Jakie witaminy & amp; Minerały są w warzywach

Od wielu lat wiadomo, jak ważne dla zdrowej diety są warzywa. Jednak ostatnio pojawiło się znacznie więcej informacji na temat tego, w jaki sposób warzywa mogą być korzystne w aktywnej ochronie organizmu przed niektórymi chorobami. Dobrym przykładem jest ochrona, jaką uważa się za zapewnianą przez regularne spożywanie brokułów i pomidorów.

Zostało naukowo wykazane, że zawartość witamin w warzywach zaczyna się pogarszać, gdy tylko ma miejsce zbiór, więc im szybsza podróż z „poletka na talerz”, tym lepsza zawartość składników odżywczych.

  • Witamina A – Pomaga utrzymać zdrowy wzrost i rozwój komórek oraz zdrową skórę. Przeciwutleniacz, który może promować ochronę przed wolnymi rodnikami.
  • Witamina B – Uwalnia energię z białek, wspomagając pracę serca, układu nerwowego i układu odpornościowego. Pomaga w tworzeniu nowych komórek krwi.
  • Witamina C – Pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł, zębów, kości, chrząstek i skóry. Wspomaga wchłanianie żelaza.
  • Witamina E – Przeciwutleniacz, który może pomóc w utrzymaniu układu odpornościowego. Ważny dla przeciwdziałania starzeniu (szczególnie skóry).
  • Kwas foliowy – Pomaga w podziale komórek, a także w tworzeniu DNA, RNA i białek. W czasie ciąży mogą być potrzebne dodatkowe ilości.
  • Przeciwutleniacz – Skuteczny w walce z wolnymi rodnikami: szkodliwymi czynnikami obecnymi w organizmie, które mogą powodować choroby serca i raka oraz choroby zwyrodnieniowe, takie jak artretyzm.
  • Potas – Stosowany w tworzeniu białek i krzepnięciu krwi, pomaga również w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego.
  • Żelazo – Niezbędne do utrzymania zdrowia krwi.
  • Bioflawanoidy – Wzmacniają działanie witaminy C, a także mają działanie przeciwutleniające.
  • Błonnik– Zapewnia prawidłową pracę jelit i łagodzi zaparcia.
  • Białko – Niezbędne do wzrostu oraz utrzymania i naprawy mięśni, włosów i paznokci.

Warzywo
Wit A
Wit B
Wit C
Wit E
Kwas foliowy
Przeciwutleniacz
Żelazo
Potas
Bioflawanoidy
Włókno
Białko

brokuły

Brukselki

Kapusty

Marchew

Kalafiory

Zielone fasolki

Jarmuż (Borecole)

Pory

Sałaty

Czytaj  Najlepsze porady ekspertów na temat uprawy grochu

Pasternak

Groszek

szpinak

Pomidory

Rzepa