Większość produktów spożywczych najlepiej spożywać na świeżo, ale wielu z nas nadal będzie zbierać i przechowywać warzywa. Więc jeśli naprawdę nie możesz stawić czoła krojeniu kolejnego pomidora, faszerowaniu kolejnej cukinii lub obieraniu kolejnej cebuli, oto pomoc.
Zbieranie warzyw
Zbieraj warzywa, gdy są jeszcze w kwiecie wieku Zdjęcie: Nasiona pasternaku – F1 Panorama z Suttons
Podlewając i karmiąc rośliny miej oko na ich rozwój. O ile nie bierzesz udziału w zajęciach z potwornych warzyw na lokalnym programie, najlepiej zbierać i przechowywać warzywa, gdy są w najlepszym wydaniu. Zwykle oznacza to, że są jeszcze młodzi i delikatni.
Podlewaj rośliny poprzedniego wieczoru i zbieraj warzywa wcześnie rano. Alternatywnie, zbierz warzywa w chłodny wieczór. Najważniejsze jest, aby nie zbierać w upalne dni i jak najszybciej umieścić warzywo w chłodnym miejscu, takim jak dom.
Warzywa zaczną tracić poziom witamin, gdy tylko zostaną zebrane, więc zbieranie i przechowywanie warzyw najlepiej wykonywać tego samego dnia, jeśli to możliwe.
Przechowywanie i konserwowanie warzyw
Szparagi można blanszować i zamrażać, aby cieszyć się nimi przez cały rokZdjęcie: Asparagus officinalis Mondeo z Suttons
Mniej doskonałe warzywa naprawdę muszą być świeże, a przechowywane są tylko doskonałe, wolne od skaz okazy. Różne metody przechowywania obejmują:
Zamrażanie warzyw
Następujące warzywa można blanszować i zamrażać:
- Szparagi
- Fasola
- Brokuły
- Marchew
- Kalafior
- Cukinia
- Groch~ 253~
- Papryka
- Szpinak
- Kukurydza
Suszenie warzyw
Niektóre warzywa można po prostu wysuszyć naturalnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu, aż będą potrzebne. Obejmuje to:
- Ziemniaki
- Cebula
- Czosnek
- Szalotka
- Dyba
- Zioła
Inne warzywa, na przykład pomidory, należy dokładnie wysuszyć na słońcu, w piekarniku lub suszarce, a następnie przechowywać w oleju.
Konserwowanie i marynowanie warzyw
Przedłuż zbiory chili, zachowując swoje ulubione odmiany. Zdjęcie: Pepper Chilli Seeds – Longhorn F1 z Suttons
Pojęcie „przetwory” obejmuje dżemy, galaretki, salsę, chutney i pikle. Ogromnej gamie dostępnych przepisów ze składnikami poświęcono całe książki, w tym:
- Papryka
- Chilli
- Pomidory
- Bakłażany
- Cebula
- Pieczarki
- Pory~ 253~
- Marchew
- Buraki
- Karczochy
- Chrzan
- Ogórki/Korniszony
- Babiki
- Cukinie
- Kapusta
- Kalafior
- Fasola
- Kukurydza
Pozostawienie warzyw w ziemi
Zostaw zimowe warzywa, takie jak kiełki, kapusta i pory, w ziemi, aż będą potrzebne. To samo dotyczy warzyw korzeniowych, takich jak marchew i pasternak, ale można je również podnosić i przechowywać w skrzyniach z piaskiem.
Używanie owoców i warzyw do warzenia piwa
Zamień łodygi rabarbaru w wino lub lemoniadę, aby przedłużyć smak lata!Zdjęcie: Rhubarb (Rheum) Champagne from Suttons
Wina i piwa można wytwarzać z wielu warzyw. Buraki i imbir to moja stara rodzinna ulubiona potrawa. Inne domowe warzywa, które można fermentować i podawać z kolacją, to:
- Bób
- Chrzan
- Marchew
- Chilli
- Cukinie
- Mięta
- Buraki
- Dynia
- Kukurydza
- Pasternak
- Rabarbar
- Rozmaryn
- Zatoka