Od wielu lat wiadomo, jak ważne dla zdrowej diety są warzywa. Jednak ostatnio pojawiło się znacznie więcej informacji na temat tego, w jaki sposób warzywa mogą być korzystne w aktywnej ochronie organizmu przed niektórymi chorobami. Dobrym przykładem jest ochrona, jaką uważa się za zapewnianą przez regularne spożywanie brokułów i pomidorów.
Zostało naukowo wykazane, że zawartość witamin w warzywach zaczyna się pogarszać, gdy tylko ma miejsce zbiór, więc im szybsza podróż z „poletka na talerz”, tym lepsza zawartość składników odżywczych.
- Witamina A – Pomaga utrzymać zdrowy wzrost i rozwój komórek oraz zdrową skórę. Przeciwutleniacz, który może promować ochronę przed wolnymi rodnikami.
- Witamina B – Uwalnia energię z białek, wspomagając pracę serca, układu nerwowego i układu odpornościowego. Pomaga w tworzeniu nowych komórek krwi.
- Witamina C – Pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł, zębów, kości, chrząstek i skóry. Wspomaga wchłanianie żelaza.
- Witamina E – Przeciwutleniacz, który może pomóc w utrzymaniu układu odpornościowego. Ważny dla przeciwdziałania starzeniu (szczególnie skóry).
- Kwas foliowy – Pomaga w podziale komórek, a także w tworzeniu DNA, RNA i białek. W czasie ciąży mogą być potrzebne dodatkowe ilości.
- Przeciwutleniacz – Skuteczny w walce z wolnymi rodnikami: szkodliwymi czynnikami obecnymi w organizmie, które mogą powodować choroby serca i raka oraz choroby zwyrodnieniowe, takie jak artretyzm.
- Potas – Stosowany w tworzeniu białek i krzepnięciu krwi, pomaga również w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.
- Żelazo – Niezbędne do utrzymania zdrowia krwi.
- Bioflawanoidy – Wzmacniają działanie witaminy C, a także mają działanie przeciwutleniające.
- Błonnik– Zapewnia prawidłową pracę jelit i łagodzi zaparcia.
- Białko – Niezbędne do wzrostu oraz utrzymania i naprawy mięśni, włosów i paznokci.
Warzywo
Wit A
Wit B
Wit C
Wit E
Kwas foliowy
Przeciwutleniacz
Żelazo
Potas
Bioflawanoidy
Włókno
Białko
brokuły
Brukselki
Kapusty
Marchew
Kalafiory
Zielone fasolki
Jarmuż (Borecole)
Pory
Sałaty
Pasternak
Groszek
szpinak
Pomidory
Rzepa