Niewiele rzeczy smakuje lepiej niż dojrzała malina zebrana w ciepły dzień i zjedzona z ręki. Moim zdaniem truskawki są świetne, ale maliny są lepsze. Zwykle są dość drogie, więc warto znaleźć dla nich miejsce, nawet jeśli tylko w doniczce
Istnieją dwa główne rodzaje malin – owocujące latem i jesienią. Odmiany owocujące latem wytwarzają owoce na zeszłorocznym wzroście i mają tendencję do obfitego plonowania w krótkim okresie. Odmiany obejmują Ruby Beauty, Valentina, Malling Minerva, Octavia i Joan J. Odmiany owocujące jesienią dają owoce na wzroście tego sezonu i plonują przez dłuższy okres. Jeśli przestrzeń jest na wagę złota, prawdopodobnie najlepsze są odmiany owocujące jesienią. Odmiany obejmują Autumn Bliss, Autumn Treasure i All Gold.
Istnieje również wybór kolorów. Zwykle myślimy o malinach jako o czerwonych, ale dostępne są odmiany w kolorach od czarnego do złocistożółtego.
Większość odmian będzie wymagać wsparcia i szkolenia, ale raz maliny są łatwym w uprawie owocem.
Zbieraj owoce przy suchej pogodzie, ponieważ łatwo ulegają siniakom, gdy są mokre. Przechowywać w lodówce, ale owoce trzeba zużyć w ciągu kilku dni. Jeśli masz szczęście i masz nadmiar, dobrą wiadomością jest to, że malinami można się delektować na wiele sposobów:
– Świeżo prosto z ogródka ze śmietanką lub lodami
– Gotowane i zamieniane w dżem, twaróg lub galaretkę
– Zamrożone pojedynczo na tacy, a następnie w torebce do zamrażania
– Zrobiony na ocet do spożycia z kozim serem lub rybą
– Wymieszane z kremem i ułożone na bezie, aby uzyskać cudowną Pavlova
Jeśli żadne z powyższych nie przemawia, to co powiesz na zrobienie ginu malinowego? Oczywiście to równie dobrze jak gin z tarniny, a nie zamiast!
Gin Malinowy
Będziesz potrzebować:
450g dojrzałych malin
225g cukru granulowanego
600 ml ginu
Podziel się przepisem ze znajomym
Metoda:
Delikatnie podgrzej maliny i cukier na patelni. Od czasu do czasu mieszaj, aż cukier rozpuści się w soku owocowym. Przelej do słoika Kilmer i wlej gin. Potrząsaj słoikiem codziennie przez 5 dni. Odcedź z powrotem do oryginalnej butelki ginu i przechowuj w ciemnej szafce. Twój gin będzie gotowy do picia po 4 miesiącach, ale będzie lepszy, jeśli zostawisz go na rok.