Elektryczne stokrotki, sorbet z mango i chilli

Oto wspaniały pomysł Jamesa Wonga na wykorzystanie elektrycznych stokrotek ~ 153 ~

Niezależnie od tego, czy jest to deser wywołujący mrowienie w języku, czy najlepszy środek do czyszczenia podniebienia między daniami, ten ciekawy „gazowany” sorbet z pewnością wywoła uśmiech na twarzach Twojego partnera.

Składniki

  • 3 świeże mango, obrane, pozbawione pestek i pokrojone
  • Drobno starta skórka i sok z 2 limonek
  • 250g cukru pudru, przesianego
  • 1 mała czerwona papryczka chilli, drobno posiekana, plus trochę do dekoracji
  • 9 małych elektrycznych stokrotek, drobno posiekanych, plus trochę do dekoracji
  • Sól morska w płatkach

Serwuje 4

Co zrobićZmiksuj mango, skórkę z limonki, sok z limonki i cukier puder w robocie kuchennym, aby uzyskać gładkie purée.

Wlej do pojemnika Tupperware i wstaw do zamrażarki na 1 godzinę.

Co godzinę szybko mieszaj mieszaninę, aż do całkowitego zamrożenia (zajmie to około 4 godzin). Podczas ostatniego mieszania posyp chili i stokrotki elektryczne i dobrze wymieszaj.

Wytrzyj brzeg kieliszka do martini plasterkiem limonki, aby pokryć go cienką warstwą soku z limonki, odwróć go i zanurz brzeg w mieszance soli morskiej i posiekanych elektrycznych stokrotek.

Podaj sorbet w szklance z solą i udekoruj elektrycznymi stokrotkami i świeżo pokrojonymi papryczkami chilli.

Dowiedz się więcej o tych musujących kwiatuszkach z krótkiego filmu Jamesa Wonga poniżej:

Czytaj  Burak, Ziarno & Sałatka z Serem Feta