Jak uprawiać owoce i warzywa na tarasie

Uprawa produktów w pojemnikach na tarasie lub balkonie to świetny sposób na dobre wykorzystanie całej przestrzeni na zewnątrz. Daje to nie tylko dużo świeżej żywności na stół, ale także rośliny owocowe i warzywne stanowią atrakcyjny dodatek do tradycyjnych systemów nasadzeń na patio. Oto jak wybrać najlepsze owoce i warzywa do ogrodnictwa na tarasie i z powodzeniem uprawiać własne w pojemnikach.

Jaki jest najlepszy pojemnik do uprawy warzyw?

Jeśli chodzi o uprawę owoców i warzyw na tarasie, każdy nasłoneczniony taras, taras, podwórko lub balkon ma potencjał do produkcji smacznych plonów – nawet w skrzynce okiennej. Rozmiar twojej przestrzeni na zewnątrz naprawdę nie ma znaczenia, ale wybór odpowiednich pojemników na owoce i warzywa jest koniecznością, jeśli wszystkie odmiany mają mieć odpowiednie środowisko do rozwoju.

Podczas uprawy owoców i warzyw w pojemnikach należy wziąć pod uwagę dwie główne kwestie:

    Pojemnik musi być wystarczająco duży, aby utrzymać roślinę. Zazwyczaj sugerujemy, aby pojemniki miały średnicę co najmniej 23-25 ​​cm (9-10 cali). Jeśli uprawiasz warzywa, takie jak pory, ziemniaki lub inne rośliny okopowe, potrzebujesz głębszego pojemnika. Sałatki i zioła będą dobre w płytszej doniczce.

    Na dnie twoich pojemników musi być odpowiedni drenaż. Podmokłe korzenie zgniją, a twoje rośliny umrą.

Twoje doniczki mogą być ozdobne lub minimalistyczne i wykonane z dowolnego materiału, ale pamiętaj o panujących warunkach uprawy. Jeśli mieszkasz w bardziej suchym klimacie lub na tarasie nie pada dużo deszczu, plastikowe doniczki zatrzymują wilgoć lepiej niż terakota. Jeśli twoja przestrzeń na zewnątrz jest szczególnie wilgotna, doniczki z terakoty będą lepiej odprowadzać wodę i pozwolą glebie „oddychać”, co czyni je lepszą opcją.

Uprawa owoców i warzyw w workach

Specjalne torby do uprawy ziemniaków absorbują ciepło, aby zapewnić szybki początek wiosny. Zdjęcie: Torby do uprawy ziemniaków firmy Suttons

Możesz całkowicie zrezygnować z pojemników i po prostu zasadzić swoje uprawy w workach do uprawy. Ta metoda jest zarówno tania, jak i wygodna, a ponieważ istnieje wiele różnych uchwytów i ram do toreb do uprawy, ta opcja również może wyglądać atrakcyjnie. Wiele osób uprawia pomidory w ten sposób – zapach, kwiaty i dojrzewające owoce tworzą piękną dekorację na patio, a poza tym nie trzeba jechać daleko, żeby złapać pomidora do burgerów z grilla.

Wypatruj specjalistycznych toreb do uprawy ziół i truskawek. Gdy przestrzeń jest na wagę złota, pionowe systemy uprawy mają sens i pamiętaj, że wiszące kosze dają również możliwość eksperymentowania z uprawą liści sałaty lub pomidorów koktajlowych. W przypadku ziemniaków wypróbuj beczki lub głębokie wiadra, które mogą nadać rustykalny charakter Twojemu tarasowi.

Uprawa owoców i warzyw w skrzynkach balkonowych i donicach

Podwyższone donice wykonane z plastiku pochodzącego z recyklingu są wystarczająco lekkie do uprawy na balkonie. Zdjęcie: Grow Table (pokrywa dostępna osobno) firmy Suttons

Użyj donic, aby dodać struktury do ekspozycji na patio i wspólnie hodować kwiaty i warzywa. Nazywane sadzeniem towarzyszącym, wypróbuj niektóre ze wspaniałych tradycyjnych par, takich jak czosnkowy szczypiorek z marchewką, lawenda z porami i ogórecznik z truskawkami. I nie zapomnij o tym oknie! Wiele liści sałaty, rzodkiewki, dymki i zioła są idealne do tego rodzaju pojemnika.

Najlepszy kompost do warzyw w pojemnikach

Maliny karłowate to doskonałe rośliny na taras Zdjęcie: roślina malinowa „Summer Lovers Patio Red” firmy Suttons

Kiedy już masz posortowane pojemniki i zorganizowany plan sadzenia, musisz rozważyć opcje kompostowania. Różne rośliny wymagają różnych warunków uprawy, dlatego ważny jest wybór odpowiedniego kompostu do wypełnienia pojemników. Oto kilka podstawowych wskazówek, które pomogą Ci dokonać mądrego wyboru:

    Kompost uniwersalny – odpowiedni do większości zastosowań, występuje w różnych mieszankach i zawiera dobrą mieszankę składników odżywczych, dobrze zatrzymuje wilgoć bez nasiąkania wodą i zapewnia dobre utrzymanie szerokiej gamy roślin. Jeśli możesz, wybieraj bez torfu.

    Kompost na bazie gleby – często określany jako John Innes numer 1,2 lub 3, ten kompost jest oparty na glinie, a liczba odnosi się do ilości dodanych składników odżywczych. 1 jest dobry do nakłuwania i zalewania; 2 nadaje się do najszerszego zakresu zastosowań; 3 zawiera najwięcej nawozu i najlepiej nadaje się do drzew, krzewów, krzaków i pnączy. Kompost na bazie gleby doskonale nadaje się do długotrwałego stosowania w pojemnikach, a większe, wyższe rośliny docenią gęstszą glebę, która pomoże im utrzymać je w pozycji pionowej.

Jak dbać o owoce i warzywa z pojemników

2-litrowy zbiornik na wodę w dolnej części tych donic do pomidorów ułatwia podlewanieZdjęcie: zestaw Tomato Success Kit firmy Suttons

Piękno roślin owocowych i warzywnych w pojemnikach polega na tym, że możesz przesuwać doniczki, aby korzystać z optymalnych warunków wzrostu. W przypadku większości upraw oznacza to jasne, słoneczne i osłonięte miejsce. To powiedziawszy, jeśli twoja przestrzeń na zewnątrz jest ciemna, ponura i wilgotna, upewnij się, że wybierasz rośliny, które będą dobrze się rozwijać pomimo braku światła słonecznego – jarmuż i szpinak tolerują trochę cienia, podobnie jak na przykład czarne i czerwone porzeczki.

Ponieważ rośliny uprawiane w pojemnikach mogą pobierać wodę tylko z wilgoci w pojemniku, należy regularnie podlewać, zwłaszcza podczas okresów suszy. Jest to szczególnie ważne w okresie pęcznienia owoców lub warzyw – codziennie sprawdzaj glebę i rozważ dodanie kryształków zatrzymujących wodę do kompostu przed sadzeniem.

Wiele odmian owoców i warzyw znajdzie wystarczającą ilość składników odżywczych w kompoście. Inne rośliny, takie jak pomidory i fasola, skorzystają na cotygodniowym lub dwutygodniowym karmieniu nawozem pomidorowym o wysokiej zawartości potasu. Po prostu sprawdź instrukcje, aby wiedzieć, co robić.

Bliskie sadzenie pozwala uniknąć chwastów, ale uważnie obserwuj swoje pojemniki pod kątem niechcianych szkodników i stosuj środki w razie potrzeby.

Jakie owoce i warzywa mogę uprawiać w pojemnikach na patio?

Papryka ładnie wygląda rosnąca w ozdobnej doniczceZdjęcie: Kolekcja roślin warzywnych Patio (6 lub 12 różnych korków) od Suttons

W pojemnikach można uprawiać ogromną gamę warzyw, a odmiany „karłowate” szczególnie nadają się do uprawy doniczkowej. Oto niektóre z naszych ulubionych:

Uprawa w doniczce 25-30 cm (10-12″) Sadzenie w worku Growbag Wysiewanie Nasiona Sadzenie Wysiewanie Bezpośrednie zbiory Bakłażan 1 3 lut – marzec maj – czerwiec – sierpień – październik Fasola wielokwiatowa 48 kwi maj – cze – lipiec – październik Fasola szparagowa 48 kwi Maj – Czerwiec – Lipiec – Październik Buraki Wysiewać bezpośrednio i cienko w odstępach 2,5 cm Siew bezpośrednio i cienko w odstępach 2,5 cm ––Mar – Lipiec Czerwiec – Paź Marchewka Wysiewać bezpośrednio i rzędowo na 5-7 cm (2-3 ″) w odstępach (odpowiednie tylko dla płytko ukorzenionych typów kulistych) ––luty – lipiec czerwiec – październik cukinia 12kwi – maj lipiec – lipiec – wrzesień szpik (squash) 12kwi – maj lipiec – lipiec – wrzesień Por (do sałatek) Wysiewać bezpośrednio i rozcieńczać na około 2 cm (w odstępach –––kwiecień – maj czerwiec – październik Sałata Wysiewać bezpośrednio i przerzedzać w odstępach 15-20 cm (6-8″) –– maj – lipiec maj – październik Pasternak Wysiewać bezpośrednio i przerzedzać na 5 cm (2″) w odstępie –––Luty – Lipiec Lipiec – Paź Papryka 13Mar – Kwiecień Cze – Lipiec – Paź Ziemniaki 1 lub 2––Mar- Kwi– Cze – Lip Liść Buraka (boćwina) 8–––Kwi – Cze Lip – Sałatka Liścia Październikowego Wysiewać bezpośrednio – bez konieczności przerzedzania Wysiewać bezpośrednio bezpośrednio – bez konieczności przerzedzania ––kwiecień – październik maj – październik Sal ad Cebula Siej bezpośrednio bezpośrednio – nie trzeba przerzedzać Siewaj bezpośrednio bezpośrednio – nie trzeba przerzedzać –– marzec – maj lipiec – wrzesień Truskawki 3 w odległości 30 cm (12 cali) od siebie – luty – marzec – czerwiec – sierpień Pomidory 13 marca – kwi cze– Lipiec – Wrzesień Rzepa Siew bezpośrednio i cienko w odstępach 2,5 cm Siew bezpośrednio i cienko w odstępach 2,5 cm ––kwiecień – lipiec czerwiec – październik

Aby uzyskać więcej informacji o warzywach, które można uprawiać w pojemnikach, kliknij na literę, aby rozwinąć odpowiednią kolumnę.

ABCLPST

Bakłażan

  • Zawiera witaminy E i K. Bogaty w potas, kwas foliowy, magnez i błonnik.
  • Wysiew nasion bakłażana: luty – marzec w temperaturze 16-18°C (60-65°F). Tradycyjnie wysiewany w szklarni, ale równie dobry jest ogrzewany elektrycznie propagator na nasłonecznionym parapecie. Gdy sadzonki są wystarczająco duże, aby można je było przesadzić, przenieś je do doniczek o średnicy 9 cm (3½”) i trzymaj w pomieszczeniu. W razie potrzeby dolej do doniczek 13 cm (5 ″), a na koniec do doniczek 23 cm (9 ″), zapewniając laskę jako wsparcie. Pojemnik można wystawić na zewnątrz w słonecznym, osłoniętym miejscu na przełomie maja i czerwca, gdy minie zagrożenie mrozem.

Fasola (krasnoludzki Francuz i biegacz)

  • Fasolka szparagowa zawiera witaminę A – Fasola wielokwiatowa jest bogata w witaminę C.
  • Zasiej fasolę szparagową: w pomieszczeniach w kwietniu i na zewnątrz pod koniec maja/początku czerwca, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. Ewentualnie wysiewać bezpośrednio do pojemnika w maju i rosnąć na stanowisku słonecznym. Prawie każda odmiana fasolki szparagowej nadaje się do uprawy w doniczkach, a dzięki szerokiej gamie kolorów strąków może ona stanowić bardzo atrakcyjną cechę, od złocistożółtej, poprzez zieloną, jaskrawoczerwoną i fioletową. Pyszne i piękne! Wybierz nisko rosnącą odmianę fasoli wielokwiatowej do uprawy doniczkowej. Cztery rośliny wystarczą na doniczkę o średnicy 25 cm.

Buraki

  • Korzenie bogate w potas i kwas foliowy + witaminę C. Topy – wysokie stężenie beta-karotenu, wapnia i żelaza.
  • Wysiew buraka ćwikłowego: Cienko, bezpośrednio do pojemnika od końca marca do końca lipca. Rozrzedź sadzonki do 2,5 cm i zbierz po około 12 tygodniach, gdy korzenie będą wielkości piłeczek pingpongowych. Wysiewaj w regularnych odstępach czasu, aby zapewnić ciągłość dostaw.

Jagoda

  • Bogaty w witaminę C i A, bogaty w przeciwutleniacze.
  • Rośliny borówki będą dobrze rosły na tarasie w dużej doniczce z wilgotnym kompostem wrzosowatym (bez wapna). Krzewy prezentują się imponująco przez cały rok, od delikatnych, rdzawoczerwonych końcówek liści na wiosnę po oszałamiające kolory jesieni. Ten owoc należy do grupy bardzo bogatych w witaminy i minerały, o których uważa się, że mają dobre właściwości zdrowotne, często nazywanych pożywieniem.

Marchew

  • Wysoka zawartość witaminy A.
  • Wysiać nasiona marchwi: cienko włożyć do doniczek i lekko przykryć kompostem. Wysiew co dwa tygodnie od końca lutego do początku lipca. Wysiej nasiona cienko, a następnie rozrzedź sadzonki w odległości 5-7 cm (2-3 ″). Wcześniejsze siewy należy wykonać w szklarni lub tunelu foliowym.

Cukinie i Dynie

  • Wysoka zawartość witamin A, C i E.
  • Wysiej nasiona cukinii i szpiku: jedno nasionko do małej doniczki w pomieszczeniu od połowy kwietnia do początku maja. Po zakorzenieniu się, przesadzaj jedną młodą roślinę do doniczki o średnicy 25 cm (10 cali) i umieść ją w nasłonecznionym miejscu, gdy minie niebezpieczeństwo mrozu.

Liść Buraka

  • Wysoka zawartość witaminy A.
  • Wysiej nasiona buraków i boćwiny: od kwietnia do czerwca bezpośrednio do pojemnika – około 8 roślin w doniczce o średnicy 25 cm. Istnieje kilka bardzo kolorowych odmian, które świetnie się prezentują. Utrzymuj dobre podlewanie

Sałatka Liściowa

  • Wysiej sałatę i nasiona liści: Co dwa tygodnie na zewnątrz od kwietnia do października. Pierwsze cięcie można wykonać około 14-21 dni później pozostawiając 3 cm (1¼”) do ponownego wzrostu, z każdego wysiewu powinno wyjść około 2-3 sadzonek.

Pory

  • Wysoka zawartość potasu, kwasu foliowego i witamin A i C.
  • Wysiej cienko nasiona pora w kwietniu/maju i staraj się, aby rośliny znajdowały się w odległości około 2 cm od siebie. Zbiory w ciągu 10-12 tygodni, gdy są jeszcze młode i smaczne. Wysiew nasion pora co dwa tygodnie zapewni stałą dostawę sałatek, smażonych frytek lub lekkiego gotowania na parze.

Sałata

  • Źródło beta-karotenu i witaminy A.
  • Wysiewanie sałaty: od lutego do lipca na zewnątrz. Rozrzedź rośliny w odległości 15-20 cm (6-8 cali). Pamiętaj, że trzebieże nadają się również do sałatek! Wysiew w odstępach dwutygodniowych zapewnia stałą podaż. Utrzymuj rośliny dobrze podlewane przez całe lato.

Pasternak

  • Zawiera witaminę C i potas oraz dodające energii węglowodany skrobiowe.
  • Wysiej nasiona pasternaku: Od końca lutego do połowy czerwca cienko w pojemnikach – rozrzedź do 5 cm (2″). Zbiór 18-20 tygodni od siewu.

Papryka

  • Bogaty w witaminy A i C.
  • Wysiej nasiona papryki słodkiej: marzec lub kwiecień w temperaturze 16-18°C (60-65°F).
  • Uprawiaj paprykę w szklarni lub propagatorze. Gdy jest wystarczająco duży, aby go obsłużyć, przeszczep do doniczek o średnicy 9 cm (3½”). Wreszcie, rośliny można umieścić w doniczce po jednej roślinie w doniczce o średnicy 25 cm (10 cali) lub po trzech w torbie do uprawy – w przypadku wyższych odmian może być wymagana laska. Umieść na zewnątrz, gdy minie niebezpieczeństwo mrozu.

Sadzenie ziemniaków

  • Dobre źródło witaminy C + potasu, białka i błonnika.
  • Wybierz jedną z wczesnych odmian sadzeniaków. Posadź od jednej do trzech bulw w zależności od wielkości pojemnika lub sześć w przypadku specjalnie zaprojektowanej beczki ziemniaczanej. Obecnie dostępnych jest wiele zestawów z dobrymi wskazówkami dotyczącymi uprawy ziemniaków. Bulwy należy rozpocząć we wzroście (poszczerbienie) przed sadzeniem. Umieść bulwy w naczyniu lub pojemniku na jajka, wypuszczając oczka do góry, w chłodnym, nienarażonym na mróz, jasnym miejscu. Gdy powstałe pędy osiągną około cala długości, są gotowe do sadzenia. Umieść warstwę kompostu na dnie pojemnika. Posadź bulwy przykrywając około 5 cm kompostem. W miarę dalszego rozwoju pędów uzupełniaj kompost warstwami o grubości 10 cm (4″), ale nie zakrywaj rosnącej końcówki – powtarzaj, aż pojemnik będzie pełny. Gdy rośliny zaczną kwitnąć, plony powinny być gotowe do zbioru.

Sałatka Cebulowa

  • Wysiew nasion cebuli sałatkowej: cienko, od marca do maja, bezpośrednio do pojemników. Utrzymuj dobre podlewanie podczas okresów suszy. Sukcesywne wysiewy co dwa tygodnie zapewnią zbiory od czerwca do września.

Truskawki

  • Truskawki są bogate w witaminę C oraz kwas foliowy i błonnik.
  • Przestrzeń nie stanowi problemu, jeśli chodzi o truskawki, ponieważ dobrze rosną w doniczkach i koszach. Każda odmiana będzie dobrze rosnąć w słonecznym miejscu, ale jeśli wybierzesz odmiany wiecznie owocujące, które owocują przez całe lato, możesz przedłużyć sezon wegetacyjny, przenosząc je do domu pod koniec sezonu. Torby do uprawy lub specjalistyczne doniczki na truskawki są doskonałe, ale większość dużych doniczek jest odpowiednia, a liczba wymaganych roślin będzie podyktowana wielkością pojemnika.
  • Wiszące kosze: Zawieszanie truskawek nad ziemią to świetny sposób na trzymanie ślimaków z dala od nich. Trzy do czterech sadzonek truskawek powinno wystarczyć na wiszący kosz.

Pomidory

  • Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i likopenu.
  • Wysiej nasiona pomidorów: marzec lub kwiecień w pomieszczeniu w temperaturze 16-18°C (60-65°F). Przesadzaj sadzonki do doniczek o średnicy 9 cm (3½”), gdy są wystarczająco duże, aby można je było z nimi obchodzić. Najczęściej uprawiane w workach do uprawy, pomidory dobrze sobie poradzą w każdym dużym pojemniku, który ma wystarczający drenaż. Ogólna wskazówka to trzy rośliny w torbie do uprawy i jedna w doniczce o średnicy 25 cm (10 cali). Zapewnij podpory trzciny dla odmian stojących. Do wiszących koszy wybierz odmianę o owocach wiśni, odpowiednią do uprawy koszy. Jedna roślina wystarczy na jeden kosz. Dobrze karmić i podlewać. Wszystkie odmiany, z wyjątkiem odmian krzewiastych, wymagają usuwania pędów bocznych w miarę rozwoju i należy je zatrzymać, gdy wyrosną cztery wiązary. Rozpocznij karmienie, gdy kwiaty zaczną się wiązać.

Rzepa

  • Wysoka zawartość witaminy C i błonnika.
  • Wysiew nasion rzepy: od kwietnia do lipca – wysiewać cienko bezpośrednio do pojemnika. Białe korzenie wielkości ping-ponga powinny urosnąć po około 7 tygodniach od siewu. Gotuj w zwykły sposób lub spróbuj surowych w sałatkach. Wierzchołki mogą być gotowane na parze i używane jako warzywa.

10 przydatnych wskazówek i wskazówek dotyczących oszczędzania pieniędzy

Utrzymuj pomidory uprawiane w pojemnikach dobrze podlewane, w przeciwnym razie owoce się rozlejąZdjęcie: Roślina pomidora „Veranda Red” z Suttons

  1. Zbieraj fasolkę szparagową, fasolkę szparagową i cukinię, nawet jeśli musisz je rozdać lub zamrozić. Pobudza to rośliny do dalszego kwitnienia i produkcji plonów.
  2. Napełniaj pojemniki wodą. Wiele warzyw pęka (do nasion) lub pęka, jeśli dopływ wody jest nieregularny.
  3. Uprawiaj różne odmiany sałaty, aby nadać pojemnikowi interesującą gamę kolorów i kształtów liści – to również tworzy piękne sałatki.
  4. Dokonuj wysiewu liści sałaty co dwa tygodnie, aby zachować świeże zapasy przez całe lato.
  5. Usuwaj pędy boczne odmian pomidorów kordonowych (pojedynczych łodyg), gdy są małe, aby uniknąć uszkodzenia łodygi.
  6. W przypadku wczesnej fasoli, umieść pojemnik w pomieszczeniu i przenieś go na zewnątrz, gdy minie zagrożenie mrozem
  7. W celu przedłużenia sezonu truskawek wybierz odmianę, która zawsze owocuje. Trzymaj pojemnik w pomieszczeniu na początku sezonu i przenieś go z powrotem do środka później, aby przedłużyć okres zbioru.
  8. Chroń swoje doniczki przed atakiem ślimaków za pomocą taśmy miedzianej wokół doniczki – nie przekroczą jej.
  9. ~ 252~Posadź kilka nagietków razem z pomidorami, aby odstraszyć mączliki.

  10. Miej pod ręką trochę polietylenu lub polaru, aby przykryć młode rośliny przy złej pogodzie. Zawsze chroń je przed mrozem, jeśli temperatura znacznie spadnie.

Uprawa owoców i warzyw w pojemnikach na patio nadaje nowy wymiar ozdobnym nasadzeniom i daje dużo zdrowych produktów na stół. Jest to korzystne dla obu stron, więc upewnij się, że spróbujesz tego w tym sezonie wegetacyjnym.

Aby uzyskać więcej porad dotyczących maksymalnego wykorzystania ogrodu na patio, obejrzyj nasz film poniżej.

Główny obraz: Milan Rybar/Shutterstock

Czytaj  Wyhoduj własną świąteczną kolację!