Jak najlepiej wykorzystać liście sałaty

Dlaczego rozdzieranie liści sałaty może być dobre dla zdrowia?

Wszyscy uwielbiamy świeżą, zdrową sałatkę w letni dzień i to świetny sposób na zapewnienie dziennej porcji owoców i warzyw. Ale dodanie całych zielonych liści do twojego talerza może nie być najlepszym sposobem na uzyskanie składników odżywczych z zielonych warzyw liściastych.

Rośliny produkują polifenole jako swoją własną ochronę, gdy są „zranione” i coraz częściej okazuje się, że te same polifenole przynoszą korzyści zdrowotne ludziom. Tak więc jednym prostym sposobem na zwiększenie spożycia jest krojenie lub rozdzieranie warzyw liściastych, w tym liści sałaty. Niektóre warzywa liściaste zaczynają się od znacznie wyższych poziomów.

Na przykład sałata rzymska zawiera do 20 razy więcej witaminy A niż popularna sałata lodowa.

Czym są polifenole?

Polifenole to zestaw złożonych molekuł pełniących liczne role w roślinie, w tym ochronę przed szkodnikami i chorobami oraz dostarczanie kolorów przyciągających owady zapylające i roznoszące nasiona. Jeśli wpiszesz „polifenole i rak” w wyszukiwarce internetowej, znajdziesz niekończące się raporty na temat ich ochronnych właściwości. Po przeczytaniu niektórych z tych artykułów prawdopodobnie poczujesz, że jeśli możesz zwiększyć spożycie tych składników odżywczych przy niewielkim wysiłku, to ma to sens.

Najbardziej pożywne liście sałaty

Sałata Lollo Rossa – Dodaje koloru salaterce!
W tym roku spróbuj wyhodować sałatę Lollo Rossa, która ma nie tylko odważny orzechowy smak i atrakcyjne kędzierzawe brzegi z jaskrawoczerwonymi frędzlami, ale także zawiera ponad dwudziestokrotnie więcej polifenoli niż jej kuzynka, jasnozielona sałata rzymska.

 

 

 

 

Dowiedz się więcej o tym, jak uzyskać najlepsze odżywianie z owoców i warzyw w domu

 

Czytaj  Przewodnik po uprawie żurawiny, jałowca, tarniny, goji i czarnej aronii