Red Hot Chilli Peppers

Niektórzy ludzie lubią ostre papryczki chilli, podczas gdy inni po prostu nie. Najwyraźniej wszystko zależy od indywidualnego podniebienia i liczby receptorów ciepła w ustach, a każdy z nas jest inny.

Chillies zawierają związek chemiczny zwany kapsaicyną, który jest drażniący i powoduje dobrze znane uczucie pieczenia. Kapsaicyna jest używana jako gaz pieprzowy do obrony osobistej, a także okazjonalnie do tłumienia zamieszek, więc jest to naprawdę potężna substancja.

W 1912 roku amerykański farmaceuta, Wilbur Scoville, opracował metodę pomiaru poziomu kapsaicyny w różnych odmianach papryczek chilli, Skalę Scoville’a. Liczba jednostek ciepła Scoville’a (SHU) jest związana z poziomem kapsaicyny w tym konkretnym chili. Od tego czasu wprowadzono inne, bardziej wyrafinowane środki, ale skala Scoville’a pozostaje najczęściej używanym wskaźnikiem ostrości tych czerwonych papryczek chilli.

Obecnie Bhut Jolokia jest uważana za najostrzejszą papryczkę chilli z SHU na poziomie 1 000 000. Kalifornijczyk Jason McNabb zjadł 13 w 2 minuty i zasłużył sobie na miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa. Teraz dlaczego miałbyś?

 

Czytaj  Najlepsze porady ekspertów na temat uprawy cebuli