Jak uprawiać radicchio – ozimą uprawę

Radicchio, czyli czerwoną cykorię, rozpoznasz po błysku żywych kolorów często spotykanym w sklepie -kupiłem torbę mieszanych liści sałaty. Wspaniałe jesienno-zimowe warzywo, które można jeść na surowo lub po ugotowaniu, jest proste w uprawie i warte wysiłku.

Wpasowując się w naszą gamę James Wong Grow For Flavour, radicchio jest, jak mówi prezenter telewizyjny, autor i etnobotanik James, „fantazyjnymi włoskimi liśćmi z orzeźwiającą chrupkością i dojrzałą nutą goryczy”. Oto jak uprawiać tę kolorową roślinę ozimą… 

Jak wyhodować liście sałaty radicchio

Jeśli chcesz wyhodować radicchio na młode liście sałaty, możesz wysiać nasiona w szklarni od lutego do października. Cykoria „Rossa di Treviso Precoce” to dobra odmiana do spróbowania. Gdy pojawią się sadzonki, przerzedź je do 5 cm od siebie, ponieważ nie będą wymagały dużo miejsca. Twoje miniliści będą gotowe około czterech do sześciu tygodni po wysianiu, dając plon, który trwa prawie przez cały rok.

Jak wyhodować główki radicchio

Liście Radicchio stają się bardziej czerwone, gdy dni stają się krótsze, a temperatura spada. Zdjęcie: Floramedia

Wysiej nasiona radicchio od kwietnia do lipca, rozrzucając je cienko na drobno zagrabionej, ciepłej, wolnej od chwastów, wilgotnej glebie na głębokość 6-12 mm. Radicchio najlepiej rośnie na dobrze uprawianej glebie, a kiełkowanie trwa zazwyczaj 8-20 dni. Kiedy sadzonki będą wystarczająco duże, aby je obsłużyć, przerzedź je, pozostawiając około 20 cm między roślinami. Od siewu do zbioru trwa około 14-16 tygodni.

Będziesz wiedział, że twoja roślina jest gotowa do zbioru, kiedy utworzy mocną czerwonawo-fioletową główkę, trochę jak kapusta. Po prostu weź ostry nóż i odetnij główkę na poziomie gruntu i przechowuj ją w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez tydzień lub dłużej. Jeśli pozostawisz pień w ziemi po ścięciu, czasami wytworzy on drugą, mniejszą główkę.

Czytaj  Najlepsze porady ekspertów na temat uprawy cebulek kwitnących wiosną

Im mniej podlewasz radicchio, tym bardziej gorzkie będą jego liście. W takim przypadku należy obficie podlewać, zwłaszcza podczas okresów suszy. Zauważysz również, że piękne czerwone zabarwienie staje się bardziej wyraźne, gdy dni zaczynają się skracać, a rośliny są narażone na zimno.

Sposoby jedzenia radicchio

Radicchio robi kolorową zimową sałatkę Zdjęcie: Radicchio Variegata di Castelfranco z Suttons

Radicchio to wszechstronna roślina, którą można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Jego goryczka doskonale kontrastuje ze słodszymi smakami, takimi jak ocet balsamiczny, gruszki i mango, tworząc kolorową zimową sałatkę. Aby uzyskać dodatkową głębię, dodaj trochę niebieskiego sera i garść orzechów włoskich lub laskowych. Inne składniki, które dobrze współgrają z radicchio, to żurawina, brzoskwinia, pomarańcza, pieczona dynia, dziczyzna i wołowina.

Aby rozgrzać się we włoskim stylu, posiekaj radicchio i usmaż na oleju lub maśle. Doprawić, dodać odrobinę octu balsamicznego, a następnie wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać startym serem. Alternatywnie, weź podstawowe risotto i zaakcentuj je, dodając drobno pokrojone liście radicchio około 5 minut przed końcem gotowania. Następnie posyp startym parmezanem i mieszaj, aż się rozpuści. Rezultatem jest komfortowe jedzenie w najlepszym wydaniu.

Radicchio to prawdziwa perełka zimowej uprawy, która dodaje jazzowej plamy koloru zimowej sałatce. Jeśli szukasz innych intensywnych i niezwykłych odmian owoców i warzyw, które możesz uprawiać w domu, sprawdź pełną gamę opracowaną przez Jamesa Wonga.

Główny obraz: mieszanka nasion Radicchio od Suttons/Copyright: Floramedia