Uprawa własnej komosy ryżowej

Komosa ryżowa pojawiła się na scenie kulinarnej zaledwie kilka lat temu i jest obecnie uważana za podstawowy element szafek sklepowych. Choć może się to wydawać modne i modne, quinoa z pewnością nie jest nowym jedzeniem. Była uprawiana i spożywana tysiące lat temu przez starożytnych Inków i czczona jako „matka wszystkich zbóż”.

Więc co jest takiego dobrego w Quinoa?

Co niezwykłe dla świata roślin, komosa ryżowa jest kompletnym białkiem, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Komosa ryżowa bez glutenu i cholesterolu jest również bogata w błonnik i zawiera niesamowitą gamę minerałów i witamin.

Przydatna w równoważeniu poziomu cukru we krwi, komosa ryżowa jest również bardzo przeciwzapalna i dobra dla utrzymania mięśni i mocnych kości. A jedną z najlepszych rzeczy na temat komosy ryżowej jest to, że jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Wspaniała alternatywa dla ryżu, kuskusu i kaszy bulgur dzięki puszystej konsystencji i lekko orzechowemu smakowi nadaje się do wielu dań.

Masz ochotę na własną uprawę?

Tak więc Wielka Brytania może bardzo różnić się od boliwijskich Andów, ale nadal dość łatwo jest wyhodować własną komosę ryżową. Komosa ryżowa, blisko spokrewniona z chwastem Fat Hen, dobrze radzi sobie w naszym klimacie i chętnie rośnie na południu i dalekiej północy. James Wong określa to jako „święte ziarno Inków, które będzie rosło jak tydzień w słonecznej Szkocji”.

Najpierw kup paczkę nasion komosy ryżowej z serii Suttons James Wong. Każda paczka zawiera około 410 nasion i chociaż 100% kiełkowanie jest mało prawdopodobne, nadal można zebrać plon dobrej wielkości.

Ponieważ młode rośliny wyglądają bardzo jak chwasty, najlepiej wysiać nasiona w rzędach i dokładnie je zaznaczyć. Szkoda byłoby je przez pomyłkę wyplenić! Wysiewać w kwietniu w miejscu nasłonecznionym i obficie podlewać. Gdy będą wystarczająco duże, aby obsłużyć, rozrzedź sadzonki na odległość około 30 cm między każdą rośliną.

Czytaj  5 naszych ulubionych bylin Chelsea

Początkowy wzrost jest powolny, ale potem rośliny gwałtownie się rozpędzają i osiągają wysokość około 2 metrów. Następnie zaczną się formować główki nasion.

Zbiory

Wczesną jesienią liście żółkną i zaczynają opadać. Jest to czas, kiedy kolorowe główki nasion są gotowe do cięcia. Usuń całe główki nasion i umieść je w papierowej torbie w chłodnym i suchym miejscu na kilka tygodni, aby nasiona wyschły.

Po wyschnięciu delikatnie przetrzyj główki nasion, aby usunąć nasiona i przepuść je przez drobne sito, aby usunąć wszelkie plewy. Przechowuj ziarno komosy ryżowej w szczelnym słoiku i wystarczy na około rok. Do kiedy twój następny plon będzie gotowy!

W celu obrony przed głodnymi ptakami, nasiona komosy ryżowej są pokryte naturalnymi, gorzkimi substancjami chemicznymi znanymi jako saponiny. Dlatego dobrze namocz domowe nasiona komosy ryżowej i przepłucz je przed gotowaniem. Następnie otwórz książkę kucharską i wybierz jeden z wielu sposobów na delektowanie się tym pożywieniem. Tym bardziej super, że sam go wyhodowałeś!