Maksymalnie wykorzystaj swoje pomidory

Pomidory będą teraz dojrzewać i należy je regularnie zbierać, aby rośliny rosły. Owoce najlepiej zbierać późnym popołudniem, kiedy zawartość cukru jest największa. Będą nabierać smaku przez kilka dni po zerwaniu, ale nie, jeśli włożysz je do lodówki, więc trzymaj je w misce w temperaturze pokojowej.

Jeśli uprawiałeś swoje pomidory pod szkłem, skorzystasz z wcześniejszego, cięższego zbioru, ale jeśli hodowałeś je wolniej na zewnątrz, smak będzie bardziej intensywny.

Więc co zrobić z tymi wszystkimi cudownymi owocami?

Pomidory sałatkowe, takie jak Gardener’s Delight, F1 Flamingo, Red Zebra i F1 Honeycomb, mają wyższą zawartość wody niż odmiany do gotowania i ogólnie wyższy poziom cukru, co czyni je pysznymi, gdy są spożywane na surowo. Odrobina soli morskiej sprawi, że będą jeszcze lepsze. Sweet Petit jest szczególnie soczysty i dobrze komponuje się z rukolą z tartym parmezanem na wierzchu.

Pomidory do gotowania mają gęstszy miąższ z mniejszą liczbą nasion i niską zawartością soku, dzięki czemu można z nich ugotować jedwabiście gładki sos, idealny do pizzy lub makaronu. Pomidory śliwkowe takie jak Giulietta i San Marzano najlepiej nadają się do sosów, smażenia czy grillowania.

Elegance to kolejny pomidor dobrze nadający się do grillowania, więc będzie dobrze współgrał z burgerami, które tego lata będziesz serwować na grillu.

Jeśli lubisz pieczone pomidory, mam nadzieję, że uprawiałeś Artisan F1 Bumble Bee Mix. Te maleńkie dziwaczne małe owoce są idealne pieczone lub smażone, podczas gdy Principe Borghese jest idealny do suszenia na słońcu lub w piekarniku. Włóż do słoika, zalej oliwą z oliwek i ciesz się nimi przez wiele miesięcy.

Nie możemy ignorować dużych chłopców. Pomidory befsztykowe, takie jak F1 Brandy Boy i F1 Crimson Blush, są wspaniałe nadziewane i pieczone lub krojone i używane do kanapek. Ktoś chętny na BLT?

Czytaj  Jak wybrać najlepszy kosz wiszący

Mam nadzieję, że w tym roku nie cierpisz na zarazę pomidorową, ale jeśli tak, to może zanotuj, aby spróbować Suttons Crimson Crush w przyszłym roku – pierwszego na świecie w pełni odpornego na zarazę pomidora, dostępnego wyłącznie w Suttons!