Jeśli masz ochotę na coś innego do letnich sałatek, może spróbujesz ogórków? Pochodzące z Ameryki Południowej wyglądają trochę jak miniaturowe melony, ale smakują jak pyszne połączenie ogórka i limonki. Niewiarygodnie łatwa w uprawie, ta winorośl toleruje suszę, jest zwykle ignorowana przez szkodniki i, co najważniejsze, przez całe lato produkuje masę owoców wielkości winogron. Oto jak siać nasiona ogórka i zbierać obfite plony.
Co to są cukamelony?
Znane w Meksyku jako „Sandiitas de Raton” lub „Arbuzy Małej Myszki”, ogórki należą do tej samej rodziny, co ogórki, kabaczki, cukinie i dynie. Są to urocze małe owoce z torbami osobowości, które rosną dziko od Meksyku po Wenezuelę i były zbierane przez rdzennych mieszkańców na długo przed przybyciem europejskich osadników. Samozapłodniająca się roślina, cucamelony wytwarzają małe żółte kwiaty, przy czym kwiaty żeńskie rozwijają się nieco wcześniej niż męskie. Owoc tworzy się wokół podstawy żeńskich kwiatów i dorasta do długości od 2,5 do 4 cm.
Jak wyhodować ogórki z nasion
Cucamelons można wyhodować z nasion lub kupić jako rośliny typu super plugZdjęcie: Nasiona Cucamelon od Suttons
Zasiej swoje nasiona cucamelon w kwietniu i maju. Najlepiej byłoby użyć propagatora lub zasadzić nasiona w szklarni, gdzie stała temperatura 22-24ºC (71-75ºF) pozwoli im wykiełkować w ciągu około 10 dni. Zasiej nasiona na głębokość 1 cm, tępym końcem skierowanym w dół. Gdy sadzonki będą wystarczająco duże, aby można je było przenosić, przenieś je do doniczek o średnicy 9 cm (3½″), aby dalej rosły.
Kiedy niebezpieczeństwo mrozu minie, można sadzić cucamelony na zewnątrz. Wybierz słoneczne, osłonięte miejsce i posadź je w odległości 30-40 cm (12-16 cali) od siebie, zapewniając wsparcie laskami. Alternatywnie, wyhoduj swoje rośliny cucamelon, aby zaowocowały w szklarni, w torbie do uprawy, dużej doniczce lub na granicy. Regularnie podlewaj i odżywiaj rośliny płynnym nawozem do pomidorów.
Gdy główny pęd osiągnie wysokość 2,5 m (8 stóp), uszczypnij rosnącą końcówkę. Uszczypnij rosnące końcówki pędów bocznych, gdy osiągną 40 cm długości.
Rośliny zaczną owocować w lipcu i potrwają do końca września. Twoje ogórki są gotowe do zbioru, gdy są wielkości oliwek lub małych winogron i są nadal jędrne. Pozostawienie ich na roślinie dłużej może spowodować lekko gorzki smak i rozmoczoną konsystencję.
Cucamelons można również traktować jako bylinę dostarczającą owoców rok po roku. Późną jesienią, po zakończeniu okresu owocowania, podnieś główny korzeń podobny do rzodkiewki ogórka i przechowuj go w ledwo wilgotnym kompoście w garażu lub szopie przez zimę. Sadź ponownie na początku kwietnia, aby osiągnąć wczesne owocowanie.
Jak cieszyć się cucamelonami
Cucamelons to wspaniały letni aperitif Zdjęcie: Nasiona Cucamelon od Suttons
Używaj ogórków dokładnie tak samo jak tradycyjnych ogórków – pokrojonych w sałatki, pokrojonych w salsy lub marynowanych w całości jak korniszony. Ewentualnie wymieszaj całe ogórki (świeże, blanszowane lub marynowane) w misce oliwek i podawaj z napojami. Aby uzyskać pikantną odmianę koktajlu, dodaj je do ginu z tonikiem lub do dzbanka Pimm’s.
Chociaż są łatwe w uprawie z nasion, możesz też kupić sadzonki ogórka, jeśli brakuje Ci miejsca lub chcesz uzyskać przewagę w procesie siewu. Chcesz uprawiać inne niezwykłe i nowe warzywa w tym roku? Wypróbuj melon mangomel – jest wielkości melona, ale smakuje jak mango!
Aby dowiedzieć się więcej o cucamelonach i o tym, jak wyszkolony w Kew botanik James Wong smakuje te pyszne mini arbuzy, obejrzyj jego krótki film tutaj.
Główny obraz: Shutterstock