Jak uprawiać porzeczki 

Jeśli chcesz samodzielnie uprawiać porzeczki czarne, czerwone i białe, zima to idealny czas na zamówienie odmian z gołym korzeniem do ogrodu lub doniczek. Najlepiej sadzić od listopada do marca, kiedy rośliny są w stanie spoczynku, zanim zaczniesz, upewnij się, że gleba nie jest podmokła ani zamarznięta. Kiedy przybędą porzeczki z gołym korzeniem, bezzwłocznie umieść je w ziemi. Jeśli nie jest to możliwe, otwórz górną część torby i przechowuj rośliny przez krótki czas w chłodnym miejscu. Nie usuwaj osłony ochronnej wokół korzeni, dopóki nie będziesz gotowy do sadzenia.

Można też kupić porzeczki w pojemnikach, które można sadzić przez cały rok. Będziesz po prostu musiał częściej podlewać, jeśli zamówisz je latem.

Jak sadzić czarne porzeczki

„Summer Pearls Giant” produkuje jedne z największych czarnych porzeczek, jakie można wyhodować Zdjęcie: Blackcurrant „Summer Pearls Giant” z Suttons

Łatwe w uprawie, czarne porzeczki są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli delektować się ich pikantnym smakiem w dżemach i nalewkach.

Czarne porzeczki preferują przepuszczalne, żyzne gleby, stanowiska słoneczne, osłonięte od zimnych wiatrów. Miejsce należy obrobić na głębokość 25 cm (10 cali) z dużą ilością materiału organicznego, takiego jak dobrze zgniły obornik lub kompost ogrodowy. Uważaj, aby usunąć wszystkie korzenie wieloletnich chwastów przed zastosowaniem podstawowego nawozu ogólnego.

Zdjąć warstwę ochronną wokół korzeni i moczyć je w wodzie przez 20 minut, jeśli wydają się suche. Wykop otwór do sadzenia wystarczająco duży, aby z łatwością pomieścić korzenie, i umieść roślinę około 2,5 cm (1 ″) niżej niż poprzednio uprawiana w Szkółce, dobrze ujędrniając glebę. Każda roślina powinna być oddalona od siebie o 1,2 m, z 1,5 m odstępem między rzędami.

Natychmiast po posadzeniu przytnij każdy korzeń do 2-3 pąków z ziemi. To zachęca do silnego nowego wzrostu, który przyniesie owoce w następnym sezonie. Zimą po pierwszym sezonie wegetacyjnym przycinamy wszystkie słabe lub uszkodzone pędy do poziomu gruntu. Następnie przycinanie powinno odbywać się po zebraniu owoców, zachowując wszelkie silne nowe pędy, które wyrastają z podstawy krzewu. Jeśli jest dużo nowych pędów, wytnij większość starego drewna, które już zaowocowało. W przeciwnym razie usuń jedną trzecią starych gałęzi, przycinając do silnego młodego pędu w pobliżu podstawy krzewu.

Czytaj  Kolekcja powojników o długich łodygach

Konieczne jest zapobieganie wysychaniu roślin w pierwszym roku i podlewanie ich przy suchej pogodzie, gdy owoce zaczynają puchnąć.

Jak sadzić porzeczki czerwone i białe

Biała porzeczka „Blanka” miała zdecydowanie najwyższe plony w próbach Suttons Zdjęcie: Biała porzeczka „Blanka” z Suttons

Czerwone i białe porzeczki są również bogate w witaminę C, a dzięki słodkiemu, pikantnemu smakowi są często spożywane prosto z rośliny lub jako składnik sałatki owocowej. Można je również ugotować, aby uzyskać dżemy, galaretki i słodkie sosy, pasujące do bogatych mięs i tłustych ryb.

Zarówno czerwone, jak i białe porzeczki preferują wilgotną, przepuszczalną glebę w pełnym słońcu, ale tolerują inne warunki glebowe i trochę cienia. Po prostu trzymaj je z dala od kieszeni mrozowych i z dala od silnego wiatru. Do sadzenia przygotuj ziemię w taki sam sposób, jak pod czarną porzeczkę, przekopując ją dużą ilością materii organicznej, usuwając chwasty i dodając podstawowy nawóz z ogólnego nawozu.

Zdjąć osłonę ochronną z korzeni i moczyć je w wodzie przez 20 minut. Wykop duży dół do sadzenia i umieść roślinę w glebie na tym samym poziomie, na jakim rosła w Szkółce. Porzeczki te wyrastają z krótkiej głównej łodygi, zwanej „nogą”, znajdującej się nad poziomem gruntu. Każda roślina powinna znajdować się w odległości 1,5 m od siebie z 1,8 m odstępem między rzędami.

Natychmiast po posadzeniu przytnij każdą gałąź o połowę, do pąka skierowanego na zewnątrz. Jeśli gałęzie opadają, zamiast tego przycinaj do pąka skierowanego do góry. Następnie zimą po pierwszym sezonie wegetacyjnym przyciąć pędy czołowe o połowę, do pąka skierowanego na zewnątrz. W ten sposób należy przyciąć 8-10 gałęzi, aby uzyskać główny szkielet krzewu. Celuj w otwarty kształt kielicha wyrastający z krótkiej głównej łodygi. Po usunięciu wszystkich uszkodzonych, słabych i przerośniętych pędów skróć pozostałe do 5 cm. Powtarzaj ten proces co roku, aż stworzysz silny krzak z otwartym środkiem.

Czytaj  Najlepsze porady ekspertów dotyczące uprawy drzew owocowych

Podobnie jak w przypadku czarnej porzeczki, uważaj, aby rośliny nie wysychały w pierwszym roku i podlewaj je w suchą pogodę, gdy owoce zaczynają puchnąć.

Porzeczki są proste w uprawie, smakują wyśmienicie i stanowią doskonałe źródło witamin i minerałów. Zobacz naszą pełną ofertę owoców miękkich, aby zobaczyć, jakie inne zdrowe rośliny możesz uprawiać na tarasie, w ogrodzie lub na działce.

Główny obraz: Shutterstock