Jak uprawiać krokusy szafranowe

Szafran, najdroższa przyprawa świata, jest zbierany z krokusa sativus, krokusa szafranowego. Łatwa w uprawie z bulwy, nie tylko zapewnia ucztę dla kubków smakowych, ale jej ładne kwiaty stanowią wspaniały dodatek do Twojego jesiennego ogrodu.

Bogata w smak, aromat i historię ta starożytna przyprawa ma swoje legendarne życie – Zeus najwyraźniej spał na łóżku z szafranu, podczas gdy królowa Kleopatra podobno kąpała się w mleku z nim nasyconym. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie krokusów szafranowych we własnym ogrodzie.

O szafranowych krokusach

Uważa się, że szafran pochodzi z Grecji, ale obecnie jest produkowany komercyjnie w Iranie, Grecji, Maroku i Indiach, przy czym ponad 90% prawdziwego szafranu pochodzi z Iranu. W Wielkiej Brytanii Kornwalijczycy mają tradycyjne zamiłowanie do przyprawy, jedząc bułeczki szafranowe całymi wózkami!

W uprawie od co najmniej 3500 lat krokus sativus jest właściwie bulwą, a nie prawdziwą cebulką. W przeciwieństwie do cebulek, które przechowują składniki odżywcze w soczystych liściach otaczających centralną łodygę, bulwy przechowują składniki odżywcze w samej łodydze. Papierowe liście działają raczej jako ochrona łodygi niż źródło pożywienia.

Jednakże, jeśli uprawiasz krokusy szafranowe w swoim ogrodzie, traktuj je jak cebulki. Sadź w zaspach od sierpnia do września, a zakwitną od października do listopada, przechodząc w stan uśpienia, gdy liście obumrą.

Najlepsze miejsce do uprawy krokusów

Białe szafranowe krokusy produkują do sześciu efektownych kwiatów z jednej cebulki

Krokusy szafranowe rozwijają się na stanowiskach nasłonecznionych i potrzebują gleby, która wysycha w fazie spoczynku bulw, w przeciwnym razie gniją. Suche gleby pomagają również w tworzeniu się kwiatów na następną jesień.

Idealnym miejscem do sadzenia byłaby podstawa południowej ściany, na dobrze przepuszczalnej granicy. Ewentualnie wybierz pojemniki, które możesz przenieść do szklarni, gdy bulwy są w stanie spoczynku między kwietniem a wrześniem.

Jak sadzić szafranowe krokusy

Posadź bulwy na głębokości 10-15 cm i w odległości 10-15 cm od siebie. Nie wchodź zbyt głęboko, ponieważ spowoduje to mniej kwiatów.

Czytaj  James Wong's Homegrown Recipes

Krokusy szafranowe zwykle zaczynają kwitnąć około 40 dni po posadzeniu, a każda cebula produkuje sześć lub więcej fiołkoworóżowych kwiatów w okresie dwóch tygodni. Nie wszystkie twoje bulwy zakwitną w pierwszym roku – niektóre potrzebują czasu, aby przystosować się do nowych warunków. Powinieneś karmić krokusy zrównoważonym płynnym nawozem, zanim liście obumrą w kwietniu/maju.

Każda bulwa szafranu trwa jeden sezon, ale jest zastępowana przez maksymalnie 10 nowych bulw. Te nowe bulwy wyrastają ponad stare, co stopniowo zmusza roślinę do zbliżania się do powierzchni. Z tego powodu szafranowe krokusy należy wyrywać i przesadzać co kilka lat w sierpniowej fazie spoczynku.

Jak zbierać i przechowywać szafran

Każdy kwiat krokusa szafranowego wytwarza tylko trzy włókna do zbioru i przechowywania. Zdjęcie: Shutterstock

Tylko dlatego, że uprawiasz krokusy szafranowe głównie ze względu na ich delikatne kwiaty, nie oznacza to, że nie powinieneś zbierać ich jaskrawoczerwonych włókien, aby nadać potrawom smaku.

Prawdziwe krokusy szafranowe wytwarzają tylko trzy włókna o długości 25 mm na kwiat. Jest to ważne, ponieważ chociaż inne krokusy wytwarzają więcej nitek, nie pochodzą z tej samej rodziny roślin, a ich włókna są toksyczne.

Szafran najlepiej zbierać wcześnie rano. Jak tylko kwiat się otworzy, użyj pęsety, aby ostrożnie wyrwać nitki. Umieść je na papierze kuchennym i umieść w ciemnym, suchym miejscu, takim jak szafka wentylacyjna, aż wyschną, a następnie przechowuj je w hermetycznym pojemniku w szafce kuchennej, aż będą gotowe do użycia.

Delikatne, sugestywne i wytwarzające cudownie kosztowną przyprawę, jeśli masz słoneczne, przepuszczalne miejsce do ich sadzenia, krokusy szafranowe są zarówno łatwe, jak i satysfakcjonujące w uprawie.

Kup szafran i inne odmiany cebul krokusów online w Suttons.

Główny obraz: Shutterstock