Jak zbierać i konserwować ogórki

Wyglądające jak miniaturowe arbuzy, ogórki są również znane jako „mysie melony”. Ich orzeźwiający smak ogórka zmieszanego z limonką sprawia, że ​​idealnie nadają się do letniego koktajlu lub dodania do szklanki Pimm’s. Ale co jeszcze możesz zrobić z tym wspaniałym małym pożywieniem, które owocuje przez całe lato i jesień? Oto trzy z naszych ulubionych sposobów wykorzystania cucamelonów w kuchni.

Jak rozpoznać, że cukamelony są gotowe do zbioru

Cucamelony są gotowe do zbioru, gdy są jędrne i mniej więcej wielkości winogrona. Ostrożnie usuń je z winorośli tak szybko, jak to możliwe, ponieważ im dłużej je zostawisz, tym skórka stanie się twardsza i bardziej gorzka – zawsze najlepsza jest młoda, delikatna i smaczna. Przechowuj owoce w lodówce, gdzie będą dobre przez około 10 dni i używaj ich jako smacznego dodatku do letnich sałatek, ciekawych surówek oraz do ożywienia kanapek i wrapów. Ponieważ owoce wciąż nadchodzą, przygotuj się na salsę, marynatę i nie tylko…

1. Marynowane ogórki

Kisząc swoje produkty, możesz cieszyć się smakiem lata nawet w środku zimy!Zdjęcie: Fotema/Shutterstock

Inspirująca książka Jamesa Wonga – Homegrown Revolution – zawiera wiele sugestii, jak cieszyć się zbiorami ogórka. Dla tych z nas, którzy mają ogromne zbiory, co powiesz na skorzystanie z rady Jamesa i zamarynowanie kilku ogórków gotowych, aby nadać smak lata mroźnym zimowym dniom? Oto jego przepis na marynowany ogórek z koperkiem i miętą:

Składniki: