Przygotowanie, zbieranie i pielęgnacja rośliny herbaty

Jak dbać o roślinę herbaty

Roślina herbaciana Camellia sinensis, która raz się zadomowiła, przetrwa większość brytyjskich zim, jednak przez pierwsze 2 lub 3 lata dobrze byłoby przenieść ją do domu lub chronić podczas długotrwałych lub ostrych mrozów. Do tego celu można użyć dowolnego rodzaju pokrycia, ale specjalnie do tego celu dostępna jest wełna ogrodnicza. Roślina będzie dobrze rosnąć w pełnym słońcu lub lekkim cieniu, więc większość ogrodów będzie miała miejsce, które im odpowiada.

Jeśli kupisz więcej niż jedną roślinę herbaty, najlepiej umieścić je w odległości około 3 stóp od siebie. Dopóki nie rosną razem, istnieje wiele bylin, które posadzone między nimi będą dobrze prezentować się na tle ciemnozielonych, wiecznie zielonych liści kamelii.

Podobnie jak większość kamelii, krzew herbaciany najlepiej rozwija się na dobrze osuszonych glebach o odczynie obojętnym do kwaśnego. Jeśli twoja gleba jest po stronie zasadowej, może być łatwiej uprawiać herbatę w doniczce z kompostem wrzosowatym. Doskonale poradzi sobie w uprawie w ten sposób. Jesienią roślina zakwitnie kremowobiałymi kwiatami z żółtym środkiem i wydzielać będzie wspaniały zapach.

Twoja roślina może dorastać do 3 m wysokości, ale najlepiej co kilka lat przycinać ją do wysokości 3 do 4 stóp, aby była krzaczasta i wytwarzała świeże liście na wysokości „łatwej do zebrania”. Zadbany powinien produkować herbatę przez 50 do 100 lat… Dzikie krzewy herbaciane mają nawet 1700 lat, więc możesz dostarczać darmową herbatę swoim spadkobiercom przez następne pokolenia!

Jak dobrać herbatę

Będziesz mógł zerwać kilka liści w pierwszym roku, abyś mógł spróbować zrobić własną herbatę. Najlepiej jednak ograniczyć się na początku, aby roślina herbaty zaczęła rosnąć i stać się większą rośliną z większą ilością świeżych liści w przyszłym roku i latach później. Twoja roślina będzie uśpiona w miesiącach zimowych, ale wiosną ożyje i możesz zacząć zbierać najświeższe młode liście. Tradycyjnie zbiera się dwa najwyższe liście i pączek na każdej łodydze, chociaż możesz spróbować ze starszymi liśćmi lub nawet łodygami i zobaczyć, jak zmienia się smak.

Jak przygotować herbatę

Właściwie zaczyna się zabawa, ponieważ możesz wypróbować różne metody przygotowania liści herbaty i zobaczyć, która z nich daje smak, który lubisz najbardziej.

Świeże liście herbaty zawierają enzymy, które rozpoczynają utlenianie w liściach. Proces ten zmienia kolor i smak herbaty. Stopień utlenienia jest bardzo ważny w tworzeniu wielu związków smakowych i aromatycznych, które nadają herbacie jej barwę, moc i rześkość. Ogrzewanie liści zabija te enzymy i zatrzymuje proces utleniania, podczas gdy miażdżenie lub cięcie liści przyspiesza utlenianie. Ilość „siniaków” na liściach i czas podgrzewania określa zatem rodzaj herbaty, jej kolor i smak.

Czytaj  Dzień VE – Victory in Europe

Trzy najczęściej pijane formy herbaty to zielona, ​​oolong i czarna. Czarna herbata jest nadal zdecydowanie najbardziej popularna w Wielkiej Brytanii, chociaż popularność zielonej herbaty nadal szybko rośnie, częściowo ze względu na zgłaszane korzyści zdrowotne, ale także oczywiście ze względu na jej smak! Liście krzewu herbacianego są bogate w polifenole katechiny, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Istnieje wiele artykułów naukowych na temat związku między tymi związkami a ich rzekomymi korzyściami zdrowotnymi, szczególnie w dziedzinie zapobiegania rakowi. Siniaczenie liści usunie te związki, ale także wytworzy nowe związki, które nadają czarnej herbacie smak, do którego większość z nas dorosła miłość.

Wszystkie trzy herbaty można łatwo przygotować z rośliny herbaty, postępując zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • Zielona herbata zawiera tylko 5-10% kofeiny w kawie na filiżankę i zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy.
  • Przygotowanie liści do zielonej herbaty:
  • Zerwij liście i osusz je
  • Pozostaw je w zacienionym miejscu do dalszego wyschnięcia na około 3 godziny.
  • Rozłóż je na blasze do pieczenia i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 20 minut
  • Przechowuj je w hermetycznym pudełku lub użyj od razu do przygotowania pierwszej filiżanki domowej zielonej herbaty!
  • (dla nieco innego smaku możesz ugotować liście przez minutę przed włożeniem ich do piekarnika lub podgrzewać je w woku przez 2 minuty.)

Herbata Oolong, znana również jako niebiesko-zielona herbata, zawiera około 10-15% zawartości kofeiny w filiżance kawy. Może mieć wielką głębię smaku i złożoność iz tego powodu jest czasami nazywana „herbatą konesera”.

Przygotowanie liści do herbaty Oolong:

  • Zerwij liście i osusz je
  • Rozłóż je na ręczniku w upale słońca do wyschnięcia na około 45 minut
  • Włóż je do środka do wyschnięcia na kolejne 4 godziny w temperaturze pokojowej, mieszając je kilka razy w tym czasie. (zobaczysz, jak krawędzie liści zaczynają czerwienieć, gdy wysychają i utleniają się)
  • Rozłóż je na blasze do pieczenia i susz w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 20 minut
  • Przechowuj je w hermetycznym pudełku lub użyj od razu do przygotowania pierwszej filiżanki domowej herbaty oolong!
Czytaj  Mój pamiętnik ogrodowy. – Przypomnienia na wrzesień 1914

Czarna herbata zawiera około 20% zawartości kofeiny w filiżance kawy. Jest to nadal zdecydowanie najpopularniejsza herbata pita w Wielkiej Brytanii.

  • Zerwij liście i osusz je
  • Zroluj liście w dłoniach lub wałkiem do ciasta, aż liście zaczną ciemnieć i staną się czerwone
  • Pozostaw je w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. (możesz poeksperymentować z ilością siniaków i długością czasu, w którym pozostawiasz je do wyschnięcia, aby znaleźć swoją własną idealną filiżankę herbaty)
  • Rozłóż je na blasze do pieczenia i wysusz w piekarniku nagrzanym do 120ºC przez 20 minut
  • Przechowuj je w hermetycznym pudełku lub użyj od razu do przygotowania pierwszej filiżanki domowej czarnej herbaty!

Jak dbać o rośliny mięty marokańskiej

Te miętowe krzewy herbaciane są wyjątkowo odporne na większość warunków. Najlepiej czuje się w półcieniu, ale rośnie również w pełnym słońcu lub cieniu. Będą dobrze rosnąć na rabatach, ale można je również uprawiać w doniczkach lub pojemnikach. Jeśli sadzisz bezpośrednio w swoim ogrodzie, pamiętaj, że raz zadomowione, podobnie jak inne miętowce, mogą rosnąć bardzo energicznie, więc możesz chcieć je powstrzymać. Jeśli masz miejsce, wkrótce będziesz mógł codziennie pić świeżą herbatę miętową w okresie wegetacyjnym. Liście można również suszyć lub zamrażać, aby móc pić własną herbatę miętową przez cały rok.

Jak przygotować herbatę miętową:

Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania herbaty miętowej. Niektóre zawierają zieloną lub oolong herbatę; niektórzy dodają inne liście roślin, takie jak werbena cytrynowa. Tradycyjna marokańska herbata miętowa zawiera dużo cukru, podczas gdy ten przepis zawiera mniejszą ilość, ale zawiera zieloną herbatę. Cudownie orzeźwiający napój można oczywiście zrobić bez cukru!

  • Podgrzej dzbanek, a następnie dodaj trzy łyżeczki zielonej herbaty, 2 łyżki cukru i 4 szklanki przegotowanej wody, która trochę ostygła (jeśli woda jest zbyt gorąca, napój może mieć lekko gorzki smak to)
  • Pozwól zaparzyć się herbacie przez trzy minuty.
  • Napełnij jedną szklankę herbatą, a następnie wlej ją z powrotem do dzbanka.
  • Powtórz.
  • Pomaga to rozpuścić i rozprowadzić cukier.
  • Nalej herbaty.
  • Udekoruj pozostałymi gałązkami mięty i ciesz się własną świeżą marokańską herbatą miętową!