Jeśli zawsze marzyłeś o sianiu nasion papryczki chilli, aby wyhodować własną uprawę, nasz podręczny przewodnik zawiera wszystkie potrzebne informacje. Od uprawy i pielęgnacji papryczek chilli po zbieranie ognistych owoców — oto wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie własnej czerwonej papryczki chilli.
Co to są chilli?
Pochodzące z Ameryki Południowej papryczki chilli są rodzajem papryki i wraz z ziemniakami, pomidorami i bakłażanami należą do rodziny roślin psiankowatych. Znane ze swojego pikantnego smaku, ostre chili jest mierzone w skali Scoville’a i waha się od najłagodniejszego ciepła do rodzaju piekielnego smaku, z którego powstają koszmary i rekordy świata. Oto kilka zabawnych faktów dotyczących chili:
- Najskuteczniejszym sposobem na ochłodzenie upału po zjedzeniu ostrej papryki jest jedzenie lub picie produktów mlecznych, takich jak mleko, jogurt lub lody.
Papryka zawiera więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, cytryny i limonki.
Ciepło papryczki chilli w rzeczywistości pochodzi z łożyska — mięsistego paska, który przyczepia nasiono do owocu, a nie z samego nasionka.
Spożywanie papryczek chilli powoduje, że mózg uwalnia endorfiny, co sprawia, że są one najbardziej „odczuwalne” dobry składnik.
We wczesnych cywilizacjach Inkowie, Majowie i Aztekowie używali papryczki chilli jako środka płatniczego.
Posiadająca rekord Guinnessa, Carolina Reaper jest najostrzejszą zarejestrowaną papryczką chilli na świecie, mierzącą zapierające dech w piersiach 2,2 miliona w skali Scoville’a. Ma zaskakująco owocowy smak z mieszanką czekolady i cynamonu, zanim zacznie się upał. Będąc najostrzejszą papryką na świecie, Carolina Reaper należy obchodzić się z najwyższą ostrożnością – zawsze noś rękawiczki, dotykając tego diabelskiego owocu.
Gdzie uprawiać chilli
Paski na chili „Hot Rod” zmieniają kolor z zielonego i białego na pomarańczowy i brązowy, zanim zmienią kolor na czerwony.Zdjęcie: Rob Smith’s Allotment
Chilli najlepiej rosną w szklarni, ale dają również dobre zbiory na jasnym parapecie okiennym lub w nasłonecznionym, osłoniętym miejscu na zewnątrz.
Jeśli wybierzesz rośliny chili (zamiast nasion), ważne jest, aby szybko je sprawdzić przy odbiorze. Upewnij się, że kompost jest wilgotny iw razie potrzeby umieść doniczkę w podstawce z wodą na głębokość około 5 mm na 5-10 minut, aż korzenie wchłoną płyn, a powierzchnia kompostu będzie wilgotna. Umieść roślinę w ciepłym, jasnym i przewiewnym miejscu i utrzymuj wilgotność kompostu podczas wzrostu chili.
Gdy twoja roślina zaaklimatyzuje się do warunków, przenieś ją do ostatecznego miejsca wzrostu w szklarni, na nasłonecznionym, osłoniętym tarasie lub na parapecie. Alternatywnie, posadź chilli jako atrakcyjną jadalną roślinę rabatową.
Wymogi uprawy papryczek chilli są bardzo zróżnicowane – na przykład żniwiarze z Karoliny potrzebują ciepła szklarni, aby uzyskać doskonałe zbiory. Odporniejsze odmiany, takie jak Chilli Grafted Plant – F1 Medina, można sadzić na zewnątrz od kwietnia do czerwca, a dzięki szczepionej podkładce rosną silnie i są odporne na szkodniki i choroby. Co najważniejsze, od lipca do sierpnia generuje mnóstwo pysznych papryczek chilli.
Uprawa chilli z nasion
Papryczki „Padron” są idealne do dań tapas. Zdjęcie: Shutterstock
Uprawa chilli z nasion to satysfakcjonujący proces, który powinien rozpocząć się w lutym lub marcu. Po prostu posadź nasiona chili w małych doniczkach lub podgrzewanym propagatorze wypełnionym kompostem ogólnego przeznaczenia i przykryj odrobiną ziemi lub cienką warstwą wermikulitu i podlej. Aby wykiełkować, stałe ciepło – około 21°C jest idealne. Jeśli nie masz propagatora, posadź nasiona w małych doniczkach, na wierzch każdej z nich umieść przezroczystą torebkę kanapkową i przymocuj ją elastyczną opaską. To zatrzymuje ciepło i podnosi wilgotność. Postaw je na nasłonecznionym parapecie.
Gdy twoje nasiona wykiełkują, wyjmij je z propagatora lub zdejmij plastikowe torby z doniczek i pozwól sadzonkom urosnąć w temperaturze otoczenia 16-18C. Kiedy osiągną około cala wysokości, przenieś je do małych doniczek (jeśli jeszcze ich nie ma) i kontynuuj hodowlę.
Pielęgnacja roślin chilli
Roślina chili „Hot Fajita” z naszej oferty na patio jest idealna, jeśli nie masz szklarni. Zdjęcie: Papryczka chili na patio „Hot Fajita” firmy Suttons
Kiedy uprawiasz papryczki chilli w szklarni, obowiązują wszystkie normalne zasady higieny i wentylacji. Upewnij się, że rośliny mają dużo światła i że wokół liści jest wystarczająco dużo miejsca, aby zapewnić dobrą cyrkulację powietrza. Zwracaj uwagę na oznaki stresu lub choroby roślin i usuwaj dotknięte liście, gdy tylko je zobaczysz.
Chilli powinny być przesadzone, gdy osiągną około 20 cm wysokości, tym razem do doniczki 5” lub 13 cm, a następnie przesadzone, gdy osiągną około stopy wysokości, tym razem do doniczki 9” lub 22 cm. Kiedy twoje rośliny osiągną wysokość stopy, możesz również chcieć wyciąć rosnące końcówki, aby zachęcić do krzaczastego nawyku i dużej ilości owoców. W zależności od odmiany papryczki chilli mogą urosnąć do metra lub więcej wysokości, ale ograniczając rozmiar doniczki i powodując niewielki stres, można poprawić ciepło i smak.
Regularnie podlewaj papryczki chilli, upewniając się, że nigdy nie wysychają i stawiaj rośliny, które wyglądają, jakby tego potrzebowały – wystarczy jedna laska. Gdy maleńkie owoce zaczną się formować, co tydzień stosuj nawóz pomidorowy.
Dowiesz się, kiedy papryczki chilli są dojrzałe i gotowe do zbioru, gdy osiągną ładny, bogaty, równomierny kolor. Albo je zbieraj i przetwarzaj, gdy dojrzewają, albo spróbuj trochę wysuszyć. Zachowaj ostrożność podczas obchodzenia się z chilli – noś rękawiczki i unikaj tarcia oczu.
Własna uprawa papryczek chilli jest cudownie satysfakcjonującym hobby i zdecydowanie dodaje Twojej kuchni pewnego kopa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o uprawie własnych owoców i warzyw, zapoznaj się z naszymi poradnikami, w których znajdziesz mnóstwo praktycznych porad.
Zdjęcie wiodące: Pepper Chilli Seeds ‘Jalapeno’ od Suttons