Słodkie ziemniaki (Ipomoea batatas)

Sezon na ziemniaki rozpoczął się od wielu sadzeniaków, które szykują się do sadzenia za kilka tygodni, a inne zamówiono i są w drodze. Wszyscy mamy swoje ulubione odmiany, ale co powiesz na spróbowanie czegoś nowego w tym roku i uprawę słodkich ziemniaków?

Pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej sadzeniaki to duże, bogate w skrobię, słodko smakujące bulwy pełne dobroci. Bogaty w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczny słodki ziemniak jest na dobrej drodze, by stać się superżywnością.

Słodkie ziemniaki są wieloletnimi pnączami i są tylko daleko spokrewnione ze zwykłymi ziemniakami. Ziemniaki należą do rodziny roślin psiankowatych, podczas gdy słodkie ziemniaki należą do rodziny powojowatych wraz z powojem.

Ogrodnicy mogli odrzucić słodkie ziemniaki ze względu na ich reputację, że potrzebują długiego, gorącego sezonu wegetacyjnego – być może nie najlepiej nadającego się do normalnego brytyjskiego lata! Jednak opracowano nowe odmiany, które są idealne dla naszego chłodniejszego klimatu i szybko dojrzewają, a wszystkie one są zawarte w asortymencie Suttons – patrz poniżej:

Beauregard – Jest to prawdopodobnie najbardziej znana odmiana, ponieważ jest to odmiana łatwo dostępna w sklepach i supermarketach. W samej Luizjanie przeznaczają ponad 9 000 akrów ziemi pod uprawę słodkich ziemniaków Beauregard. Rośliny dają dobre plony średniej wielkości bulw o słodkim, łososiowo-pomarańczowym miąższu. Takie odmiany o głębokim miąższu są bogate w beta-karoten – dodatkowa korzyść!

Bonita – bulwy o brązowej skórce z różowym/fioletowym odcieniem i jasnobiałym miąższem. Bonita jest najsłodszą z dostępnych odmian. Idealny do tradycyjnych dań ziemniaczanych, a może słodki smak chipsów? Bonita Sweet Potato nie jest jeszcze dostępna w supermarketach.

Burgundia – Rośliny jednorodne, wytwarzające dobrze ukształtowane bulwy o czerwonej skórce i słodkim, bordowo-pomarańczowym miąższu. Ta odmiana ma doskonały smak i nie jest jeszcze dostępna w supermarketach.

Murasaki 29 – Słodkie, delikatne bulwy o orzechowym smaku z dodatkiem pysznych jadalnych liści. A japońska odmiana Murasaki 29 o fioletowej skórce nie traci koloru po ugotowaniu!

Czytaj  Jak uprawiać powojniki

Tradycyjnie słodkie ziemniaki były uprawiane z „posadzek”, co może być nieco trudne, ale tutaj w Suttons dostarczamy Super Plugs, dobrze ukorzenione i aktywnie rosnące, które są łatwiejsze i dają znacznie lepsze wyniki. Można je sadzić bezpośrednio w ogrodzie w nasłonecznionym miejscu lub uprawiać w pojemnikach lub workach do uprawy w szklarni. Będąc winoroślą, będą potrzebować lasek lub sznurka, aby się wspiąć, jeśli zostaną posadzone na zewnątrz, będą świetnie wyglądać na kratce.

Nakarm rośliny regularnie płynną paszą dla pomidorów i utrzymuj wilgotność gleby, a twoją nagrodą będą obfite zapasy słodkich bulw. Będą gotowe do zbioru jesienią, gdy liście zżółkną i obumrą.

Słodkie ziemniaki źle się przechowują i nie można ich zamrozić, ale to nie będzie problem, ponieważ z chęcią wsadzisz się w ten słodko smakujący miąższ! Można je przygotować w taki sam sposób jak zwykły ziemniak, chociaż możesz spróbować czegoś nowego. W Chinach bulwy kroi się na kawałki, smaży, a następnie macza w garnkach z gotującym się syropem, w USA podaje się je jako kandyzowany dodatek lub zamienia w masło ze słodkich ziemniaków, podczas gdy w Egipcie są po prostu pieczone i sprzedawane jako popularne jedzenie uliczne.

Słodkie ziemniaki są świetne w curry, risotto i tworzą piękną zupę. Aha, i nie ignoruj ​​liści i pędów – te też są całkiem smaczne!