Jak uprawiać zioła

Marzysz o własnym ogródku ziołowym? A może Twój pomysł na kulinarny raj to duża donica pełna Twoich ulubionych ziół przy kuchennych drzwiach. Wiele nasion ziół można wysiewać w pomieszczeniach lub na zewnątrz, co stanowi ekonomiczny sposób na dodanie smaku potrawom. Oto wszystko, co musisz wiedzieć o sianiu i uprawie ulubionych ziół.

Zawartość:

  • Bazylia
  • Ogórecznik
  • Szczypiorek
  • Kolendra
  • Koper
  • Florencki koper włoski
  • Lawenda
  • Trawa cytrynowa
  • Lovage
  • Majeranek
  • Mięta
  • Oregano
  • Pietruszka
  • Purkata
  • Rocket
  • Rozmaryn
  • Sage
  • Szczaw
  • Estragon
  • Tymianek

Jak uprawiać bazylię

Bazylia jest idealna do stosowania w kuchni śródziemnomorskiejZdjęcie: Zioła (organiczne) Nasiona „Basil Genovese” firmy Suttons

Bazyli preferuje stanowiska słoneczne, ale z pewną ulgą od palącego południowego słońca. Wysiewać w marcu w ogrzewanej szklarni lub na parapecie. Jeśli chcesz wysiać bezpośrednio na zewnątrz, poczekaj do maja lub czerwca. Uważaj, aby nie przelać sadzonek, ponieważ są one podatne na zgorzel – poddając się infekcjom grzybiczym.

Zbiór: Regularnie zbieraj młode liście.

Konserwowanie: Zamrozić liście, malując obie powierzchnie oliwą z oliwek, aby zachować smak. Liście można również suszyć i przechowywać w całości, w hermetycznym pojemniku.

Zastosowania kulinarne: Posyp sałatki, pokrojone pomidory, sałatki ryżowe, cukinie, dynie, fasolę i używaj obficie w daniach śródziemnomorskich.

Jak uprawiać ogórecznik

Pszczoły uwielbiają żerować na ogóreczniku Zdjęcie: James Wong Herb Seeds „Ogórecznik” z Suttons

Ogórecznik to łatwa w uprawie roślina jednoroczna, która ma piękne jaskrawoniebieskie kwiaty i jest ulubieńcem pszczół. Siej nasiona od kwietnia, aby uzyskać plony około osiem tygodni później. Woli rosnąć w lekkiej, przepuszczalnej glebie w nasłonecznionym miejscu.

Zbiór: Zarówno kwiaty, jak i liście mogą być zbierane według potrzeb.

Konserwowanie: Kwiaty można suszyć, a liście zamrażać w kostkach lodu.

Zastosowania kulinarne: Kwiaty mogą być używane jako dekoracja lub do smarowania sałatek. Drobno posiekaj liście do sałatek, jogurtów, miękkich serów i pikli. Gotuj jak szpinak.

Jak uprawiać szczypiorek

Szczypiorek dodaje pysznej cebuli do twoich kanapekZdjęcie: Nasiona ziół „Chives” od Suttons

Bylina zielna, szczypiorek wymaga wilgotnej, przepuszczalnej gleby, stanowiska słonecznego lub półcienistego.

Wysiej nasiona na zewnątrz od marca do maja lub w dowolnym momencie, jeśli sadzisz je na kuchennym parapecie.

Zbiór: Przytnij liście do 2,5 cm nad poziomem gleby, aby umożliwić odrastanie. Podziel i przesadzaj kępy co 3-4 lata.

Konserwowanie: Umieść liście w polietylenowej torbie, gdzie pozostaną świeże przez około tydzień, jeśli będą przechowywane w lodówce. Szczypiorek można również zamrozić. Zastosowanie kulinarne: posypać liśćmi sałatek, kanapek, zup, potraw z serem i jajami.

Jak uprawiać kolendrę

Liście kolendry są orzeźwiające i cytrusowe. Zdjęcie: Nasiona ziół „Coriander” firmy Suttons

Uprawiaj kolendrę w pełnym słońcu na dobrze przepuszczalnej glebie. Wystarczy wysiać nasiona bezpośrednio na zewnątrz od końca marca do końca czerwca. Świeże liście przez całe lato, kolendra „Confetti” ma charakterystyczne liście przypominające marchewkę, piękny smak i szybko dojrzewa, dzięki czemu idealnie nadaje się do wykorzystania jako roślina uprawna. Jeśli jednak uprawiasz również koper włoski, trzymaj te zioła dobrze oddzielone, w przeciwnym razie zmniejszy to liczbę nasion wytwarzanych przez koper włoski.

Zbiór: Zrywaj młode liście w dowolnym momencie do natychmiastowego użycia.

Konserwowanie: Liście można zamrozić. Możesz także zebrać nasiona, gdy brązowieją tuż przed opadnięciem, wysuszyć je i przechowywać w całości w hermetycznych pojemnikach.

Zastosowania kulinarne: Dodaj nasiona kolendry do sosu pomidorowego, pikli, ratatouille, curry, zup, sosów, dań warzywnych, szarlotki, ciast i herbatników. Świeże dolne liście smakują wyśmienicie w curry, sałatkach, gulaszach, a także dobrze sprawdzają się jako dodatek. Niezwykle wszechstronne zioło, liście kolendry nadają się do stosowania w potpourri, a łodygi można gotować w zupach iz fasolą.

Jak uprawiać koperek

Koperek pięknie komponuje się ze świeżym łososiem. Prawa autorskie do zdjęcia: Floramedia

Koper powinien być uprawiany w pełnym słońcu w osłoniętym miejscu. Zasiej nasiona na zewnątrz na wiosnę, ale trzymaj je z dala od kopru włoskiego, ponieważ oba zioła zapylają się krzyżowo, pogarszając smak obu.

Zbieranie: Zbieraj młode liście w dowolnym momencie. Zbieraj nasiona kopru, gdy główka zacznie brązowieć – najlepiej powiesić roślinę do góry nogami na szmatce.

Konserwowanie: Liście można zamrozić lub wysuszyć i przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Zastosowania kulinarne: Używaj zmielonych lub całych nasion w zupach, daniach rybnych, marynatach, szarlotkach, ciastach i chlebie. Dodaj drobno posiekane liście do zup, sałatek ziemniaczanych, twarogu, jajek, łososia i grillowanych mięs. Koper również stanowi piękny dodatek.

Jak uprawiać koper włoski

Florence Fennel słynie z pulchnej, soczystej łodygi. Zdjęcie: Shutterstock

Wysiej nasiona kopru włoskiego na dobrze przepuszczalną glebę w nasłonecznionym miejscu od maja do lipca. Następnie ostrożnie przerzedź sadzonki w odległości 20 cm (8 cali), uważając, aby nie uszkodzić korzeni pozostałych roślin. Unikaj uprawy w pobliżu kopru lub kolendry.

Zbiór: Zbieraj spuchnięte łodygi przypominające cebulki od połowy sierpnia do października. Zastosowanie kulinarne: Koper włoski ma smak podobny do selera z nutą anyżu i może być pokrojony w plasterki lub starty do wykorzystania na surowo w kanapkach i sałatkach. Można też upiec, udusić, ugotować na parze lub ugotować.

Czytaj  Znaczenie bukietu Meghan

Jak uprawiać lawendę

Lawenda cudownie pachnie i przyciąga wiele zapylaczy Zdjęcie: Nasiona lawendy „Hidcote Blue” z Suttons

Wysiej nasiona lawendy pod szkłem w lutym i marcu, aby zakwitły od sierpnia do września, lub na zewnątrz od kwietnia do czerwca, aby zakwitły w następnym roku. Jeśli rośniesz pod szkłem, przesadzaj sadzonki do małych doniczek, gdy będą wystarczająco duże, aby je obsłużyć, a kiedy wystarczająco urosną, posadź na zewnątrz w słonecznym miejscu, gdzie gleba swobodnie odpływa.

Zbiór: Zerwij łodygi kwiatowe rano, gdy zaczynają się otwierać. Liście można zbierać w dowolnym momencie.

Konserwowanie: Suszone kwitnące łodygi na tackach lub wiszące w małych pęczkach. Zastosowanie kulinarne: Używaj kwiatów do aromatyzowania dżemów. Możesz także dodawać niewielkie ilości kwiatów lawendy do zup i gulaszu. Liście mają gorzki smak i najlepiej nadają się do potpourri.

Jak uprawiać trawę cytrynową

Trawa cytrynowa jest niezbędnym składnikiem wielu potraw tajskich i wietnamskich. Zdjęcie: Nasiona trawy cytrynowej „Lemon Grass” firmy Suttons

Lemon Grass to delikatna bylina, która może osiągnąć wysokość 1,8 m (6 stóp). Nasiona wysiewamy w propagatorze lub na nasłonecznionym parapecie w lutym i marcu w temperaturze 18-20ºC. Rośliny mogą stać na zewnątrz w miesiącach letnich i powinny być zimowane w ogrzewanej szklarni lub oranżerii w temperaturze 13ºC (55ºF).

Zbiór: Odetnij młode przyrosty zgodnie z wymaganiami. Unikaj zbyt mocnego przycinania zimą – najlepiej pozwolić roślinom się zregenerować i przyciąć wiosną, aby pobudzić nowy wzrost.

Zastosowania kulinarne: Siekaj delikatne pędy do sałatek i mieszaj frytki lub używaj jako składnik kuchni tajskiej i wietnamskiej.

Jak uprawiać lubczyk

Liście lubczyku smakują trochę jak seler Zdjęcie: Herb (Organic) Seeds „Lovage” z Suttons

Wytrzymała bylina zielna, która dorasta do wysokości 150-200 cm (5 stóp-6 stóp 8 cali), liście lubczyku mają smak podobny do selera. Nasiona wysiewamy w pomieszczeniu lub szklarni od lutego do września w temperaturze 16ºC (61ºF). Alternatywnie można wysiewać bezpośrednio na zewnątrz w sierpniu. Posadź w ogrodzie w odległości 60 cm od siebie w słonecznym miejscu i utrzymuj rośliny dobrze podlewane przy suchej pogodzie. Jeśli nasiona nie są potrzebne, należy usunąć kwiaty w miarę ich rozwoju.

Zbieranie: Zbierz liście według potrzeb. Zbierz nasiona, gdy dojrzeją.

Konserwowanie: Liście nie schną zbyt dobrze, ale można je zamrozić. Osusz korzenie i nasiona.

Zastosowania kulinarne: Zmiażdż nasiona i dodaj do chleba i ciastek lub posyp sałatki, ryż lub puree ziemniaczane. Posiekane liście dobrze smakują w zupach, gulaszach i zapiekankach, a świeże młode liście dobrze komponują się w sałatkach. Obrane korzenie można gotować lub marynować.

Jak uprawiać majeranek

Majeranek (słodki) wydobywa smak potraw mięsnych Zdjęcie: Nasiona ziół „Marjoram Sweet” firmy Suttons

Wysiej nasiona majeranku w żyznej, przepuszczalnej, zasadowej glebie od marca do maja – im bogatsza gleba, tym mocniejszy smak. Jeśli uprawiasz w pojemnikach, regularnie stosuj płynny nawóz.

Zbieranie: Zbieraj młode liście w dowolnym momencie. Jeśli liście są potrzebne do zakonserwowania, należy je zebrać tuż przed otwarciem kwiatów.

Konserwowanie: Zachowaj liście poprzez zamrożenie lub suszenie.

Zastosowania kulinarne: Dodaj drobno posiekane liście do sałatek, dań mięsnych i sosów do ryb. Majeranek należy dodawać do dań mięsnych w ostatnich minutach gotowania. Łodygi można położyć na żarze z grilla, aby nadać jedzeniu delikatny smak majeranku.

Jak uprawiać miętę

Mięta pięknie komponuje się z młodymi ziemniakami Zdjęcie: Herb Seed „Mint” z Suttons

Uprawiaj miętę w pełnym słońcu lub półcieniu, w wilgotnej, przepuszczalnej glebie. Mięta rozprzestrzenia się bardzo łatwo, ale można powstrzymać korzenie, sadząc w starym wiadrze z wyciętym dnem. Posadź zimą doniczkę mięty na parapecie okna, aby mieć zapas świeżych liści.

Zbiór: Używaj świeżych, zbieranych liści i gałązek, zanim zaczną kwitnąć.

Konserwowanie: Liście mięty można suszyć lub zamrażać.

Zastosowania kulinarne: Dodaj świeże liście do fasoli, buraków, marchwi, napojów, sałatek owocowych, młodych ziemniaków, groszku, szpinaku i posiekaj na sos miętowy.

Jak uprawiać oregano

Oregano dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, pizzą i omletamiZdjęcie: Herb Seed „Oregano” z Suttons

Aby uzyskać pełny smak, oregano należy uprawiać na dobrze przepuszczalnej, bogatej w składniki odżywcze glebie. Wybierz słoneczne stanowisko dla tych roślin.

Zbiór: Zbierz młode liście według potrzeb.

Konserwowanie: Zerwij liście tuż przed otwarciem kwiatów i zamroź je lub wysusz.

Zastosowania kulinarne: Do przyprawiania potraw mięsnych, pizzy i omletów.

Jak uprawiać pietruszkę

Pietruszka to wszechstronne zioło, które stanowi wspaniały dodatek do sałatek. Zdjęcie: Nasiona pietruszki „Plain Leaved 2” firmy Suttons

Pietruszka dobrze rośnie w pełnym słońcu lub w lekkim cieniu. Wysiewać w ogrzewanej szklarni w lutym i marcu oraz na zewnątrz w kwietniu i maju. Dalsze wysiewy można wykonać w czerwcu, aby zapewnić młody wzrost przez zimę. Wczesną jesienią posadź kilka roślin w doniczkach i posadź je na parapecie okiennym do wykorzystania w miesiącach zimowych.

Czytaj  Jak uprawiać dalie

Zbieranie: Zbierz liście do natychmiastowego użycia.

Konserwowanie: Wysuszyć lub zamrozić liście.

Zastosowania kulinarne: Dodaj świeżo zebraną natkę pietruszki do sałatek lub drobno posiekaj i posyp nią kanapki, potrawy z jajek, zupy, dania rybne, gotowane ziemniaki i sosy.

Jak uprawiać portulakę

Portulaka ma rozkosznie chrupiące liście i jest bogata w omega-3

Purslane najlepiej rośnie na dobrze przepuszczalnej glebie w ciepłym, słonecznym, osłoniętym miejscu. Wysiew nasion na zewnątrz od kwietnia do sierpnia przy temperaturze gleby 12-20ºC (54-68ºF). Regularnie wysiewaj przez całe lato, aby zapewnić stałą dostępność.

Zbiór: Można uprawiać jako cięcie i ponownie zbierać – bierz młode liście i łodygi.

Konserwowanie: Liście można marynować w occie.

Zastosowania kulinarne: Portulaka smakuje jak skrzyżowanie jabłek mangetout i Bramley. Dodaj świeże, chrupiące liście do sałatek. Może być również dodawany do frytek, zapiekanek, omletów lub smażony.

Jak wyhodować rakietę

Rocket to pieprzny liść sałaty Zdjęcie: Rocket Seeds „Wild” z Suttons

Rocket wymaga słonecznego stanowiska i przepuszczalnej, zatrzymującej wilgoć gleby. Wysiewać nasiona od kwietnia do czerwca, przerzedzając sadzonki w odległości 20 cm od siebie. Rośliny muszą być dobrze podlewane podczas okresów suszy, aby liście były miękkie i aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnego wydalania nasion przez rośliny.

Zbieranie: Zbierz liście według potrzeb.

Zastosowania kulinarne: Dodaj do zielonych sałatek. Liście mogą być również używane w sosach lub gotowane na parze jako warzywo. Młode liście mają łagodniejszy smak.

Jak uprawiać rozmaryn

Rozmaryn wydobywa smak jagnięciny i wieprzowinyZdjęcie: Nasiona ziół „Rosemary” firmy Suttons

Rozmaryn to wieloletnia roślina zielna, która preferuje uprawę w dobrze przepuszczalnej glebie, w miejscu nasłonecznionym i osłoniętym. Wysiewać w pomieszczeniu wczesną wiosną w temperaturze 21°C (70°F) lub na zewnątrz w kwietniu i maju. Kiełkowanie może być powolne. Unikaj nadmiernego podlewania, ponieważ sadzonki mogą być podatne na zgorzeli. Rozmaryn w końcu dorasta do wysokości 4-5 stóp, ale regularne przycinanie zapobiega wymykaniu się spod kontroli.

Zbiór: Zbieraj małe ilości liści przez cały rok. Jeśli konserwujesz, zbieraj przed kwitnieniem.

Konserwowanie: Suszyć gałęzie i gałązki, odzierając liście przed przechowywaniem. Aby uzyskać maksymalny aromat, zmiażdż liście tuż przed użyciem.

Zastosowania kulinarne: Używaj oszczędnie do dań mięsnych, zwłaszcza jagnięciny i wieprzowiny. Dodaj świeżą gałązkę do puszki podczas pieczenia ziemniaków.

Jak uprawiać szałwię

Farsz nie byłby taki sam bez szałwii Zdjęcie: Nasiona ziół „Sage” z Suttons

Szałwię należy uprawiać na stanowisku słonecznym, wysiewając nasiona w lutym i marcu w ogrzewanej szklarni lub na parapecie okiennym. Alternatywnie można wysiewać bezpośrednio na zewnątrz w kwietniu i maju. Aby zachować krzaczasty pokrój, przytnij rośliny po kwitnieniu. Żółknięcie liści może wskazywać, że roślina wymaga przesadzania.

Zbiór: Liście szałwii należy zbierać tuż przed pojawieniem się kwiatów.

Konserwowanie: Aby uzyskać najlepszy smak, susz liście powoli.

Zastosowania kulinarne: Stosowany do farszu drobiowego i gotowany z wieprzowiną, kaczką i kiełbaskami.

Jak uprawiać szczaw

Szczaw najlepiej stosować świeży. Zdjęcie: Nasiona ziół „Sorrel” firmy Suttons

Szczaw woli rosnąć w lekkim cieniu, na wilgotnej, bogatej, przepuszczalnej glebie. Nasiona wysiewa się bezpośrednio na zewnątrz od marca do końca maja.

Zbieranie: Zbierz młode liście według potrzeb.

Konserwowanie: Suszone liście mają słaby smak. Najlepiej dodawać go do posiłków, gdy jest świeży.

Zastosowania kulinarne: Do aromatyzowania omletów, jagnięciny, sałatek i sosów do ryb, drobiu i sałatek.

Jak uprawiać estragon

Estragon (rosyjski) jest doskonałym składnikiem do kiszenia. Zdjęcie: Floramedia

Wysiej nasiona estragonu w propagatorze lub w pomieszczeniu w temperaturze 15-20ºC (60-68ºF) od lutego do kwietnia. Ewentualnie wysiewać na zewnątrz w kwietniu. Rośliny te wymagają stanowiska słonecznego i przepuszczalnej gleby.

Zbieranie: Zbierz liście według potrzeb.

Konserwowanie: Liście można szybko zamrozić lub wysuszyć w temperaturze 27ºC (80ºF).

Zastosowania kulinarne: Liście wspaniale nadają się do aromatyzowania marynat i musztardy, dodawane do sosów do kurczaka i ryb oraz jako dodatek smakowy do potraw z ryżu.

Jak uprawiać tymianek

Tymianek to ponadczasowy ulubieniec poprawiający smak pieczeni. Zdjęcie: Nasiona ziół „Thyme Common” firmy Suttons

Uprawiaj tymianek w pełnym słońcu na przepuszczalnej glebie, wysiew od kwietnia do połowy czerwca.

Zbiór: Liście tymianku są najlepsze, gdy rośliny są w fazie kwitnienia, ale można je zbierać przez całe lato.

Konserwowanie: Liście tymianku należy wysuszyć.

Zastosowania kulinarne: Dodaj tymianek do bulionów, marynat, farszów, sosów i zup. Doskonałe również do dań z wołowiny, drobiu, skorupiaków, dziczyzny, cielęciny, serów i jajek.

Świeże zioła są tym, czego potrzebujesz, aby przenieść swoje gotowanie na zupełnie nowy poziom. Zdrowe, pożywne i pełne smaku, nadszedł czas, aby zaplanować swój ogródek ziołowy. Wybierz łatwą w uprawie kolekcję nasion ziół lub zapoznaj się z pełną ofertą nasion ziół tutaj. A jeśli wolisz kupować zioła, to też mamy zapewnione.