Przewodnik po kwiatach jadalnych

~ 152 ~ Kwiaty są nie tylko piękne, ale wiele z nich jest również jadalnych. Co więcej, przyciągają one owady zapylające do Twojego ogrodu, są doskonałymi roślinami towarzyszącymi i wprowadzają zapach, kolor i ciekawość do Twojej przestrzeni na zewnątrz. Jeśli chcesz zasiać własne nasiona kwiatów, aby móc zbierać ich jadalne płatki, oto najlepsze odmiany do uprawy.

Jadalne kwiaty w historii

Jadalne kwiaty były od wieków wykorzystywane do produkcji żywności i syropów. Zdjęcie: Hollyhock „Cough Syrup Mix” z Suttons

Kwiaty były używane w całej historii, aby poprawić smak i wygląd potraw, zarówno pikantnych, jak i słodkich. Starożytni Rzymianie pili herbatę z suszonych płatków, a średniowieczni mnisi używali kwiatów altówki do robienia słodkiego syropu.

Dzisiaj wiemy, że jadalne kwiaty przynoszą bogactwo korzyści zdrowotnych, a także dodają koloru i smaku do żywności. Na przykład płatki róż są bogate w przeciwutleniacze, podczas gdy uważa się, że lawenda uspokaja układ nerwowy i zapobiega nudnościom. Wiele jadalnych kwiatów jest bogatych w witaminy, takie jak C i A. Sprawdź nasz przewodnik po gotowaniu z lawendą, aby poznać doskonałe sposoby na włączenie tego kwiatu do swojej diety.

Kwiat jadalny

Jadalny Kwiat*
Smakuje jak…
Które części są jadalne?
Najlepiej spożywać z / w

nagietek
Smak pieprzowy/cytrusowy
Płatki
Sałatki, frytki, surówka z białej kapusty, ciastka, dania z makaronu

Goździk
Pieprzowy/goździkowy
Płatki
Sałatki, dania mięsne, desery m.in. serniki

nagietek francuski*
Cytrus
Płatki i liście
Sałatki, frytki, ciastka

Malwa
Łagodna pianka marshmallow
Płatki, liście i korzenie
Dekoracja, sosy sałatkowe, dania rybne

Lawenda***
Łagodna słodycz
Kwiaty
Herbatniki, herbatki ziołowe, ciasta, creme brulee, lody

Nasturcja
Rukiew wodna/pieprzowa
Cały kwiat i liście
Sałatki, frytki, curry, dania z makaronu, dania mięsne

Bratek
Sałata
Cały kwiat
Dekoracja, sałatki, kanapki, dekoracje do ciast, sałatki owocowe

Słonecznik
Orzechowy
Pąki, płatki i nasiona
Chleb, ciastka, ciasta. Nieotwarte pąki można gotować na parze jak karczochy

Altówka
Łagodna słodycz
Cały kwiat
Dekoracja, sałatki, kanapki, dekoracje do ciast

* Należy spożywać z umiarem i NIE WOLNO JEŚĆ NAGIETEK AFRYKAŃSKICH*** Lawenda jest bardzo mocna, wystarczy tylko łyżka stołowa, aby dodać jej smaku

Uwaga: Jeśli masz astmę lub poważne alergie, zachowaj ostrożność podczas jedzenia jadalnych kwiatów i wypróbuj niewielką ilość przed dodaniem do przepisów.

Jak wyhodować najlepsze jadalne kwiaty

Uprawa własnych jadalnych kwiatów jest łatwa. Oto jak wyhodować niektóre z naszych ulubionych.

Nagietek

Kwiaty nagietka są również uwielbiane przez zapylacze. Zdjęcie: Calendula officinalis z Suttons

Płatki kwiatu nagietka to smaczny dodatek do letnich sałatek i dań typu stir-fry. Bezpośrednio wysiewaj nasiona nagietka od marca do maja na drobno zgrabioną, wilgotną, ciepłą, wolną od chwastów glebę. Zakop nasiona na głębokość około 13 mm. W miarę rozwoju sadzonek przerzedzaj je etapami, aby osiągnąć końcowy rozstaw 23-30 cm (9-12 cali). Aby uzyskać wczesne kwitnienie w następnym roku, możesz również wysiać nasiona w sierpniu i wrześniu.

Wypróbuj nagietek „Orange King”, „Pink Surprise”, „Snow Princess” i „Lemon Zest” jako ciekawy dodatek do sałatek lub jako ładna dekoracja ciast i ciastek.

Goździki

Ozdobne goździki, takie jak „Chabaud Giant Mix”, są jadalne i pyszne.Zdjęcie: Floramedia

Płatki goździka mają lekko pieprzny smak i są dobre do grillowanych mięs, sałatek i frytek. Wysiewaj nasiona goździka od stycznia do kwietnia w propagatorze lub w szklarni, w temperaturze około 15-20°C (60-68°F), używając dobrej jakości, wilgotnego kompostu. Przykryj nasiona kompostem przesianym przez 3 mm (⅛”). Przesadzaj sadzonki, umieszczając je w odstępach 5 cm (2”) na tacach i hoduj je z dużą ilością dobrego światła. Zaaklimatyzuj rośliny i uszczypnij ich rosnące końcówki przed sadzeniem w odległości 30-40 cm (12-16 cali) w nasłonecznionym miejscu. W razie potrzeby użyj krzaczastych gałązek, aby podeprzeć rośliny.

Czytaj  Jak najlepiej wykorzystać swoje byliny

Wypróbuj „Chabaud Giant Mix”, aby uzyskać duży wybór kolorów kwiatów.

Nagietki francuskie

Posadź nagietka „Burning Embers” jako jadalny dodatek do pomidorówZdjęcie: Marigold „Burning Embers” z Suttons

Płatki kwiatu nagietka (Tagetes patula) są smacznym dodatkiem do letnich sałatek i mają cytrusowy smak. Nasiona nagietka siać cienko w doniczkach lub tacach z drobno przesianego, wilgotnego kompostu między lutym a majem. Nasiona powinny mieć około 6 mm głębokości.

Przechowuj je na parapecie lub w szklarni w temperaturze około 15-20°C (60-68°F), aż sadzonki będą wystarczająco duże, aby je przesadzić. Następnie umieść sadzonki w odstępach 5 cm (2 cale) na tacach i rosną dalej. Zaaklimatyzuj swoje rośliny do warunków zewnętrznych i wybierz słoneczne miejsce na zewnątrz dla ich ostatecznego rozmieszczenia. Sadzić w odległości 15-23 cm (6-9 cali). Alternatywnie, poczekaj do maja i bezpośrednio wysiaj nasiona na drobno zgrabioną, wilgotną glebę tam, gdzie chcesz, aby kwitły.

Wypróbuj francuskie odmiany nagietka „Boy-O-Boy Mix”, „Red Brocade”, „Fantasia Mix” i „Orange Winner”.

Malwy

Uderzająca malwa „Black Knight” jest całkowicie jadalna od korzenia do kwiatu Zdjęcie: Hollyhock „Black Knight” z Suttons

Malwy są całkowicie jadalne, łącznie z korzeniami, liśćmi i kwiatami. Płatki tych posągowych kwiatów ogrodowych tworzą syrop w kolorze klejnotów, tradycyjny środek łagodzący podrażnioną błonę śluzową i pomagający złagodzić suchy kaszel.

Zasiej swoje malwy między kwietniem a czerwcem w propagatorze lub w szklarni i trzymaj je w temperaturze około 15-21°C (60-70°F). Lekko przykryj nasiona przesianym kompostem. Kiedy pojawią się sadzonki, przenieś je do tac i rosnąć dalej. Aklimatyzuj rośliny stopniowo, zanim posadzisz je w nasłonecznionym miejscu, w odległości około 38-45 cm (15-18 cali). Ewentualnie wysiewaj nasiona bezpośrednio na zewnątrz w czerwcu.

Spróbuj „Mieszanka Chatera”, „Czarnego Rycerza” i „Mieszanka Syropu na Kaszel” Malwy.

Lawenda

Użyj lawendy jako jadalnego kwiatu w pikantnych i słodkich przepisach Zdjęcie: Lawenda „Munstead” z Suttons

Lawenda ma mocny smak, więc w gotowaniu odrobina ma duże znaczenie. Można go stosować do gulaszu, sosów, ciast, a także świetnie smakuje w lodach czy sorbecie. Zasiej nasiona lawendy pod szkłem od stycznia do marca, aby kwiaty zakwitły od sierpnia do września.

Alternatywnie, siać na głębokość 3 mm w dobrze zagrabione rozsadnik na zewnątrz od kwietnia do czerwca i lekko przykryć. Zaczną kwitnąć od czerwca do września następnego roku.

Jeśli chcesz natychmiastowego efektu, kup korki lub gotowe do ogrodu rośliny lawendy i niemal natychmiast ciesz się zapachem i smakiem.

Wypróbuj lawendowy „Multifida Blue Wonder” lub klasyczny „Hidcote Blue”.

Nasturcja

Płatki „Bloody Mary” to idealny dodatek do letnich drinkówZdjęcie: Nasturcja „Bloody Mary” z Suttons

Kwiaty nasturcji mają pieprzny smak i świetnie nadają się do sałatek, smażonych frytek i curry. Nasiona nasturcji wysiewaj między marcem a czerwcem bezpośrednio na drobno zgrabioną, wilgotną, ciepłą glebę tam, gdzie chcesz, aby kwitły. Aby uzyskać najlepsze wyniki, powinny mieć głębokość 13 mm (½”). Gdy sadzonki się rozwiną, przerzedź je, aż osiągną około 25 cm (10”).

Wypróbuj Nasturcję „Jewel Mix”, „Purple Emperor” i „Dayglow Mix”.

Bratki

Jadalne kwiaty zapewniają intensywność koloru, która uwydatnia inne składniki. Zdjęcie: Pansy „F1 Frizzle Sizzle Raspberry” firmy Suttons

Płatki bratka mają łagodny, słodki smak, doskonale nadają się jako dodatek do deserów takich jak crème brulee i sałatek owocowych. Nasiona bratków wysiewaj od lutego do kwietnia do doniczek lub tac z dobrej jakości, przesianego kompostu. Nasiona powinny mieć głębokość około 6 mm. Umieść tace w chłodnej szklarni, aż sadzonki się rozwiną, a następnie przeszczep je do większych tacek oddalonych od siebie o około 5 cm (2”) i kontynuuj hodowlę w chłodnym, zacienionym miejscu.

Czytaj  Idąc po złoto – Złote Pióra Polemonium!

Posadź sadzonki w miejscach kwitnienia w odległości 10-15 cm od siebie. Siewy wiosenne należy wysadzać od połowy maja do połowy czerwca, a letnie (czerwiec-lipiec) we wrześniu i październiku, aby zakwitły następnej wiosny.

Wypróbuj odmiany bratków „Adonis”, „Frizzle Sizzle Raspberry” i „Frizzle Sizzle Orange”.

Słoneczniki

Zbierz zarówno płatki, jak i nasiona słonecznika jadalnego. Zdjęcie: Słonecznik „Titan” z Suttons

Ziarna słonecznika (dobre do posypania chleba) są pyszne, a płatki też są jadalne. Nasiona słonecznika wysiewaj od marca do czerwca bezpośrednio na drobno zgrabioną, wilgotną, ciepłą, wolną od chwastów glebę na głębokość około 13 mm. Gdy sadzonki rosną, przerzedzaj je etapami, aby uzyskać końcowy rozstaw 30-45 cm (12-18 cali). Wspieraj rośliny podczas ich rozwoju, aby uniknąć uszkodzenia łodygi przez silny wiatr.

W przypadku wcześniejszego kwitnienia, wysiewaj w kwietniu w pomieszczeniu. Aklimatyzuj rośliny do warunków zewnętrznych przed wysadzeniem ich w połowie maja.

Wypróbuj te odmiany słonecznika: „Giant Yellow”, „Tiger Eye F1”, „Ruby Sunset” i „Waooh!”

Altówki

Viola „Freckles” nadaje efektowny wzór Twoim ciastom i herbatnikom Zdjęcie: Viola „Freckles” z Suttons

Fiołki są często używane do dekoracji ciast. Zarówno kwiaty, jak i liście są jadalne i wnoszą nutę słodyczy do sałatek owocowych i deserów.

Wysiej nasiona altówki pod szkłem między lutym a kwietniem, posypując je kompostem, aby miały około 3 mm głębokości. Gdy pojawią się sadzonki, przenieś je do tacek oddalonych od siebie o około 5 cm (2 cale) i dalej rosną. Do doniczek lub koszyczków sadzić w maju, po dokładnym zaaklimatyzowaniu młodych roślin do warunków zewnętrznych. Ewentualnie posadź je na zewnątrz w odległości około 23 cm (9 cali) jako obrzeża okrywowe.

Wypróbuj Violę „Midnight Runner” i „Fancy Shades Mix”.

Jak zbierać i przygotowywać jadalne kwiaty

Zamroź jadalne kwiaty na koktajle i drinki na przyjęcia. Zdjęcie: SewCream/Shutterstock

Zbieraj płatki tylko z obszaru wolnego od chemikaliów, z dala od torów, szlaków i wybiegów dla zwierząt. Pamiętaj, jeśli masz wątpliwości, czy kwiat jest jadalny, czy nie, zachowaj ostrożność i unikaj go. Unikaj także starych, matowych lub posiniaczonych kwiatostanów i staraj się zjadać kwiaty tak szybko, jak to możliwe po zerwaniu. Możesz przechowywać główki kwiatowe w lodówce przez dzień lub dwa, aż będziesz gotowy do ich spożycia.

Płatki są najlepszą częścią większości jadalnych kwiatów, więc usuń łodygę wraz z częścią męską i żeńską przed dodaniem do potrawy. Oto niektóre z naszych najlepszych wskazówek:

    Aby uzyskać piękne koktajle, zamroź płatki kwiatów w kostkach lodu

    Płatki zachowaj w syropie cukrowym

    Duże płatki, takie jak malwy i róże, udekoruj ciasta

    Posyp zieloną sałatę kolorowymi płatkami

    ~ 453~

    Zwykłe kwiaty ogrodowe, których należy unikać

    Zostaw atrakcyjne, ale niejadalne naparstnice dla pszczół i motyliZdjęcie: Nasiona dzikiej naparstnicy z Suttons

    Następujące kwiaty nie są jadalne i nigdy nie powinny być spożywane:

      Żonkil (Narcyz)

      Naparstnica

      Oleander

      Konwalia

      Rhododendron

      Hortensja

      Ostróżka

      Glicynia

    Mamy nadzieję, że nasz przewodnik po kwiatach jadalnych okazał się przydatny. Podziel się z nami swoimi jadalnymi kwiatami za pośrednictwem naszych mediów społecznościowych! Uwielbiamy patrzeć, co uprawiasz.

    Główny obraz: Nasturcja „Gold Jewel” od Suttons