Ważne: Rozpakuj szparagi od razu i jeśli sadzenie nie może nastąpić natychmiast, umieść korony w skrzyni lub tacy na nasiona, otocz korzenie wilgotny torf. Przechowuj w chłodnym i lekkim miejscu.
Wstępne przygotowania
- Dobrze uprawiana grządka szparagów powinna pozostawać wydajna przez 20 lat lub dłużej, dlatego opłaca się dobrze przygotować glebę przed sadzeniem.
- Wybierz otwarte, nasłonecznione miejsce, ale unikaj bardzo odsłoniętych stanowisk i stref mrozu. Szparagi będą rosły na najgłębszych, dobrze osuszonych i dość żyznych glebach. Preferowana jest lekko zasadowa gleba o pH od 6,5 do 7,5. Można to łatwo sprawdzić za pomocą zestawu do badania gleby lub pehametru. Nie sadź nowego grządki ze szparagami tam, gdzie wcześniej uprawiano roślinę.
- Wykop glebę na głębokość łopaty, rozwidlając warstwę gleby poniżej i upewnij się, że usunięto wszystkie ślady wieloletnich chwastów. Umieść dobry zaprawę z dobrze przegniłego obornika lub kompostu ogrodowego na wierzchu 25-30 cm (10-12”).
- Idealnie, to wstępne przygotowanie powinno być podjęte na jakiś czas przed sadzeniem, aby umożliwić osiedlenie się ziemi.
Sadzenie szparagów
Posadź jak najszybciej po otrzymaniu, ale nie, jeśli gleba jest zbyt mokra lub oszroniona. Ostrożnie obchodź się z koronami, aby uniknąć uszkodzeń i nie pozwól im wyschnąć.
Istnieje kilka metod sadzenia szparagów:
- W oddzielnych rzędach, ustawiając poszczególne korony w odległości 40-45 cm (15-18 cali) i 1,2 m (4 stopy) między rzędami. Dla każdego rzędu wykop rów o szerokości 30 cm i głębokości 20 cm. Wymień część gleby, aby utworzyć kopiec lub zakrzywiony grzbiet – o wysokości 10 cm (4 cale) w najwyższym punkcie – na dnie wykopu. Korony układa się ostrożnie na kopcu z korzeniami rozłożonymi na kalenicy, a następnie przysypuje się 5 cm drobnej ziemi, którą należy lekko zagęszczać. Szybko przykryj korony, aby zapobiec wysychaniu. Wykop jest wypełniany ziemią, stopniowo, w trakcie sezonu, w miarę rozwoju pędów. Uprawiane w tym systemie, po osiągnięciu fazy zbioru, jesienią, po ścięciu łodyg, na koronach można usypać warstwę ziemi o grubości 5-8 cm (2-3 cale). W razie potrzeby powtórz w kolejnych latach.
- W zagonach 3-rzędowych rozstaw korony co 30 cm w każdą stronę i głębokość sadzenia 10 cm. Użyj kielni, aby wykopać wystarczająco duże doły do sadzenia, aby korzenie były dobrze rozmieszczone. Jeśli sadzi się więcej niż jedno łóżko, należy pozostawić między nimi ścieżkę o szerokości 75–90 cm (2,5–3 stopy). Bliski rozstaw koron, taki jak ten, daje wyższe plony z danego obszaru, ale włócznie będą miały cieńszą średnicę. Po posadzeniu zastosuj pogłówny nawóz, taki jak Growmore, w dawce 100 gramów na metr kwadratowy (3 uncje na metr kwadratowy). Wbij ją bardzo lekko w powierzchnię gleby, uważając, aby nie uszkodzić ani nie naruszyć nowo posadzonych koron. Dzięki systemowi oddzielnych rzędów nawóz można lekko zgrabiać w glebie po wykopaniu rowu.
Pielęgnacja szparagów
Utrzymuj grządki wolne od chwastów przez ręczne pielenie lub płytkie kopanie – ale unikaj naruszania korzeni, które mogą być łatwo uszkodzone. Zwróć szczególną uwagę na podlewanie, jeśli jest to konieczne w okresach suszy, w sezonie sadzenia, kiedy rośliny się zakorzenią.
Zastosuj środki ślimakobójcze, aby chronić rozwijające się pędy. Nie zbieraj szparagów w roku sadzenia ani w roku następnym. W tym okresie korony powiększają się, aby później dawać obfite plony.
Pierwszą uprawę należy zebrać w trzecim roku (czyli dwa lata po posadzeniu). W międzyczasie pozwól liściom („paproci”) rozwijać się naturalnie, a jesienią, gdy żółkną, przytnij je do 3 cm od ziemi. Usuń wszelkie chwasty. Na tym etapie można zastosować warstwę kompostu ogrodowego o grubości 5-8 cm (2-3”), ale nie jest to konieczne.
Zbiór i późniejsza uwaga
W zależności od pory roku, cięcie może rozpocząć się zwykle w drugiej połowie kwietnia i trwać do czerwca. Zbierz włócznie, gdy znajdują się 12-18 cm (5-7”) nad ziemią, odcinając je ostrym nożem 3 cm (1”) pod powierzchnią gleby (można użyć specjalnego noża do szparagów).
Uważaj, aby nie uszkodzić innych rozwijających się pędów. W pierwszym sezonie zbioru ciąć nie dłużej niż 6 tygodni; w kolejnych latach do 8 tygodni. Następnie pozwól paproci urosnąć i zbuduj zapasy żywności w koronach dla zbiorów w następnym roku.
Jeśli wzrost paproci jest słaby, można go pobudzić, stosując Growmore w dawce 70 g na metr kwadratowy (2 uncje na jard kwadratowy). Jesienią ścinamy paproć, gdy żółknie. Jeśli paproć może zostać przewrócona przez wiatr, podeprzyj ją laskami i sznurkiem.