Monty Python zapomniał wspomnieć o ogórku, ale przybyli do Anglii z Rzymianami i na szczęście zostali w tyle. Cesarz Tyberiusz zjadał je codziennie, a aby sprostać zapotrzebowaniu, jego ogrodnicy stworzyli ruchome grządki i gonili słońce ze swoim cennym ładunkiem. Może prekursorzy taczek?
Jednym z zabawnych produktów sprzedawanych przez Suttons jest zestaw foremek, który pozwala owocom i warzywom rozwinąć się w kształt serca i gwiazdy. Myślałem, że to całkiem nowatorskie, ale nie. Rzymianie używali bardzo podobnych foremek do wyciskania ogórków o ciekawych kształtach. Umysł się kręci.
Cowcumbers
Wszystko, w tym ogórki, wpada i wypada z łask, aw XVII wieku uważano je za nadające się wyłącznie do karmienia zwierząt gospodarskich. To przyniosło im nową nazwę „Cowcumbers”.
Niektóre zgony ludzi zostały przypisane krowom. Nigdy tego nie udowodniono, ale być może mogło to wynikać z wczesnych odmian, które miały bardzo wysoki poziom gorzkiej chemicznej kaburbitacyny. W bardzo dużych ilościach może być trujący.
Na szczęście ogórki się rozwinęły, a ogrodnicy znaleźli sposoby na zmniejszenie gorzkiego smaku. Zobacz blog – Jak uniknąć gorzkich ogórków.
Suttons Cucumber King George
W 1911 roku Suttons przedstawił Cucumber King George V. JKW Król Jerzy V odwiedził Suttons w 1926 roku i zwiedził stronę Reading. Ale to było raczej „dziękuję” za rolę, jaką Suttons odegrała w wyżywieniu narodu podczas wojny, niż za ogórek!
Cucumber King George nie jest już dostępny, ale został wyhodowany z Telegraph, którego ulepszona wersja pozostaje w naszej ofercie do dziś.
Fiński Ogórek Marynowany
W tym roku wyhodowałem Cucumber F1 Passandra i Cucumber Delistar plus Cornichon vert petit de Paris. A ja zbieram owoce od tygodni. Świetne z sałatką, ale jeszcze lepsze z ginem, lubię je marynować z koperkiem. Poniższy przepis dostałam od znajomego z Finlandii. Tak łatwe do zrobienia i gotowe do spożycia w ciągu zaledwie kilku godzin, moim zdaniem to najlepszy przepis na kiszone ogórki.
~ 152 ~ 3 do 4 ogórków pokrojonych w plasterki
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
1 łyżeczka świeżego koperku, posiekanego
Podgrzej wodę na patelni z solą i cukrem, aż się rozpuszczą.
Zdjąć patelnię z ognia.
Dodać ocet i koperek i delikatnie wymieszać.
Umieść plasterki ogórka w słoiku do suszenia lub podobnym i wlej płynną mieszankę.
Foka.
Włóż do lodówki i zacznij chrupać po 6 godzinach.