Jeśli jesteś w trakcie radzenia sobie z nadmiarem cukinii lub zajęty przetwarzaniem ogromnych zbiorów bobu, teraz może wydawać się dziwny czas na zacznij myśleć o sadzeniu na zimę. Jednak lato jest właśnie wtedy, kiedy musisz zdecydować, jak ma wyglądać twoja zimowa łatka warzywna.
Skuteczna uprawa w domu oznacza maksymalne wykorzystanie chłodniejszych miesięcy. Oto nasz miesięczny przewodnik po wysiewie nasion warzyw, zawierający krótką listę nasion warzyw, które możesz jeszcze zasiać tego lata, aby uzyskać plony tej zimy lub wczesną wiosną przyszłego roku.
Zimowe nasiona warzyw do siewu przez lato
Siej kapustę przez całe lato, aby zebrać plony następnej wiosny. Zdjęcie: Nasiona kapusty „F1 Winterjewel” z Suttons
- Liść sałaty – Siej nasiona sałaty przez całe lato i kontynuuj uprawę na zewnątrz do października.
Kale – siej nasiona do końca lipca, aby wysadzić je przed końcem sierpnia
Kapusta – Zasiej Od lipca do sierpnia do zbiorów następnej wiosny. Wszystkie odmiany są bardzo odporne i dobrze znoszą mróz.
Kalafiory – Wybierz odmianę jesienną lub zimową. Wysiewać we wrześniu-październiku i zimować w chłodni.
Bób – Wysiewać odmiany zimowe na przełomie października i listopada, aby wczesną wiosną wytworzyć strąki. W ten sposób otrzymasz je co najmniej na miesiąc przed wysiewem wiosennych odmian.
Cebula i szalotka – Sadź je jesienią w zestawach, aby zebrać je w lipcu następnego roku. Niezwykle łatwa w uprawie, wybierz dobrze przepuszczalne miejsce z dość żyzną glebą. Alternatywnie, wysiewaj nasiona cebuli dymki w sierpniu/wrześniu, aby zebrać je w marcu – maju.
Groch – Wysiewaj w październiku/listopadzie pod kloszami, aby zebrać plony pod koniec maja.
Czosnek – Bardzo łatwy w uprawie. Pojedyncze goździki sadzić tuż pod powierzchnią od października do stycznia. Podnieś i wysusz w pełni dojrzałe rośliny w lipcu.
Właśnie przegapiłem najlepszy czas siewu – wciąż jest czas na sadzenie młodych roślin
Wsadź sadzonki brukselki do gruntu w środku lata, aby uzyskać smaczną uprawę ozimąZdjęcie: Brukselka „Crispus” z Suttons
- Jarmuż – Jedno z najbardziej niezawodnych i pożywnych warzyw zimowych, jarmuż wytrzymuje niekorzystne warunki pogodowe, dając dobre plony przez całą zimę. Zwykle uprawiany z lipcowego siewu i zbierany od późnej jesieni do wiosny, można kupić rośliny wtykowe, jeśli przegapisz łódź.
Sprouting Broccoli – Nie należy ich mylić z kalabryjskimi wielkogłowymi, kiełkujące brokuły wytwarzają wiele pędów o pysznych małe głowy. Bardzo dobrze radzą sobie z zimną pogodą i w pełni wykorzystują każde cieplejsze powietrze, jakie przynosi zima.
Brukselka – Wytrzymuje surowe zimy, w rzeczywistości smakuje lepiej, gdy jest przymarznięta! Jeśli uda ci się je wsadzić do ziemi na początku lipca, powinny zakwitnąć przed Bożym Narodzeniem.
Pory – Posadź zatyczki porów wczesnym latem, aby używać ich od października do kwietnia. Z radością pozostaną w ziemi przez całą zimę, dopóki nie będą potrzebne.
Najważniejsze wskazówki dotyczące zimowania warzyw
Jest jeszcze czas, aby zasiać kalafior w czerwcu lub wysiać nasiona jesienią, aby zimowały w chłodni. Zdjęcie: Nasiona kalafiora „F1 Clapton” z Suttons
Niezależnie od tego, czy wysiewasz własne nasiona, czy kupujesz sadzonki warzywne, jeśli planujesz przezimować swoje uprawy, oto kilka szybkich wskazówek:
- Pomóż swoim sadzonkom oprzeć się wiatrom i kamieniom, ustawiając je kołkami lub układając ziemię wokół podstawy roślin, aby powstrzymać je przed wiatrem.
Chroń przed mrozem za pomocą kloszów, jeśli to możliwe.
Chroń przed szkodnikami. Ślimaki i ślimaki będą mniejszym problemem, ponieważ hibernują w chłodne dni, ale uważaj, gdy pogoda jest łagodniejsza, ponieważ nadal kochają delikatne sadzonki.
Jeśli chcesz mieć pełny talerz zimowych warzyw, lato to najlepszy czas, aby zacząć to planować. Aby uzyskać więcej przewodników, wskazówek i wskazówek dotyczących ogrodnictwa, przejdź do sekcji Miesięczne zadania w ogrodzie, w której znajdziesz szczegółowy opis wszystkiego, co musisz zrobić w ogrodzie każdego miesiąca.
Główny obraz: Kale Black Plants „Black” z Suttons/Prawa autorskie: Floramedia