„Nowe” ziemniaki są pyszne i zwiastują początek lata w ogródku warzywnym. Ze względu na woskowaty miąższ, luźną skórkę i niższą zawartość skrobi niż późniejsze odmiany, warto posadzić trochę wczesną wiosną.
Jeśli nie masz pewności, które odmiany uprawiać, oto krótkie podsumowanie naszych najpopularniejszych odmian. Rzuć też okiem na nasze pyszne propozycje serwowania!
Co to jest młody ziemniak?
„Nowy” ziemniak to niedojrzała bulwa ziemniaka wykopana zanim osiągnie pełny rozmiar. Tradycyjnie zbierane w czerwcu i lipcu, najczęściej stosuje się odmiany „pierwsze wczesne sadzeniaki” lub odmiany sałatkowe. Sadzi się je wcześniej w sezonie niż rośliny główne, co oznacza, że musisz zacząć sadzić od końca stycznia, aby być gotowym na czas.
„Nowe” ziemniaki mają luźną skórkę, którą można delikatnie zetrzeć przed gotowaniem i są słodsze w smaku niż ich kuzyni z upraw głównych. Mają też nieco bardziej woskowy miąższ niż mączne rośliny główne, dzięki czemu idealnie nadają się do podania na ciepło z masłem lub na zimno w sałatce.
Z jakich odmian powstają najlepsze młode ziemniaki?
„Nowe” skórki ziemniaków można łatwo usunąć delikatnym pocieraniem pod bieżącą wodą. Zdjęcie: Ziemniak „Lady Christl” z Suttons
Wszystkie poniższe odmiany ziemniaków są idealne do „nowych” ziemniaków, chociaż każda oferuje coś innego pod względem smaku, koloru i wzrostu:
- Ziemniaki „Charlotte” to ulubione danie wszechczasów. Oferując dobrą odporność na zarazę i parch, są doskonałym wyborem do uprawy w pojemnikach na obszarach narażonych na zarazę.
'International Kidney’ to bardzo popularna druga wczesna odmiana, wytwarzająca owalne, żółte bulwy. lata temu „Foremost” pozostaje tak samo popularny do dziś i posiada nagrodę RHS Award of Garden Merit. Bulwy są jędrne i woskowate, zachowując doskonały smak podczas gotowania.
Ziemniaki „Vivaldi” zawierają mniej węglowodanów niż inne, więc stanowią doskonały wybór, jeśli pilnujesz spożycia kalorii.
„Rocket” to pierwsze wczesne danie która daje obfite plony, bardzo wcześnie w sezonie i wytwarza bulwy o pysznym smaku i miękkim, woskowatym miąższu.
'Maris Peer’ to bardzo popularny drugi wczesny ziemniak, zaliczany do sałatek, który dobrze nadaje się do gotowania, gotowania na parze i miksowania.
'Lady Christl’ bardzo szybko pęcznieje i może być zbierana jako już w maju. Bulwy są koloru żółtego i mają gładki, jędrny miąższ.
Ziemniaki „Carlingford” poddane specjalnej obróbce są idealne do sadzenia późnym latem, do zbioru „nowych” ziemniaków na Boże Narodzenie. Bulwy są gładkie z kremowobiałym miąższem.
Jak gotować i podawać młode ziemniaki
Czasami proste jest najlepsze podczas gotowania „nowych” ziemniakówZdjęcie: Ziemniak „International Kidney” firmy Suttons
„Nowe” ziemniaki można gotować, gotować na parze, piec lub piec. Są najlepsze, gdy są zbierane i spożywane tego samego dnia – ich pysznemu smakowi po prostu nie dorównuje kupiony w sklepie spud! Aby ugotować ziemniaki, umyj je i włóż do garnka z osoloną wrzącą wodą na około 15 minut. Będziesz wiedział, że są gotowe, gdy cienki nóż z łatwością wsunie się w mięso. Odcedź i pozostaw na durszlaku na kilka minut do wyschnięcia.
Aby upiec lub upiec „nowe” ziemniaki, po prostu wrzuć je do sezonowanej oliwy z oliwek i piecz na blasze do pieczenia przez około 40 minut.
Oto kilka naszych ulubionych propozycji serwowania:
- Ugotuj ziemniaki i pozwól im nieco ostygnąć lub całkowicie ostygnąć. Wymieszaj trochę jogurtu greckiego, cytryny, drobno posiekanego czosnku i mięty. Mieszaj.
- Rozpuść trochę masła na patelni, dodaj drobno posiekany czosnek i trochę posiekanej natki pietruszki, mięty i szczypiorku. Zalej miskę ciepłych ziemniaków i podawaj.
- Nieco rozgotuj ziemniaki, delikatnie rozgnieć je widelcem, a następnie włóż z powrotem na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i posiekanym chili. Delikatnie podgrzej, następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z łyżką jogurtu greckiego i garścią posiekanej natki pietruszki.
- Zagotuj i pokrój ziemniaki przed dodaniem do miski z ubitym jajkiem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, groszek i drobno posiekaną cebulę. Wlej na posmarowaną olejem patelnię i grilluj, aż się zetnie.
- Wymieszaj porcję pesto i świeżej mięty z gotowanymi ziemniakami, aby uzyskać szybką i smaczną przystawkę.
- Ugotuj swoje gotowane „nowe” ziemniaki główny składnik wegetariańskiego curry.
- Szybko umyj swoje surowe, „nowe” ziemniaki, zanim włożysz je do lekko naoliwionej brytfanny z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Po około 20 minutach dodać skórkę i sok z cytryny, dobrze wymieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Szybko umyj surowe, „nowe” ziemniaki, zanim włożysz je do lekko naoliwionej brytfanny. Po gotowaniu przez około 20 minut dodaj pokrojone w kostkę chorizo, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, posiekany czosnek i odrobinę octu balsamicznego. Dobrze wymieszaj i wróć do piekarnika na kolejne 20 minut.
Jakie inne składniki pasują do młodych ziemniaków?
Mint to klasyczny partner dla „nowych” ziemniaków. Zdjęcie: Shutterstock
Do młodych ziemniaków pasują również poniższe składniki. Dodaj niektóre z nich do grządki warzywnej lub spróbuj uprawiać w pojemnikach, aby towarzyszyły twojej „nowej” uprawie ziemniaków:
- Owoce i warzywa, takie jak pomidor, jarmuż, karczochy, chili, por, kalafior, czosnek, cebula i cytryna.
Zioła, takie jak mięta, tymianek, rozmaryn, koperek, bazylia i pietruszka.
Inne podstawowe produkty kuchenne, takie jak śmietana , szafran, ser, jajka i tłuste ryby.
Możesz uprawiać młode ziemniaki w gruncie, ale są one również idealne do uprawy w pojemnikach. Mamy nadzieję, że zainspirujesz się do uprawy wielu różnych odmian – zadziwisz swoich przyjaciół i rodzinę swoimi umiejętnościami ogrodniczymi i kulinarnymi! Wyślij nam zdjęcia swoich „nowych” dań ziemniaczanych za pośrednictwem mediów społecznościowych lub skontaktuj się z nami przez e-mail. Chcielibyśmy zobaczyć, co wymyślisz!