Prać czy nie ćpać sadzeniaków jest kwestią wielu dyskusji. Uważamy, że zdecydowanie powinieneś zaszczepić swoją pierwszą i drugą wczesną odmianę. W przypadku bulw głównych jest to mniej ważne, ale nadal jest dobrym pomysłem, jeśli masz czas. Zapewnienie im przewagi oznacza większe prawdopodobieństwo uzyskania wcześniejszych i nieco lepszych zbiorów. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o smażeniu sadzeniaków.
Co to jest cykanie?
Piekanie to proces zachęcania sadzeniaków do generowania mocnych kiełków gotowych do sadzenia ich w ziemi. Wystawiając swoje sadzeniaki na działanie dużej ilości światła i ciepła, pobudzasz je ze stanu spoczynku do trybu wzrostu, czego rezultatem są wcześniejsze zbiory i miejmy nadzieję, że także nieco bardziej obfite.
Dlaczego miałbyś chichotać?
Pierwsze wczesne ziemniaki, takie jak „Red Duke of York”, zyskują przewagę, gdy są pisane. Zdjęcie: Sadzonki „Red Duke of York” (pierwsze wczesne) z Suttons
Wsadzanie ziemniaków do gruntu, gdy są już aktywowane i gotowe do wzrostu, jest jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie zarazy ziemniaczanej. Ta niszczycielska choroba może spustoszyć całą uprawę w ciągu kilku dni, a szanse na nią rosną wraz z nadejściem cieplejszych dni. W rzeczywistości, aby stać się zagrożeniem, wystarczy dwie noce z rzędu, kiedy temperatura otoczenia nie spadnie poniżej 10°C.
Oczywiście, wczesna wiosna to najlepszy czas, aby wsadzić kiełki do ziemi i rosnąć, a dobrze obtoczone ziemniaki z mocnymi kiełkami są bardziej wytrzymałe, a przez to mniej podatne na choroby – korzyści z podcinania są różnorodne.
Kiedy należy chichotać?
Zacznij sadzić swoje sadzeniaki około sześć tygodni przed planowanym ich sadzeniem – mniej więcej od końca stycznia. Czas sadzenia nadejdzie, gdy gleba zacznie się nagrzewać, czyli od połowy marca do początku kwietnia, w zależności od miejsca zamieszkania i panujących wówczas warunków pogodowych.
Jak ugotować sadzeniaki?
Sadzeniaki ziemniaczane w opakowaniu po jajkach lub tacy na nasiona. Zdjęcie: J Davidson/Shutterstock
Ziemniaki mają tępy koniec, zwany różyczką, z oczkami, z których uformują się kiełki. Umieść ziemniaki w starych kartonach po jajkach lub tacach na nasiona, w jednej warstwie, z różyczką skierowaną do góry. Trzymaj je w jasnym, wolnym od mrozu pokoju, takim jak dodatkowa sypialnia, szopa lub szklarnia.
Idealnie kiełki powinny pozostać małe (około 2,5 cm długości) i sękate oraz mieć zielono-fioletowy kolor. Jeśli rosną długie i białe, oznacza to, że światła jest za mało.
Czy powinieneś usunąć trochę kiełków z sadzeniaków?
W przypadku odmian głównych, takich jak „McCain Royal”, trzymaj trzy lub cztery kiełki na każdej. Zdjęcie: McCain
Jeśli twoje sadzeniaki wyprodukują zbyt dużo kiełków, skończysz z dużą ilością małych ziemniaków. W rzeczywistości do pierwszych wczesnych odmian potrzebujesz tylko dwóch lub trzech kiełków na sadzeniak. W przypadku odmian roślin uprawnych idealne są trzy lub cztery kiełki na ziemniaka. Aby usunąć niechciane dodatkowe kiełki, po prostu ostrożnie je zetrzyj lub odetnij ostrym nożem, aby zapobiec ponownemu kiełkowaniu.
Jak sadzić sadzeniaki
Ostrożnie posadź sadzeniaki, aby nie strącić kiełków. Zdjęcie: Peter Turner Photography/Shutterstock
W przypadku wczesnych odmian sadź ziemniaki na głębokość 7–10 cm, w odległości około 30 cm od siebie. Pozostaw około 45 cm między każdym rzędem. Drugie wczesne rośliny potrzebują trochę więcej miejsca, a odmiany główne potrzebują więcej miejsca. Rośliny główne sadzić w odległości 37 cm (15 cali) od siebie i 67 cm (27 cali) między rzędami.
Kiedy sadzisz ziemniaki, obchodź się z nimi ostrożnie. Kiełki mogą wyglądać wystarczająco solidnie, ale łatwo je strącić. Wbij je w ziemię i delikatnie wbij, upewniając się, że nie ma pęcherzyków powietrza.
Chociaż niektórzy ogrodnicy nie zadają sobie trudu, aby obrać ziemniaki, my mówimy, że zapewnia to wyraźną przewagę i pomaga uniknąć przerażającej zarazy. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszym obszernym artykułem na temat uprawy ziemniaków.
Główny obraz: Ziemniaki „Maris Peer” z Suttons