Poczucie straty spowodowane końcem sezonu szparagowego łagodzi pojawienie się pierwszych brytyjskich truskawek. Próbując jeść sezonowo, unikam bezsmakowych hiszpańskich owoców, które są w supermarketach od tygodni i zamiast tego oszczędzam się na domowe piękności.
Będąc entuzjastycznym, ale raczej niezorganizowanym ogrodnikiem, mam wszędzie rozsiane truskawki. Niegdyś schludny grządka z truskawkami jest teraz także domem dla kilku zbuntowanych malin, których nie mam serca usuwać, a dzikie truskawki szaleją wśród moich dzikich klombów, wzdłuż ścian, a nawet na trawniku. Uprawiam też sadzonki truskawek w różnych doniczkach, aw tym roku trochę przez czarny plastik. Niezbyt ładne, ale spróbuję.
Mogłeś zauważyć, że raczej lubię truskawki, a jedną z wielu zalet pracy dla Suttons jest możliwość wypróbowania nowych odmian. Daje to różnorodność pięknych kolorowych kwiatów, białych, kremowych i ciemnoróżowych, oraz cudownie długi okres owocowania!
Więc co zrobić z tymi wszystkimi owocami? Wiele jest zjadanych prosto z rośliny (mam nadzieję, że raczej przez ludzi niż ślimaki), ale inne są przekształcane w pavlovy, serniki i tarty lub po prostu żłopane gęstą śmietaną Devon. Poziomki robią wspaniały dżem, chociaż zebranie wystarczającej liczby owoców zajmuje wiek! Odkryłem, że jedynym sposobem jest zbieranie i zamrażanie, aż będę miał dość. Następnie do mojego męża, aby zrobił z nich przepyszną konfiturę, godną nagrody na wiejskim pokazie.
Po całym dniu pracy w ogrodzie (lub w Suttons) specjalną ucztą jest kieliszek zimnego Prosecco z wrzuconą dużą truskawką – po prostu cudowna! A propos smakołyków – moje kurczaki uwielbiają łuski truskawek. Więc tak, wszyscy obżeramy się razem!
Zobacz nasze nasiona truskawek, rośliny i nie tylko