najprostszy sposób, aby to zrobić. Umieść sadzeniaki na dnie z kiełkami skierowanymi do góry. Wypełnij rów, aby przykryć sadzeniaki, a górny opatrunek z nawozu do ziemniaków może przyspieszyć wzrost i plony
Pielęgnacja/uprawa
Gdy pojawiają się pędy, ważne jest, aby je „uziemić” (przykryć ziemią) w celu ochrony przed mrozem, który spowoduje czernienie pędów i opóźnienie plonowania. Podczas dłuższych okresów suchej pogody będziesz chciał obficie podlewać, aby umożliwić tworzenie się bulw. Gdy łodygi osiągną wysokość 25 cm (10 cali) nad poziomem gruntu, należy je ponownie „uziemić”, aby zapobiec zazielenianiu bulw w pobliżu powierzchni.
Zbieranie ziemniaków
Kiedy podnosić zależy od rodzaju zasadzonych ziemniaków, patrz tabela poniżej. Podnieś wczesne ziemniaki, gdy kwiaty zaczną się otwierać, a bulwy są wielkości dużych jaj. Ziemniaki z upraw głównych pozostaw na co najmniej dwa tygodnie po uschnięciu liści i łodyg. Następnie można przyciąć łodygi tuż nad poziomem gleby, aby zapobiec przedostawaniu się chorób, takich jak zaraza, do upraw. Delikatnie podnieś od spodu za pomocą widelca do ziemniaków lub naszej łyżki do zbioru ziemniaków. Wyciągnięte ziemniaki należy pozostawić na powierzchni gleby na kilka godzin, aby skórki zastygły przed przechowywaniem ich w papierowych lub jutowych workach. Ziemniaki przechowywane w plastikowych torebkach będą się pocić i bardzo szybko zaczną gnić.
Pięć odmian ziemniaka odpornych na zarazę
Mamy pięć odmian ziemniaków odpornych na zarazę, które łączą doskonały smak z odpornością na zarazę. Wyśmienicie wytrzymały wybór, są szczególnie przydatne w ostatnich brytyjskich latach letnich.
1: Setanta: Roślina główna o czerwonej skórce, prawdopodobnie najbardziej odporna na zarazę ze wszystkich ziemniaków. Znakomity smak i łatwy w uprawie. Idealne do marynarki, pieczeni i frytek. Uprawa główna.
2: Nicola: Kolor – żółty. Kształt – długi owalny. Odmiana wysokoplenna, dobrze przechowująca się. Smaczna „nowa” odmiana ziemniaków. Miąższ woskowy. Sałatka.
3: Cara: Robi bardzo smaczne tłuczone i pieczone ziemniaki. Uprawa główna.
4: Acoustic: Świetna wszechstronna odmiana o kremowym miąższu, idealna do upraw ogrodowych i ekologicznych. Ciężki plon o doskonałej odporności na zarazę. Uprawa główna.
5: Sarpo Mira: Część naszej odpornej na zarazę kolekcji. Czerwona, owalna, niespotykana odporność na zarazę, dobra odporność na ślimaki, energiczne liście tłumiące chwasty i dobrze rośnie na szerokiej gamie gleb. Uprawa główna.
Nicola
Setanta
Cara
Akustyka
Sarpo Mira
Kup nowy asortyment nasion 2021