Poradnik dotyczący uprawy czarnej porzeczki, czterojagód i jagód jostaberries

Miejsce i przygotowanie
Czarna porzeczka preferuje dobrze przepuszczalną, żyzną glebę, stanowisko słoneczne, osłonięte od zimnych wiatrów (nie sadzić w kieszeniach mrozowych, ponieważ kwiaty są podatne na uszkodzenia spowodowane mrozem).

Miejsce powinno być dobrze obrobione do głębokości 25 cm (10″) z dużą ilością materiału organicznego, takiego jak dobrze przegniły obornik lub kompost ogrodowy. Należy uważać, aby wybrać wszystkie korzenie wieloletnich chwastów. Zastosuj opatrunek bazowy z ogólnego nawozu zgodnie z zaleceniami producenta.

Sadzenie
Powinno to nastąpić jak najszybciej, o ile warunki glebowe i pogodowe są odpowiednie, m.in. nie przemoczone ani zamrożone. Usuń warstwę ochronną wokół korzeni i moczyć je w wodzie przez 20 minut, jeśli w ogóle wydają się suche. Wykop otwór do sadzenia wystarczająco duży, aby łatwo pomieścić korzenie i posadź około 2,5 cm niżej niż poprzednio rosły w Szkółce, dobrze ujędrniając glebę.

Delikatnie wyrwij korzenie roślin doniczkowych i roślin tak, aby znajdowały się 2,5–4 cm (1–2”) głębiej niż poziom kompostu. Rośliny powinny być rozmieszczone w odległości 1,2 metra (4′) od siebie, z 1,5 metra (5′) odstępem między rzędami. Natychmiast po posadzeniu przyciąć każdy pęd do 2-3 pąków wzrostu z ziemi. Ma to na celu zachęcenie do tworzenia silnych nowych przyrostów, które powinny łatwo pojawiać się na poziomie gleby lub tuż poniżej poziomu gleby. Porzeczki Czarne i Czterech Jagód najlepiej owocują na jednorocznym drewnie, więc pędy te będą rodzić porzeczki w kolejnych sezonach.

Przycinanie
Celem jest promowanie otwartego krzewu z ciągłym dostarczaniem silnych nowych przyrostów owocujących oraz usuwanie starego drewna wraz z wszelkimi źle ustawionymi lub niezdrowymi gałęziami. Zimą, po pierwszym sezonie wegetacyjnym, przyciąć do poziomu gruntu wszystkie słabe lub uszkodzone pędy. Niektóre przycinanie może mieć miejsce po zbiorze czarnej porzeczki; powinno to ograniczać się do usuwania niedostępnych lub uszkodzonych gałęzi.

Czytaj  Nasz przewodnik po sadzeniu towarzyszącym

Główne przycinanie najlepiej wykonać wczesną zimą, zachowując silne nowe pędy, które wyrastają z podstawy krzewu. Jeśli jest dużo nowych pędów, wytnij większość starego drewna, które zaowocowało, w przeciwnym razie usuń jedną trzecią tych starych gałęzi, przycinając do silnego młodego pędu w pobliżu podstawy krzewu. W ten sposób krzew będzie całkowicie „wymieniany” mniej więcej co trzy lata. (Uwaga: jako pomoc w przycinaniu najmłodsze drewno będzie średnio brązowe, a najstarsze stanie się prawie czarne po kilku latach.)

Konieczne jest zapobieganie wysychaniu roślin w pierwszym roku. Trzymaj dobrze podlewane. Konieczne może być również podlewanie przy suchej pogodzie, ponieważ owoce zaczynają puchnąć. Czarne porzeczki i cztery jagody dobrze reagują na karmienie, a zimowa ściółka z dobrze przegniłego obornika lub kompostu będzie korzystna. Jeśli mszyce staną się problemem, zwalcz je za pomocą opatentowanego leczenia.

Czerwona porzeczka
Te porzeczki mają takie same podstawowe potrzeby jak porzeczki czarne, ale różnią się głębokością sadzenia. Sadź na tej samej głębokości, co rośliny w szkółce (poszukaj śladu gleby na łodydze), tak aby mała łodyga lub nóżka znajdowała się nad ziemią. Przytnij gałęzie do tyłu o połowę, najlepiej do pąków skierowanych na zewnątrz lub do góry.

Przycinanie
Porzeczki czerwone owocują na dojrzałym drewnie, które ma dwa lub więcej lat. Przycinanie jest zatem stosunkowo proste. W miarę wzrostu krzewu usuń wszystkie pędy, które znajdują się mniej niż 10 cm (4 cale) od poziomu gleby i zmniejsz pędy czołowe o połowę do

promowanie rozgałęzień. Gdy krzew osiągnie pożądany rozmiar i zacznie owocować, przycinanie można ograniczyć do okazjonalnego usuwania najstarszych gałęzi, aby zapewnić, że krzew będzie miał dobre zapasy młodych gałęzi, które przyniosą największe owoce. Jednocześnie staraj się zachować otwartą strukturę, ponieważ poprawi to dojrzewanie owoców i ułatwi zbieranie.

Czytaj  Pocztówki z przeszłości

Jostajagody
Jostaberry to hybryda czarnej porzeczki i agrestu. Jest odporny na mączniaka agrestu amerykańskiego, plamistość liści czarnej porzeczki i roztocza wielkokwiatowego. Sadzić w słonecznym, osłoniętym miejscu, ponieważ kwiaty mogą być podatne na uszkodzenia spowodowane mrozem. Rośliny są większe niż porzeczki czarne i powinny być sadzone w odległości 2 m od siebie. Chroń dojrzewające owoce przed ptakami, przykrywając roślinę siatką. Przycinaj jak czarną porzeczkę wczesną zimą.