Jak uprawiać rabarbar

Oto nasz kompletny przewodnik po sadzeniu i uprawie rabarbaru. Wytwarzając duże liście i atrakcyjne różowe lub czerwone łodygi, rabarbar jest uderzającą rośliną, która jest łatwa w uprawie i wymaga bardzo niewielkiej konserwacji. Przeczytaj nasze najważniejsze wskazówki dotyczące sadzenia, uprawy, pędzenia i zbioru tego smakowitego przysmaku we własnym ogrodzie lub na działce.

Gdzie sadzić rabarbar

Łatwy w uprawie rabarbar to wieloletnia roślina uprawna o niskich wymaganiach konserwacyjnych, którą można uprawiać w gruncie, na podwyższeniu lub w dużych pojemnikach. Preferuje gleby wilgotne, ale przepuszczalne, stanowiska słoneczne lub półcieniste. Nie lubi być podmokły, zwłaszcza zimą.

Miejsce powinno być przygotowane poprzez wkopanie dużej ilości materiału organicznego, takiego jak dobrze zgniły obornik lub kompost ogrodowy. Usuń wszystkie wieloletnie chwasty.

Jeśli wolisz uprawiać rabarbar na tarasie, wybierz głęboki pojemnik o szerokości co najmniej 50 cm.

Kiedy sadzić rabarbar

Rabarbar „Fulton Strawberry Surprise” najlepiej sadzić od jesieni do wiosny Zdjęcie: Rabarbar w koronie „Fulton Strawberry Surprise” firmy Suttons

Twoje uśpione korony rabarbaru należy sadzić jak najszybciej po porodzie, pod warunkiem, że gleba nie jest podmokła ani zamarznięta. Najlepszy czas na ich sadzenie to okres od października do listopada i od lutego do marca.

Jak sadzić rabarbar

    Posadź swoje korony w odległości 90 cm od siebie tak, aby same końcówki wystawały z ziemi.

    Umocnij je iw razie potrzeby podlewaj podczas suchej pogody.

    Zastosuj 5-8cm warstwę kompostu ogrodowego lub dobrze przegniłego obornika.

    Wiosną zastosuj pogłówny nawóz.

    Jesienią, gdy liście uschną, usuń martwą roślinność, aby odsłonić punkty wzrostu. Do udanych zbiorów rabarbar wymaga niskich temperatur (poniżej 3 stopni Celsjusza) przez około dwa miesiące.

    Wyrywaj i dziel ugruntowane kępy rabarbaru co pięć lat, aby uniknąć przepełnienia.

Jak zbierać rabarbar

„Sanvitos Early” to jedna z najwcześniej uprawianych odmian. Zdjęcie: Suttons

W pierwszym roku swojej rośliny nie zrywaj żadnych łodyg, aby korona miała czas na wzrost i ugruntowanie się. Następnie możesz zbierać rabarbar każdej wiosny aż do wczesnego lata. Po prostu chwyć podstawę każdej łodygi i delikatnie pociągnij i przekręć, aż się uwolni. Nigdy nie bierz więcej niż jednej trzeciej łodyg na raz i przestań zbierać rabarbar mniej więcej w czerwcu, aby miał dużo czasu na odmłodzenie na następny rok.

UWAGA – Tylko łodygi rośliny są jadalne. Liście rabarbaru zawierają kwas szczawiowy i są trujące; nie spożywać.

Jak wymusić rabarbar

Zachęcaj do wczesnego wzrostu delikatnych, słodkich łodyg za pomocą atrakcyjnej wyciskarki do rabarbaru. Zdjęcie: Helen J Davis/Shutterstock

Można „zmusić” rabarbar do wczesnego zbioru, przykrywając korony odwróconym wiadrem lub innym naczyniem, aby uniemożliwić dostęp światła. Należy to zrobić przed rozpoczęciem wzrostu w styczniu.

Jadalne łodygi pojawią się po kilku tygodniach i będą blanszowane, słodkie i delikatne. Po kilku zbiorach zdejmij osłonę i pozwól roślinie normalnie rosnąć, aby uzupełnić koronę.

Mamy nadzieję, że dostarczyliśmy Ci wszystkich informacji potrzebnych do wyhodowania pysznego rabarbaru. Zapoznaj się z naszym pełnym zestawem poradników dotyczących uprawy, aby uzyskać więcej wskazówek i inspiracji.

Główny obraz: Rabarbar (Rheum) Champagne od Suttons

Czytaj  Nowe odmiany nasion kwiatów