Przewodnik po uprawie popularnych roślin warzywnych

Kiedy przybędą rośliny warzywne ~ 753 ~

Natychmiast wyjmij z opakowania, sprawdź, czy kompost jest wilgotny iw razie potrzeby podlej. Wszystkie nasze rośliny warzywne są hodowane w specjalistycznych szkółkach i tam, gdzie jest to właściwe, w specjalnych „modułowych” tacach wypełnionych luźnym wypełnieniem.

Pierwotnie zaprojektowane, aby wytrzymać rygory produkcji warzyw na skalę polową, rośliny te są energiczne i zdrowe, a jednocześnie mocne i wytrzymałe, ze szczególnie dobrze rozwiniętymi systemami korzeniowymi.

To zapewnia najlepsze ustawienie w ogrodzie w najszerszym zakresie warunków. Twoje rośliny są gotowe do natychmiastowego sadzenia na docelowych stanowiskach tak szybko, jak to możliwe.

Przygotowanie terenu i gleby.

Wybierz słoneczne, dobrze osuszone stanowisko, które najlepiej wykopać jesienią i wzbogacić dobrze przegniłym obornikiem lub kompostem ogrodowym.

Przed sadzeniem kultywuj przez rozwidlenie, aby uzyskać wolne od chwastów, dobrze przygotowane podłoże dla roślin bez dużych brył. Zastosuj ogólny nawóz, taki jak „Growmore” i zgrabij powierzchnię.

Posadź każdą roślinę warzywną, rozchylając glebę, wkładając roślinę tak, aby górna część wtyczki modułu znajdowała się tuż poniżej poziomu gleby, a następnie delikatnie utwardź. Mała kielnia jest idealnym narzędziem wspomagającym ten proces. Dobrze podlej po posadzeniu i upewnij się, że rośliny są dobrze nawodnione i wolne od chwastów przez cały sezon wegetacyjny.

Kapusty (brokuły, brukselka, kapusta, kalafior i jarmuż)
Z reguły można je rozmieścić w odstępach 61 cm (24 ″) x 61 cm (24 ″), chociaż kapusta szpiczasta i letnia będą całkiem zadowolone z odstępów 46 cm (18 ″). W szczególności kalafior powinien być uprawiany przy stałej i stałej wilgotności, ponieważ pomoże to zapobiec przedwczesnemu „zapinaniu się”. Wysokie rośliny, takie jak kiełkujące brokuły, jarmuż i brukselka, mogą skorzystać na palikowaniu, aby zapobiec kołysaniu się wiatru przy silnym wietrze.

Sałata – Posadź kwadrat o boku 23 cm (9″) w miejscu nasłonecznionym lub półcienistym. Utrzymuj dobre podlewanie, ściółka z kompostu ogrodowego pomoże zapobiec utracie wilgoci.
Fasola wielokwiatowa i pnąca fasola szparagowa – Sadź w odległości 23-30,5 cm (9-12 ″) od podtrzymujących lasek lub sznurka. Kompaktowe odmiany można uprawiać w dużej doniczce na tarasie. Zbieraj fasolę regularnie, aby zapewnić ciąg dojrzewających strąków. Karmić płynnym nawozem o wysokiej zawartości potasu (idealny jest pokarm dla pomidorów).

Czytaj  Jak unikać gorzkich ogórków

~ 152 ~ Fasolka szparagowa – Sadź w odstępach 6 cali w rzędach oddalonych od siebie o 45,75 cm (18 cali). Może być również uprawiana w pojemnikach przy użyciu dobrej jakości kompostu doniczkowego. Szczególną uwagę należy zwrócić na odpowiednie podlewanie w okresie kwitnienia. Karmić płynną karmą o wysokiej zawartości potasu (idealna jest karma pomidorowa).

Buraki – Jeśli korki zawierają więcej niż jedną roślinę, nie rozdzielaj się, sadź w odległości 10 cm (4″) od siebie i 30,5 cm (12″) między rzędami. Nie dopuścić do wyschnięcia. Odkręcaj liście podczas zbioru (zamiast ścinania), aby zapobiec wyciekaniu soków.

Seler – Posadź w nasłonecznionym miejscu, sadząc w odległości 23 cm (9″) w każdą stronę. Seler to głodna roślina, która od wczesnego lata zareaguje na regularne podlewanie i karmienie zbilansowanym płynnym nawozem. Ochrona przed ślimakami.

Seler – Sadź w odległości 30,5 cm (12″) w rzędach co 30,5 cm (12″) w miejscu nasłonecznionym lub lekko zacienionym. Podlewać i karmić jak seler. Usuń starzejące się dolne liście, gdy rośliny rosną, aby odsłonić cebulkę. Zbierz je jesienią lub pozostaw na miejscu, zabezpieczając je ściółką i podnosząc zgodnie z wymaganiami.

Cukinie – Zapewnij dużo miejsca do sadzenia w odległości 91 cm (36″) w każdym kierunku. Należy dobrze podlewać, a gdy owoce pęcznieją, co dwa tygodnie karmić płynnym pomidorem. Zbieraj tak szybko, jak to możliwe, aby zachęcić do dalszego owocowania.

Pory – Jeśli korki mają więcej niż 1 roślinę, nie rozdzielaj się, ponieważ rośliny naturalnie rozdzielają się podczas wzrostu. Sadzić pory w odległości 23 cm (9 cali) od siebie i 30,5 cm (12 cali) między rzędami. Wykonaj mały otwór i włóż moduł wtyczki na głębokość około 15 cm (6 cali). Podlewaj, ale nie wypełniaj, dziury zapełnią się samoistnie w miarę upływu czasu, a rośliny będą rosły, podczas gdy w tym samym czasie powstaną blanszowane łodygi.

Czytaj  Przewodnik po narzędziach ogrodniczych: w tym nowa seria 2021

Słodka kukurydza – Moduły zawierające więcej niż jedną roślinę nie powinny być rozdzielane. Sadź w kwadratowym lub prostokątnym bloku (zamiast w rzędzie), ponieważ pomoże to w zapylaniu przez wiatr, rozstaw co 35,5 cm (14 cali) w każdym kierunku. Sadź tak, aby górna część korka znajdowała się około 2,5 cm (1 ″) pod powierzchnią. Słodka kukurydza ukorzenia się płytko, więc uważaj, aby uniknąć uszkodzeń podczas kopania. Należy dobrze podlewać, zwłaszcza gdy kolby zaczynają puchnąć. Zbieraj, gdy frędzle stają się brązowe, a pełne ziarna są mleczne.

Burak ćwikłowy – O wiele bardziej odporny na pośpiech niż szpinak i preferuje słoneczne lub lekko zacienione miejsce. Sadzić w odległości 23 cm (9 cali) w rzędach co 38 cm (15 cali). Zbierz młode liście i użyj jako szpinaku.

Groch – Sadź w dobrze przepuszczalnej glebie zatrzymującej wilgoć w nasłonecznionym miejscu. Sadzić w odległości 15 cm (6 ″) w rzędach co 61 cm (24 ″). Podeprzyj się gałązkami lub siatką. Zbieraj regularnie, gdy strąki są pulchne.