Ryż kalafiorowy
Ryż kalafiorowy to świetna zdrowa alternatywa dla ryżu. Niska zawartość węglowodanów i tylko 25 kalorii na 100 g, to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 5 min Całkowity czas 10 min
Porcje 3 Porcje
Składniki
Składniki
1 Kalafior
Olej roślinny
Sprzęt
Robot kuchenny z ostrzem
Deska do krojenia i nóż
Instrukcje
Przygotowanie kalafiora
Umyj kalafior i usuń wszystkie liście.
Osuszyć i pokroić na ćwiartki. Usuń twardszą, grubszą łodygę główną i pokrój ćwiartki na 2 lub 3 mniejsze kawałki.
Przymocuj ostrze „s” do robota kuchennego i dodaj kawałki kalafiora, uważając, aby nie dodać zbyt dużo na raz.~253 ~ Pulsuj kalafior przez 30 sekund na raz lub do momentu, gdy nie pozostaną duże kawałki i będzie przypominał ryż lub kuskus. Uważaj, aby nie przetrzeć kalafiora, ponieważ wtedy stanie się papkowaty.
Jeśli nie masz robota kuchennego, standardowa tarka działa równie dobrze. Zetrzyj różyczki na dużych oczkach tarki, a w mgnieniu oka uzyskasz ryż z kalafiora.
Gotowanie ryżu z kalafiora (mikrofale)
Umieść ryż z kalafiora w misce nadającej się do kuchenki mikrofalowej i przykryj klejem
Gotuj przez 3 minuty na wysokich obrotach (czas gotowania w kuchence mikrofalowej zależy od mocy), mieszając w połowie, aby była lekka i puszysta.
Trzymaj pod przykryciem i odstaw na 2 minuty.
~ 453~Gotowanie ryżu kalafiorowego (smażenie)
Podgrzej niewielką ilość oleju roślinnego na nieprzywierającej patelni.
Dodaj ryż kalafiorowy na patelnię i równomiernie rozprowadź.
Przykryj patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut, regularnie mieszając.
Ryż kalafiorowy nabierze nieco bardziej orzechowego kwiatu i jest gotowy, gdy jest lekko chrupiący na zewnątrz, ale wciąż miękki w środku.
~ 453~
Uwagi
Czemu by nie urozmaicić ryżu z kalafiora, dodając trochę prażonych nasion kminku lub świeżej papryczki chilli. Odśwież go, wrzucając świeżo posiekaną kolendrę.