Mulberry Bush Charlotte Russe

„Here we go round the Mulberry Bush” to rymowanka, gra polegająca na śpiewaniu i film. Jednak krzew ma również silne powiązania królewskie, sięgające czasów Jakuba 1. Na początku XVII wieku właścicielom ziemskim nakazano sadzenie krzewów morwy w celu rozpoczęcia angielskiego przemysłu jedwabniczego. Niestety importowano niewłaściwy gatunek morwy, co oznaczało, że wyprodukowano soczyste owoce, ale rośliny nie były dobre dla jedwabników.

Królewski związek jest kontynuowany z National Collection rosnącą na terenie królewskiej posiadłości w Pałacu Buckingham, Pałacu Kensington i Marlborough House. Kilka można również znaleźć rosnących w zamku Windsor.

W Suttons z dumą oferujemy nowość Mulberry, Charlotte Russe. Nie tylko nowość dla nas, ale mamy światową wyłączność! Charlotte Russe to nowa karłowa odmiana, osiągająca zaledwie około 1,5 metra, więc idealna do każdego ogrodu. Normalna morwa dorasta do 8m!

Kolejną wielką zaletą Charlotte Russe jest to, że jest samopylna i owocuje zarówno na starym, jak i nowym drewnie. Będziesz zbierać owoce i cieszyć się nimi w pierwszym roku, zamiast czekać 8 lub 9 lat, jak w przypadku innych odmian. Okres zbiorów trwa od maja do września, więc trzeba będzie pomyśleć o sposobach wykorzystania tych wszystkich soczystych owoców.

Wino Morwy

Następujący przepis na wino morwowe znalazłem w zbiorze przepisów Farmers Weekly opublikowanych po raz pierwszy w 1953 roku. Jeśli niektóre ilości wydają się nieco dziwne, to dlatego, że je przekonwertowałem.

Będziesz potrzebować:
1,8 kg morwy 4,5 litra wody
1,6 kg cukru   21 g drożdży

Włóż morwy do dużej miski i rozgnieć je drewnianą łyżką. Zagotuj wodę i zalej nią owoce. Delikatnie mieszamy, dodając cukier, aż się rozpuści. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody i dodać do owoców. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 4 dniach przecedzić przez maślany muślin i wlać do fermentującego słoika. Pozostaw do zakończenia fermentacji, a następnie przenieś w chłodne miejsce na tydzień. Butelkować i przechowywać przez rok przed pobraniem próbki.

Czytaj  Mój pamiętnik ogrodowy. – Przypomnienia na grudzień 1914