The Chelsea Chop

Nie mając żadnego związku z kotletem Barnsley, kotlet Chelsea jest metodą przycinania roślin zielnych. To coroczne ścięcie głowy najlepiej przeprowadzać od końca maja do początku czerwca, a więc zbiega się z końcem Chelsea Flower Show, stąd nazwa.
Odpowiedni dla większości późno kwitnących bylin, Chelsea chop ogranicza rozmiar rośliny i opóźnia sezon kwitnienia, zapewniając kolor po zakończeniu innych kwitnień. Im bliżej sadzonek jest dostarczony naturalny okres kwitnienia, tym dłuższe będzie opóźnienie kwitnienia.

Kotlet Chelsea ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników, a wielu ogrodników nie chce odcinać zdrowych główek kwiatów, zwłaszcza gdy czekano na nie przez całą zimę. Inni uważają, że niezależnie od brutalności akcji, korzyści sprawiają, że kotlet Chelsea jest warty zaprezentowania. Korzyści te obejmują:

– Rośliny pozostają krótsze i bardziej zadbane
– Łodygi stają się mocniejsze i mniej podatne na opadanie
– Wymagane jest mniej palików i mniejsze ryzyko wystąpienia wiatru i uszkodzeń
– Rośliny kwitną później, gdy inne rośliny skończą
– Kwiaty są liczniejsze, choć zwykle mniejsze

Niektóre siekacze są odważniejsze od innych, ale większość z nich redukuje rośliny o około jedną trzecią, używając ostrych nożyc lub sekatorów. Różne odmiany późno kwitnących bylin można przycinać na różne poziomy, aw przypadku dużych kęp przód można przyciąć niżej niż tył lub nawet ułożyć warstwowo całą kępę. Spowoduje to ciągłe kwitnienie przez całe lato.

Rośliny, które czerpią korzyści z kotleta Chelsea to:

– Odporne chryzantemy
– Rozchodniki
— Złoty pręt
– Rudbecka
– Helenium
– Aster
– Dzwonek

 

 

 

Podsumowujac, siekanie Chelsea jest swietnym sposobem kontrolowania ksztaltu rosliny i okresu kwitnienia i jest latwe do wykonania przy uzyciu sekatora lub sekatora. Nagrodą za głęboki oddech i siekanie będzie kolorowy ogród aż do późnego lata.

Czytaj  Przewodnik po uprawie kiwi