Drzewa orzechowe zasługują na miejsce w naszych ogrodach tak samo jak inne drzewa owocowe, ale wydają się być dość rzadkie bez wyraźnego powodu. Są atrakcyjne, mogą rosnąć bardzo duże, ale są dostępne na podkładkach karłowych, mają atrakcyjne kwitnienie, są łatwe w przycinaniu, a ich owoce potrafią być pyszne. Może czas na refleksję? Tak jak w przypadku wszystkich domowych produktów, kluczem jest uprawianie tego, co lubisz jeść.
Orzechy włoskie
Dojrzałe drzewo orzechowe to wspaniały widok i tak, oznacza to, że mogą urosnąć całkiem duże, więc zanim je kupisz, upewnij się, że masz miejsce. Chociaż rosną dość wolno, w pełni dojrzałe orzechy włoskie mogą osiągnąć 30 metrów. ~ 153 ~
Rzymianie nosili ze sobą orzechy włoskie podczas marszu, ceniąc je jako pożywienie i źródło oleju jadalnego. W średniowieczu wierzono, że podobieństwo owocu do ludzkiego mózgu oznacza, że można go stosować do leczenia zaburzeń psychicznych. Grecy nazywali orzech „królewskim orzechem” i pojawia się on w wielu greckich mitach i legendach.
Orzechy włoskie są bogate w białko, przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega 3. Więc nie tylko wspaniale smakują, ale są również zdrowym wyborem żywności. W rzeczywistości istnieje wiele zastosowań orzechów włoskich, ich bogaty maślany smak sprawia, że idealnie nadają się do pieczenia – kto nie lubi ciasta orzechowego?
Wykorzystywane są również do likierów, kawy, sosów do sałatek i staromodnych, ale wciąż cudownych batów z orzecha włoskiego! Niedojrzałe orzechy włoskie można marynować, a łupiny orzechów mielić na mąkę, a także stosować jako zagęszczacz do farb.
Migdały
Pochodzące z Azji i Bliskiego Wschodu migdały były po raz pierwszy uprawiane już 3000 lat pne. Otwarte, rozgałęzione, ładne drzewo migdałowiec może dorastać do około 9 metrów wysokości. Kwiat jest wczesnym zwiastunem wiosny, ale potrzebuje bardzo dobrego lata, aby owoce dojrzały i utworzyły orzechy.
Z tego powodu drzewa migdałowe są uprawiane głównie w Wielkiej Brytanii ze względu na ich dekoracyjny kształt i piękny kwiat.
Grecka legenda głosi, że żona Demofona, króla Aten, zabiła się, a następnie została zamieniona przez bogów w drzewo migdałowe. Migdałowy tort legendarny jest lubiany przez wielu w sylwestra – migdał gotuje się w cieście, a kto zdobędzie kawałek ciasta zawierający migdał, będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Jeśli nie udławią się migdałem!
Migdały są bardzo bogate w witaminę E, białko, magnez, wapń i potas, więc są naprawdę zdrową przekąską. Stosowane są zarówno w daniach słodkich, jak i słonych.
Listy
Odmiana Hazel the Filbert to atrakcyjne drzewo o bogatych miedzianych liściach, ciemnofioletowych baziach i fioletowych owocach. Bardzo kolorowe! Często uprawiane jako żywopłot, leszczyny stanowią dobrą osłonę chroniącą inne rośliny w odsłoniętych miejscach.
Filberty były pożyteczne dla człowieka, odkąd ich łodygi były używane do budowy prymitywnych korakli, a wiele domów zostało zbudowanych z leszczyn dostarczających „chrustu” w „chruscie i kiczu”. Polegało to na wplecieniu leszczyny i leszczyny w panele, a następnie pokryciu ich mieszanką błota i słomy w celu utworzenia ścian.
Orzech leszczynowy jest używany w taki sam sposób jak leszczyna lub orzech kokosowy. Jedyna różnica polega na tym, że filbert może być większy z dłuższą łuską. Bogate w białko i tłuszcze nienasycone filety leszczynowe znajdują zastosowanie zarówno w daniach słodkich, jak i słonych. Pralinę robi się z leszczyny i orzechów laskowych oraz kremu czekoladowego, Nutella zużywa 25% światowej podaży!
Orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe są wspaniale spożywane na zielono, ale do przechowywania muszą być suszone. To jest dość łatwe. Po prostu wyjmij orzechy z łupin, rozłóż je i pozostaw do wyschnięcia w ciepłym, przewiewnym miejscu przez około tydzień. Następnie przechowuj je w szczelnych pojemnikach. Tylko nie mów wiewiórkom, gdzie je położyłeś!