Kwiatem narodzin października jest nagietek, inaczej znany jako nagietek lub nagietek. W sumie istnieje około 20 różnych gatunków, niektóre jednoroczne, a niektóre wieloletnie, wszystkie należące do rodziny stokrotek, Asteraceae. Płodne samosiewy, nasiona nagietka kwitną od czerwca do pierwszych przymrozków.
Owady bardzo przyciągają nagietki iz tego powodu są czasami używane jako rośliny ofiarne, odciągające mszyce i inne szkodniki od bardziej cenionych roślin. Oprócz tego, że jest bardzo atrakcyjną rośliną rabatową, nagietek ma wiele innych zastosowań – kulinarnych, kosmetycznych do pielęgnacji skóry i leczniczych.
Płatki nagietka są jadalne o lekko cierpkim lub gorzkim smaku. Często dodaje się je do sałatek, aby nadać im pikantny smak lub w gulaszach i sosach, aby poprawić zarówno kolor, jak i smak. Być może stąd wzięła się nazwa „Pot” Marigold? Płatki mogą być również suszone, a następnie używane jako substytut znacznie droższego szafranu, a nawet są dodawane do niektórych karm dla kurczaków w celu wzmocnienia koloru żółtka jaja.
Płatki nagietka stosowane są w różnych balsamach i miksturach kosmetycznych w leczeniu zarówno skóry tłustej, jak i łupieżu. Ich właściwości antyseptyczne pomagają w leczeniu obolałej, spierzchniętej skóry, dlatego często występują w kremach do rąk i balsamach do ust.
W medycynie używa się tylko głęboko pomarańczowego nagietka. Olejek jest bardzo ceniony, ponieważ działa antyseptycznie i przeciwzapalnie. Rzymianie używali nagietka do leczenia użądleń skorpiona, a elżbietanie uznali go za przydatny w zwalczaniu bólów głowy, dreszczy i gorączki. Dzisiaj olejek z nagietka jest używany do gojenia ran oraz leczenia owrzodzeń i owrzodzeń jamy ustnej.
Możemy więc używać nagietka do odstraszania owadów od innych roślin, możemy dodawać płatki do naszego jedzenia, możemy używać ich do farbowania naszych ubrań (lub włosów), poprawiać stan naszej skóry i używać ich do leczenia skaleczeń, zadrapań i inne dolegliwości. Lub możemy po prostu posadzić je w naszych ogrodach i podziwiać ich piękno i wszechstronność.