Zbieranie i przechowywanie warzyw

Większość produktów spożywczych najlepiej spożywać na świeżo, ale wielu z nas nadal będzie zbierać i przechowywać warzywa. Więc jeśli naprawdę nie możesz stawić czoła krojeniu kolejnego pomidora, faszerowaniu kolejnej cukinii lub obieraniu kolejnej cebuli, oto pomoc.

Zbieranie warzyw

Zbieraj warzywa, gdy są jeszcze w kwiecie wieku Zdjęcie: Nasiona pasternaku – F1 Panorama z Suttons

Podlewając i karmiąc rośliny miej oko na ich rozwój. O ile nie bierzesz udziału w zajęciach z potwornych warzyw na lokalnym programie, najlepiej zbierać i przechowywać warzywa, gdy są w najlepszym wydaniu. Zwykle oznacza to, że są jeszcze młodzi i delikatni.

Podlewaj rośliny poprzedniego wieczoru i zbieraj warzywa wcześnie rano. Alternatywnie, zbierz warzywa w chłodny wieczór. Najważniejsze jest, aby nie zbierać w upalne dni i jak najszybciej umieścić warzywo w chłodnym miejscu, takim jak dom.

Warzywa zaczną tracić poziom witamin, gdy tylko zostaną zebrane, więc zbieranie i przechowywanie warzyw najlepiej wykonywać tego samego dnia, jeśli to możliwe.

Przechowywanie i konserwowanie warzyw

Szparagi można blanszować i zamrażać, aby cieszyć się nimi przez cały rokZdjęcie: Asparagus officinalis Mondeo z Suttons

Mniej doskonałe warzywa naprawdę muszą być świeże, a przechowywane są tylko doskonałe, wolne od skaz okazy. Różne metody przechowywania obejmują:

Zamrażanie warzyw

Następujące warzywa można blanszować i zamrażać:

  • Szparagi
  • Fasola
  • Brokuły
  • Marchew
  • Kalafior
  • Cukinia
  • Groch~ 253~
  • Papryka
  • Szpinak
  • Kukurydza

Suszenie warzyw

Niektóre warzywa można po prostu wysuszyć naturalnie i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu, aż będą potrzebne. Obejmuje to:

  • Ziemniaki
  • Cebula
  • Czosnek
  • Szalotka
  • Dyba
  • Zioła

Inne warzywa, na przykład pomidory, należy dokładnie wysuszyć na słońcu, w piekarniku lub suszarce, a następnie przechowywać w oleju.

Konserwowanie i marynowanie warzyw

Przedłuż zbiory chili, zachowując swoje ulubione odmiany. Zdjęcie: Pepper Chilli Seeds – Longhorn F1 z Suttons

Pojęcie „przetwory” obejmuje dżemy, galaretki, salsę, chutney i pikle. Ogromnej gamie dostępnych przepisów ze składnikami poświęcono całe książki, w tym:

  • Papryka
  • Chilli
  • Pomidory
  • Bakłażany
  • Cebula
  • Pieczarki
  • Pory~ 253~
  • Marchew
  • Buraki
  • Karczochy
  • Chrzan
  • Ogórki/Korniszony
  • Babiki
  • Cukinie
  • Kapusta
  • Kalafior
  • Fasola
  • Kukurydza

Pozostawienie warzyw w ziemi

Zostaw zimowe warzywa, takie jak kiełki, kapusta i pory, w ziemi, aż będą potrzebne. To samo dotyczy warzyw korzeniowych, takich jak marchew i pasternak, ale można je również podnosić i przechowywać w skrzyniach z piaskiem.

Używanie owoców i warzyw do warzenia piwa

Zamień łodygi rabarbaru w wino lub lemoniadę, aby przedłużyć smak lata!Zdjęcie: Rhubarb (Rheum) Champagne from Suttons

Wina i piwa można wytwarzać z wielu warzyw. Buraki i imbir to moja stara rodzinna ulubiona potrawa. Inne domowe warzywa, które można fermentować i podawać z kolacją, to:

  • Bób
  • Chrzan
  • Marchew
  • Chilli
  • Cukinie
  • Mięta
  • Buraki
  • Dynia
  • Kukurydza
  • Pasternak
  • Rabarbar
  • Rozmaryn
  • Zatoka
Główny obraz: sanddebeautheil-GETTYIMAGES
Czytaj  Senetti Przewodnik po uprawie roślin w doniczkach