Dynie i zimowe kabaczki to tradycyjne przysmaki, które są pyszne pieczone, pieczone lub przyrządzane na pocieszające zimowe zupy. Jeśli chcesz uprawiać te duże, jasne tykwy w domu, oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby siać i pielęgnować swoje dynie gotowe na Halloween i nie tylko.
Jeśli szukasz nowych i niezwykłych odmian do spróbowania, przejrzyj naszą ofertę pestek dyni i dyni. Zabrakło czasu na sianie nasion? Nadrób zaległości, zamawiając kilka sadzonek dyni lub dyni, gdy będą dostępne.
Jak siać nasiona dyni i dyni
Zasiej nasiona dyni i dyni w pomieszczeniu w kwietniu. Użyj małych doniczek i wrzuć duże, płaskie nasiona do gleby na ich krawędzi na głębokość około 1 cm (½”).
Jeśli wysiewasz bezpośrednio na zewnątrz, zrób to pod koniec maja lub na początku czerwca, umieszczając nasiona w 2,5-centymetrowych dołkach parami lub trójkami i przykrywając je kloszem. Kiedy nasiona wykiełkują, wybierz najsilniejsze sadzonki i odrzuć resztę.
Kiedy sadzić sadzonki dyni
Duże odmiany, takie jak „Atlantic Giant”, będą potrzebowały dużo miejsca do wzrostu Zdjęcie: Nasiona dyni „Atlantic Giant” z Suttons
Rozpocznij sadzenie roślin rosnących w pomieszczeniach od maja, w zależności od warunków pogodowych. Zawsze utwardzaj swoje młode rośliny przez okres od tygodnia do 10 dni przed umieszczeniem ich na docelowych stanowiskach. Powinieneś wybrać słoneczne miejsce dla swoich dyń i dyni i pamiętać, że potrzebują dużo miejsca – najlepiej, jeśli między roślinami pozostanie 2 m odległości.
Dynie i kabaczki zimowe uwielbiają błoto, więc upewnij się, że przygotowałeś ziemię, na którą wejdą, kopiąc dużo dobrze zgniłego obornika lub kompostu. Wymagają również obfitego podlewania. Aby ułatwić sobie życie, wykop dziurę obok rośliny i umieść w niej doniczkę o średnicy 15 cm. Kiedy podlewasz, po prostu napełnij doniczkę, aby korzenie miały dużo wody do picia, jednocześnie unikając zamoczenia podstawy rośliny, co może czasami powodować gnicie.
Gdy owoce zaczynają puchnąć, wprowadzaj nawóz co kilka tygodni – nawóz pomidorowy jest idealny. Staraj się trzymać rozwijające się dynie i kabaczki z dala od wilgotnej gleby – podłóż pod nie stare kafelki lub łupki lub użyj starej cegły lub garści słomy.
Kiedy zbierać dynie
Poczekaj, aż owoce ładnie się wybarwią, a skórka stwardnieje przed zbiorem. Możesz stwierdzić, czy dynie i kabaczki są w pełni gotowe, ponieważ łodyga zacznie żółknąć. Odetnij owoce z winorośli, pozostawiając około 2,5 cm (1”) łodygi na miejscu – unikaj odrywania owoców od winorośli, ponieważ może to stanowić punkt wejścia dla bakterii i gnicia.
Umieść swoje zbiory w słońcu lub w szklarni lub oranżerii na kilka dni, aby skórki stwardniały lub „wyleczyły się”. Następnie przenieś swoje tykwy w chłodne i przewiewne miejsce, gdzie można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Przechowywanie dyń i kabaczków to naprawdę dobry pomysł. Przeczytaj nasz artykuł o tym, dlaczego lepiej nie jeść świeżej dyni, aby uzyskać więcej informacji.
Najlepsze odmiany dyni
Wyhoduj „Becky” na lampiony na Halloween, a następnie użyj w kuchni Zdjęcie: Nasiona dyni – F1 Becky z Suttons
Dynia i dynia są bogate w witaminy A, B, C i E, a także są dobrym źródłem potasu. Zdrowe i smaczne, są doskonałym nośnikiem smaku i dobrze komponują się z chilli, cebulą, czosnkiem, imbirem, cynamonem, kolendrą, rukolą, jabłkami, orzechami włoskimi i gałką muszkatołową.
Dynie, takie jak „Becky F1”, są wysokowydajne i smaczne, co oznacza, że powinieneś mieć mnóstwo owoców na lampiony na Halloween i domowe zupy, które rozgrzeją Cię w noc przy ognisku. Mniejsze odmiany, takie jak Dynia „Amazonka”, są szczególnie dobre do gotowania i mają słodki, orzechowy smak.
Większe odmiany, takie jak dynia „Hundredweight”, są dobrymi lampionami, a także świetnie nadają się do sałatek, marynat, chutneyów i dżemów. Podczas wydrążania dyni pamiętaj, aby zachować nasiona. Skropione oliwą z oliwek i upieczone stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Pestki dyni dodają również cudownego orzechowego smaku domowemu chlebowi.
Najlepsze odmiany dyni
Bogaty w karoteny „Uchiki Kuri” ma słodki, orzechowy smakCopyright: Floramedia
Nadziewane kabaczki i aromatyczne zupy to niezmiennie ulubione dania, ale kabaczki można również wykorzystywać do pieczenia. Wyciągnij swój ulubiony przepis na ciasto marchewkowe i po prostu zamień marchewkę na surową, tartą dynię.
Jako pikantny składnik spróbuj kiełbasy i puree z dyni. Przekrój dynię poziomo na pół, wydrąż nasiona i natrzyj wnętrze oliwą z oliwek. Każdą połówkę posypać suszonym chilli, posiekanym czosnkiem i gałką muszkatołową, dodać gałkę masła i upiec. Gotowe mięso wydrążyć, rozgnieść widelcem, aby rozbić grudki i podawać z dobrej jakości kiełbasą. Pyszne.
Słodki, orzechowy i owocowy, który waży do 1,5 kg, Squash „Uchiki Kuri” jest wart spróbowania. A jeśli szukasz czegoś, co dobrze się przechowuje, Squash „Tahiti Melon” to jedna z oryginalnych dyni piżmowych odkrytych na nowo w Kalifornii pod koniec lat siedemdziesiątych. Przy wadze 5-10 kg jest to duża odmiana z długą szyją dla dodania mięsa.
Zimowe kabaczki i dynie są czymś, na co warto czekać i są warte przestrzeni potrzebnej do ich uprawy. Szukasz przepisu na ciasto dyniowe lub chutney z dyni piżmowej? Sprawdź nasze przepisy na dynię i dynię, aby uzyskać pełne instrukcje gotowania.
Główny obraz: Dyniowe (organiczne) nasiona „Jack Be Little” od Suttons