Miękkie owoce oznaczają truskawkowy dżin!

Pamiętasz ten chłodny okres pogody, który przetrwaliśmy w maju/początku czerwca? W ogóle nie jest mile widziany iz pewnością zahamował wzrost wielu młodych roślin. Ale teraz widzimy pewne korzyści, mój Boże, miękkie owoce są szczęśliwe!

Mam nadzieję, że wielu z was cieszy się obfitymi plonami miękkich owoców z agrestem, truskawkami i malinami. Osobiście chętnie dzielę się z ptakami, pod warunkiem, że nie stają się zbyt chciwe, więc nie mają klatki na owoce ani nie używają siatek. Tak więc, gdy tylko owoce dojrzeją, przepycham się z kosami, aby upewnić się, że dostanę swoją sprawiedliwą część.

I co za udział! Krzewy owocowe pękają w tym roku od smakołyków. Oznacza to, że muszę być bardziej pomysłowy niż zwykle, jeśli chodzi o sposoby wykorzystania owocu. Podczas gdy bardzo chętnie dzielę się z sąsiadami groszkiem cukrowym, fasolą i cukinią, jestem chciwy, jeśli chodzi o miękkie owoce i chcę mieć je wszystkie dla siebie (i kosów). Mówiąc, że moje starożytne żółwie, Harriet i Henrietta, mają słabość do truskawek i czasami mają szczęście.

Jeśli chodzi o agrest, moim ulubionym ciastem jest Very Easy One Crust Pie Delii Smith. Przepiękny. Głupiec agrestowy, dżem, galaretka i sos są cudowne, a lody rabarbarowo-agrestowe są wysublimowane.

Dżem z czarnej porzeczki jest ulubionym daniem w moim domu, a wersja mojego męża przez większość lat zdobywała pierwsze miejsce na naszym wiejskim pokazie. Moje krzaki czarnej porzeczki zawsze dają dość na butelkę ginu z czarnej porzeczki lub wódki, aw zeszłym roku zrobiłem crème de cassis. Na szczęście działa równie dobrze z gazowaną wodą mineralną, jak z prosecco!

Jak dotąd triumfem w tym roku musi być dżin truskawkowy. Śmiesznie łatwe do zrobienia i radosne do łykania. Oczywiście odpowiedzialnie!

Będziesz potrzebować:

450g dojrzałych truskawek – obranych
120g cukru pudru
Gin w butelce 700ml – nic nadzwyczajnego, tanie rzeczy się nadadzą

Czytaj  Suttons Seeds Supporting Orphans in Zambia

– Truskawki z grubsza rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i umieścić w dużym słoju lub podobnym
– Dodaj cukier, a następnie gin
– Zakręć słoik i dobrze nim potrząśnij
– Trzymaj słoik w temperaturze pokojowej przez 3 dni, potrząsając nim co najmniej dwa razy dziennie, aby cukier się rozpuścił
– Przecedź mieszaninę do czystych butelek. W przeciwieństwie do wielu podobnych mikstur, dżin truskawkowy jest natychmiast gotowy do picia. Pozdrawiam!

Słyszę plotki, że rabarbarowy gin jest bardzo smaczny. Jeśli jacyś czytelnicy mają dobry przepis, którym chcieliby się podzielić, to bardzo bym prosił. Jestem pewien, że inni!