Mam dużo dyni, które wyhodowałam w tym roku i oczywiście sklepy są pełne tanich dyń, więc oto kilka przepisów, które możesz wypróbować. Zwykle najpierw piekę miąższ dyni, a następnie, jeśli to konieczne, robię puree, ponieważ ma dużo wody, ale można go po prostu ugotować w kawałkach, aż będzie miękki. Możesz również użyć dyni piżmowej do większości przepisów z dynią.
Słodkie ciasto dyniowe
Daj drugie życie swoim rzeźbionym dyniom i zamień je w puree! Zdjęcie: Nasiona dyni – F1 Becky z Suttons
Oszukiwałam, kupując w supermarkecie kilka gotowych pudełek ze słodkim ciastem, ale poza tym po prostu robiłam trochę ciasta w domu.
Z tego przepisu zrobiono placki 3 x 7 cali.
~452
Naprawdę łatwe do zrobienia – wystarczy wszystko wymieszać w misce i przełożyć łyżką do tortownicy.
Piecz w 210 C przez 15 min, następnie zmniejsz do 175 C na 40 do 50 min.
Na wierzchu powinien być złoty, a nóż po włożeniu będzie czysty.
Zupa dyniowa/dyniowa
Ciesz się smakiem Squasha F1 Hunter od późnego lata Zdjęcie: Suttons
To świetny sposób na wykorzystanie tego, co zostało po zrobieniu strasznych lampionów z dyni lub wykorzystaniu tanich resztek dyni. Ten przepis sprawdzi się również z dynią piżmową zamiast dyni.
Obsługuje 2
- 500g dyni
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1½ łyżki oleju
- ½ łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki mieszanki ziół
- 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
- Pół czerwonej papryki
- 500ml wody
- 125ml mleka
- 1 małe chili lub pół łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
- Czarny pieprz mielony do smaku
Pokrój dynię lub dynię na jednocalowe kawałki. Usuwanie skórki i nasion oraz wszelkich „żylastych kawałków”. Obierz i posiekaj czosnek, cebulę, czerwoną paprykę i świeże chili, jeśli używasz.
Wlej olej do rondla na średnim ogniu i smaż czosnek, cebulę i czerwoną paprykę (i świeżą papryczkę chilli, jeśli używasz) przez kilka minut, aż cebula będzie miękka, ale nie zabarwiona. Często mieszaj, aby się nie kleiło.
Dodaj dynię i gotuj dalej przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
Rozpuść kostkę rosołową w wodzie, a następnie dodaj do garnka razem z ziołami, chili w proszku, jeśli używasz i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, aż się zagotuje. Nałóż pokrywkę na rondel i gotuj dalej przez kolejne 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem ręcznym, jeśli lubisz gładką zupę lub możesz zostawić ją w grudkach, lub szybko zmiksuj tłuczkiem do ziemniaków.
Znowu lekko podgrzej zupę, ale nie doprowadzaj do wrzenia, a następnie dopraw do smaku czarnym pieprzem.
Chutney z dyni piżmowej i jabłek
Ciesz się smakiem jesieni z tym przepisem na chutney – idealny do łączenia z deską serów!Zdjęcie: Shutterstock
(Kilka tygodni temu użyłam do tego dyni i smakuje wyśmienicie)
- 875g dyni, obranej i pokrojonej w calową kostkę
- 2 duże jabłka do gotowania, obrane i grubo pokrojone
- 4 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 duże cebule, obrany i posiekany
- 200g rodzynki
- 5cm świeży imbir, bardzo drobno posiekany
- 1 1/2 łyżeczki suszonego chilli
- pół łyżeczki mieszanki przypraw
- 700ml octu jabłkowego
- 2 pomarańcze, obrane, podzielone na części i posiekane
- 500g cukru pudru
Wszystkie składniki oprócz pomarańczy i cukru umieść w dużym, ciężkim rondlu i zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż mieszanina będzie miękka.
Dodaj pomarańcze i cukier. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i gotuj na wolnym ogniu przez 45 minut, aż mieszanina będzie gęsta i puszysta. Chutney jest gotowy, gdy drewniana łyżka przeciągnięta po patelni pozostawia wyraźny ślad.
Przełóż miksturę do gorących sterylizowanych słoików i zamknij.
Kazali przechowywać przez co najmniej tydzień przed jedzeniem, ale spróbowałem mojego, gdy tylko wystygł i był pyszny!
Mam nadzieję, że ci się spodoba!
Diva.x
Główny obraz: Shutterstock