Pachnący zarówno miętą, jak i cytryną, zapach melisy jest nieodparty dla pszczół i ludzi od starożytności. Pszczelarze miażdżą liście, aby przyciągnąć pszczoły robotnice do nowo wybudowanego ula. Nawet nazwa rodzajowa, Melissa, jest greckim słowem oznaczającym „pszczołę miodną”. Starożytni Grecy i Rzymianie przypisywali melisie wiele właściwości leczniczych i chociaż szwajcarski lekarz Paracelsus mógł przesadzać, opisując ją jako „eliksir życia”, była ona regularnie stosowana w medycynie przez wieki. Dziś przyciąga badania naukowe nad jej rzekomymi korzyściami w zakresie poprawy jakości snu, tłumienia łagodnych objawów lękowych, poprawy wydajności poznawczej i łagodzenia niestrawności.
Składniki
- Około tuzina liści melisy
- 250 ml wody
- Miód do smaku
Metoda
Herbata z melisy może być zrobiona ze świeżych liści melisy lub suszonych liści melisy.
Po prostu umieść liście w kubku i zalej wrzątkiem. Można dodać inne aromaty, takie jak liście mięty lub kawałki imbiru.
Jeśli wolisz zimny napój, podwój ilość liści, pozostaw do ostygnięcia, a następnie wlej do lodu.
Kup nasiona naparu z melisy tutaj