Przepisy na dynię/dynię!

Mam dużo dyni, które wyhodowałam w tym roku i oczywiście sklepy są pełne tanich dyń, więc oto kilka przepisów, które możesz wypróbować. Zwykle najpierw piekę miąższ dyni, a następnie, jeśli to konieczne, robię puree, ponieważ ma dużo wody, ale można go po prostu ugotować w kawałkach, aż będzie miękki. Możesz również użyć dyni piżmowej do większości przepisów z dynią.

Słodkie ciasto dyniowe

Daj drugie życie swoim rzeźbionym dyniom i zamień je w puree! Zdjęcie: Nasiona dyni – F1 Becky z Suttons

Oszukiwałam, kupując w supermarkecie kilka gotowych pudełek ze słodkim ciastem, ale poza tym po prostu robiłam trochę ciasta w domu.

Z tego przepisu zrobiono placki 3 x 7 cali.

~452

  • 1 szklanka cukru
  • 2  łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 jajka~253 ~
  • 3 szklanki puree z dyni
  • 18 uncji skondensowanego mleka
  • Naprawdę łatwe do zrobienia – wystarczy wszystko wymieszać w misce i przełożyć łyżką do tortownicy.

    Piecz w 210 C przez 15 min, następnie zmniejsz do 175 C na 40 do 50 min.

    Na wierzchu powinien być złoty, a nóż po włożeniu będzie czysty.

    Zupa dyniowa/dyniowa

    Ciesz się smakiem Squasha F1 Hunter od późnego lata Zdjęcie: Suttons

    To świetny sposób na wykorzystanie tego, co zostało po zrobieniu strasznych lampionów z dyni lub wykorzystaniu tanich resztek dyni. Ten przepis sprawdzi się również z dynią piżmową zamiast dyni.

    Obsługuje 2

    • 500g dyni
    • 1 duży ząbek czosnku
    • 1 cebula
    • 1½ łyżki oleju
    • ½ łyżka soku z cytryny
    • ½ łyżeczki mieszanki ziół
    • 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
    • Pół czerwonej papryki
    • 500ml wody
    • 125ml mleka
    • 1 małe chili lub pół łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
    • Czarny pieprz mielony do smaku

    Pokrój dynię lub dynię na jednocalowe kawałki. Usuwanie skórki i nasion oraz wszelkich „żylastych kawałków”. Obierz i posiekaj czosnek, cebulę, czerwoną paprykę i świeże chili, jeśli używasz.

    Czytaj  Mulberry Bush Charlotte Russe

    Wlej olej do rondla na średnim ogniu i smaż czosnek, cebulę i czerwoną paprykę (i świeżą papryczkę chilli, jeśli używasz) przez kilka minut, aż cebula będzie miękka, ale nie zabarwiona. Często mieszaj, aby się nie kleiło.

    Dodaj dynię i gotuj dalej przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.

    Rozpuść kostkę rosołową w wodzie, a następnie dodaj do garnka razem z ziołami, chili w proszku, jeśli używasz i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, aż się zagotuje. Nałóż pokrywkę na rondel i gotuj dalej przez kolejne 20 minut, aż dynia będzie miękka.

    Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem ręcznym, jeśli lubisz gładką zupę lub możesz zostawić ją w grudkach, lub szybko zmiksuj tłuczkiem do ziemniaków.

    Znowu lekko podgrzej zupę, ale nie doprowadzaj do wrzenia, a następnie dopraw do smaku czarnym pieprzem.

    Chutney z dyni piżmowej i jabłek

    Ciesz się smakiem jesieni z tym przepisem na chutney – idealny do łączenia z deską serów!Zdjęcie: Shutterstock

    (Kilka tygodni temu użyłam do tego dyni i smakuje wyśmienicie)

    • 875g dyni, obranej i pokrojonej w calową kostkę
    • 2 duże jabłka do gotowania, obrane i grubo pokrojone
    • 4 marchewki, pokrojone w kostkę
    • 2 duże cebule, obrany i posiekany
    • 200g rodzynki
    • 5cm świeży imbir, bardzo drobno posiekany
    • 1 1/2 łyżeczki suszonego chilli
    • pół łyżeczki mieszanki przypraw
    • 700ml octu jabłkowego
    • 2 pomarańcze, obrane, podzielone na części i posiekane
    • 500g cukru pudru

    Wszystkie składniki oprócz pomarańczy i cukru umieść w dużym, ciężkim rondlu i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż mieszanina będzie miękka.

    Dodaj pomarańcze i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut, aż mieszanina będzie gęsta i puszysta. Chutney jest gotowy, gdy drewniana łyżka przeciągnięta po patelni pozostawia wyraźny ślad.

    Przełóż miksturę do gorących sterylizowanych słoików i zamknij.

    Czytaj  Moja pasja do uprawy truskawek

    Kazali przechowywać przez co najmniej tydzień przed jedzeniem, ale spróbowałem mojego, gdy tylko wystygł i był pyszny!

    Mam nadzieję, że ci się spodoba!

    Diva.x

    Główny obraz: Shutterstock