Czy jarmuż to „superfood”?

Kale: godny pożywienia!

152~We współpracy z Exeter University, Suttons przetestował szeroką gamę jarmużu i brokułów, z których oba wykazały wysoki poziom glukozynolanów. Czarna Magia Jarmużu zawierała najwyższe poziomy ze wszystkich, z ponad 5-krotnie wyższymi poziomami niż niektóre inne.

Jarmuż ma również wysoki poziom polifenoli i witamin A, C i K, więc chociaż nikt nie chciałby żyć samym jarmużem, nie jest to zły dodatek do diety! Niektóre odmiany zawierają również antocyjany, aw naszych próbach „Scarlet” uzyskała najwyższe poziomy.

Jarmuż przeżywa w ostatnich latach ogromne odrodzenie dzięki swoim niewiarygodnie wysokim wartościom odżywczym,

tak bardzo, że widzieliśmy nagłówki typu „Bliski niedobór jarmużu”. Łatwa w uprawie, niesamowicie wydajna, z mnóstwem kolorów i kształtów liści… czego nie lubić?

Co to są glukozynolany?

Glukozynolany dają początek olejowi musztardowemu, ostremu smakowi rodziny kapustowatych – gdy liście są zniszczone, odstrasza to owady. W wielu badaniach z użyciem probówek i zwierząt wykazano, że produkty niektórych glukozynolanów hamują rozwój komórek nowotworowych. Ponadto szereg badań wykazało korelację między spożywaniem tych warzyw a statystycznie niższym ryzykiem zachorowania na niektóre nowotwory.

Najlepszy jarmuż

Czarna magia i jarmuż szkarłatny to wspaniałe dodatki do diety, ale warto je uprawiać nawet na rabatach kwiatowych ze względu na ich dramatyczny kolor i kształt, nie wspominając o ich rzekomych korzyściach zdrowotnych!

Black Magic – Wyhodowana w Wielkiej Brytanii dla brytyjskiego klimatu!
Nowa odmiana włoskiej czarnej kapusty, wyhodowana w celu uzyskania lepszych wyników w naszym klimacie, o lepszej tolerancji na zimno, kolorze, kształcie liści i odporności na pędy niż obecne włoskie odmiany. Dobre plony.

 

 

Scarlet – Bardzo wytrzymały i odporny na choroby.
Kolorowy dodatek do ogrodu warzywnego lub ozdobnego. Pyszne purpurowo-czerwone zwinięte liście.

 

 

 

 

Dowiedz się więcej o tym, jak uzyskać najlepsze odżywianie z owoców i warzyw w domu

Czytaj  Zwalczanie ślimaków – ‘au naturel’