Suttons Horticultural Manager, Tom Sharples, zajmuje się handlem nasionami od ponad 40 lat i potrzeba czegoś naprawdę wyjątkowego, aby przyspieszyć puls, ale nowy Floribunda Sweet Pea właśnie to zrobił.
Ta nowa odmiana groszku cukrowego została stworzona przez skrzyżowanie dziedziczonego typu „Grandiflora” z nowszym „Spencer”, uzyskując w ten sposób połączenie najlepszych z nich.
Grandiflora Sweet Peas to tradycyjny typ, najwcześniej Cupani, nazwany na cześć sycylijskiego mnicha i sprowadzony do Wielkiej Brytanii w 1699 roku. Bardzo energiczny, o doskonałym zapachu, ale chociaż ma około 4 do 5 kwiatów na łodydze, kwiaty są małe i niezbyt efektowny. A więc bardzo ładna, wcześnie kwitnąca i cudownie pachnąca, ale nie efektowna.
Spencer Sweet Peas ma zwykle duże falbaniaste kwiaty i stał się ostoją wystawców. Ich nazwa pochodzi od rodziny księżnej Diany, Spencerów z Althorp House. To ich ogrodnik, Silas Cole, w 1901 roku po raz pierwszy wystawił „Countess Spencer”, odmianę, która była znacznie większa i bardziej plisowana niż cokolwiek innego w tamtym czasie. Groszek Spencer kwitnie później niż inne odmiany i jest mniej pachnący, ale bardzo wspaniały.
W gruncie rzeczy do tej pory albo hodowałeś Grandiflorę dla ich perfum, albo Spencera dla ich wyglądu. Nowy groszek Floribunda jest dostępny wyłącznie w Suttons i jest hybrydą między tymi dwoma typami. Duże kwiaty są prawie tak duże jak Spencery, ale mają ten sam pyszny zapach starych odmian Grandiflora. Łatwy w uprawie i energiczny Floribunda to naprawdę najlepszy słodki groszek.
NOWOŚĆ Floribunda Sweet Pea – Sublime Scent Mix
Mieszanka najlepszych, silnie pachnących nowych kwiatów dostępnych na długich łodygach, idealna do cięcia. Suttons uważa, że to nasz najlepszy groszek cukrowy, a ponieważ sprzedajemy go od 1871 roku, jest to niezłe wyróżnienie!