Szczepione rośliny papryki słodkiej i chili łączą w sobie zalety energicznej, odpornej podkładki z ciężko owocującą rośliną dać większe plony. Jeśli nie masz miejsca na sianie nasion, zamówienie szczepionych roślin zapewnia superszybki skrót do sukcesu. Oto kilka najważniejszych wskazówek, jak dbać o papryczkę chili i słodką paprykę, aby uzyskać najlepsze plony.
Przejrzyj naszą pełną ofertę szczepionych roślin warzywnych, aby uzyskać jeszcze więcej inspiracji.
Po co uprawiać chilli i słodką paprykę?
Wyhodowane w domu chilli i słodka papryka smakują wyśmienicie i są kluczowym składnikiem wielu smacznych dań, od frytek po curry i wiele innych. Z wieloma korzyściami zdrowotnymi, te rośliny to:
- Wyższa zawartość witaminy C niż owoce cytrusowe
- Doskonałe źródło witaminy A, potasu, kwasu foliowego i błonnika
- Pełna zdrowych antyoksydacyjnych związków roślinnych, które pomagają chronić przed chorobami przewlekłymi
- Najlepszy składnik dobrego samopoczucia – ostre papryczki chilli powodują, że mózg uwalnia endorfiny
- Wyjątkowo mało kalorii
Proces szczepienia Suttons
Proces szczepienia papryki i papryki polega na wykonaniu łączenia pod pierwszymi „sadzonkami” liści (liścieniami).
Tutaj w Suttons udoskonaliliśmy naszą technikę, aby nasze szczepione rośliny zapewniały obfite zbiory smacznych produktów przez całe lato. Zaczynamy od dwóch roślin: smacznie owocującej odmiany i super mocnej podkładki. Łodygi obu odmian są następnie ostrożnie i umiejętnie cięte pod kątem ostrym nożem ręcznie. Dolna część podkładki i wierzchołek rośliny owocującej są następnie „szczepione” razem za pomocą specjalnego klipsa, który naturalnie opada w miarę wzrostu rośliny.
Jakie są korzyści ze szczepionych roślin chili?
Zbieraj papryczkę chilli „Medina” od lipca i przez całą jesień, aby uzyskać odrobinę pikanterii. Zdjęcie: Szczepiona papryczka chilli F1 Medina z Suttons
Zaszczepienie energicznej podkładki na smakowitym owocującym wierzchołku oznacza, że nowe, bardzo mocne korzenie wrastają głębiej w glebę, wchłaniając więcej składników odżywczych, aby zapewnić smaczniejsze plony i lepsze zbiory. Rośliny te owocują również wcześniej i znacznie dłużej niż standardowe rośliny, co daje jeszcze większe plony w czasie. Rośliny szczepione oferują również:
- Do 70% więcej owoców
- Wcześniejsze owocowanie
- Dłuższe owocowanie
- Większa wydajność
- Większa odporność na szkodniki i choroby przenoszone przez glebę
- Lepiej do uprawy na zewnątrz – jeśli znajduje się w ciepłym, słonecznym, osłoniętym miejscu
- Jeśli są uprawiane w szklarni, wymagają mniej ciepła – oszczędzając energię i pieniądze
Jakie są zalety uprawy szczepionej papryki słodkiej?
„Solario” został opracowany do uprawy w nieogrzewanych szklarniach. Zdjęcie: Szczepiona słodka papryka „Solario” firmy Suttons
Korzyści z uprawy szczepionej słodkiej papryki z Suttons są praktycznie takie same jak ich ostrzejszych kuzynów. Ze szczepioną słodką papryką otrzymujesz:
- Ogromne plony pysznych owoców
- Dłuższe zbiory niż standardowe papryki
- Większa odporność na szkodniki przenoszone przez glebę, choroby i zaburzenia odżywiania
- Może być uprawiana w pojemniku – idealna do ogrodnictwa na małej przestrzeni!
- Może być uprawiana na zewnątrz w słonecznym, osłoniętym miejscu
- Jeśli są uprawiane w szklarni, wymagają mniej ciepła – oszczędzając energię i pieniądze
Jak uprawiać i pielęgnować szczepione rośliny papryki chilli i słodkiej
„Orange Kiss” produkuje owoce, które mogą dorastać do 20 cm długości. Zdjęcie: Pepper Long Sweet Grafted Plants – Orange Kiss z Suttons
Po otrzymaniu nowych roślin ważne jest, aby dać im czas na dostosowanie się do nowego środowiska. Sprawdź, czy kompost jest wilgotny i jeśli to konieczne, pozostaw rośliny do namoczenia w około 5 mm wodzie przez 5-10 minut lub do momentu, gdy górna część kompostu będzie wilgotna. Umieść rośliny w ciepłym, jasnym i przewiewnym miejscu, takim jak parapet lub ogród zimowy i pozwól im rosnąć, upewniając się, że kompost jest wilgotny.
W miarę rozwoju roślin będziesz musiał przenieść je do większych doniczek, aby korzenie miały wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Podczas sadzenia w nowej doniczce lub na zewnątrz upewnij się, że miejsce, w którym wykonano szczepienie – tam, gdzie na łodydze znajduje się „wybrzuszenie” – znajduje się nad kompostem/glebą; w przeciwnym razie ta odmiana ukorzeni się sama, tracąc przewagę wynikającą z uprawy na supermocnej podkładce.
Kiedy Twoje rośliny osiągną około 40 cm wysokości, możesz przenieść je na docelowe stanowiska; w szklarni lub na słonecznym stanowisku w doniczce na tarasie lub posadzone bezpośrednio w ziemi. Rośliny te przestaną rosnąć naturalnie, gdy osiągną wysokość około 1,2 m (4′).
Przycinanie i przycinanie roślin szczepionych chili i słodkiej papryki
Upewnij się, że każdy liść ma dużo nieograniczonego dostępu do światła. Zdjęcie: Suttons
Gdy twoje rośliny rosną, liście działają jak „panele słoneczne”, wchłaniając światło dzienne i wytwarzając mnóstwo słodkich dobroci i zdrowych minerałów, które ostatecznie trafią do twoich papryczek i chilli. Dlatego każdy liść powinien mieć dużo miejsca do wygrzewania się na słońcu i powinien być podparty nad ziemią.
Liście pozostawione w cieniu wytwarzają mniej cukrów roślinnych i pozostają lekko wilgotne, co czyni je bardziej podatnymi na choroby. Do przycinania roślin używaj sekatorów – nie potrzeba ich dużo – wystarczy, aby każdy liść miał dużo światła. Podobnie, gdy twoje owoce dojrzeją, usuń niektóre z dolnych liści, aby światło słoneczne mogło przeniknąć.
Karmienie i podlewanie szczepionych papryczek chilli i słodkiej papryki
Upewnij się, że rośliny papryki podlewasz dopiero po zachodzie słońca. Zdjęcie: Shutterstock
Rośliny szczepione Suttons są bardziej energiczne niż rośliny standardowe i dlatego będą wymagały więcej nawożenia. Zalecamy nawożenie szczepionych roślin nawozem roślinnym zawierającym wysoki poziom potasu – odżywka do pomidorów jest odpowiednia. Być może będziesz musiał karmić swoje rośliny dwa razy w tygodniu, gdy rośliny będą owocować.
Woda jest również istotnym elementem sukcesu Twoich roślin. W czasie upałów, jeśli zauważysz przesuszenie gleby, dokładne namoczenie korzeni każdej rośliny każdego dnia po zachodzie słońca zapewni, że od wczesnego lata aż do jesieni będziesz miał duże soczyste owoce o pysznym smaku.
Kiedy zbierać chilli i słodką paprykę
Aby uzyskać optymalną słodycz, zbieraj słodką paprykę, gdy stanie się czerwona. Zdjęcie: Szczepione rośliny Pepper Sweet – F1 Gogorez z Suttons
Zbieraj owoce, gdy są zielone lub czerwone, w zależności od smaku, jaki chcesz uzyskać. Chili stają się ostrzejsze, a słodka papryka słodsza w miarę wzrostu czerwonego koloru. Po prostu weź kilka sekatorów i odetnij tuż nad zieloną łodygą, pozostawiając ok. 2,5 cm (1″) na górze. Możesz przechowywać papryki w lodówce, ale aby uzyskać najlepszy smak, przechowuj je w temperaturze pokojowej.
Szczepiona słodka i ostra papryka to świetny sposób na wyhodowanie obfitych plonów pysznych, pożywnych owoców. Aby uzyskać najlepsze porady ekspertów na temat uprawy słodkiej papryki, przejdź do naszego dedykowanego przewodnika, w którym znajdziesz wszystkie przydatne informacje potrzebne do odniesienia sukcesu.
Główny obraz: Pepper Grafted (Sweet) Campor od Suttons