Jak uprawiać kabaczek tromboncino

Tromboncino to odmiana kabaczka, która produkuje niezwykłe owoce, które dorastają do dwóch stóp długości! Podobna w smaku do cukinii, ale o znacznie słodszym smaku, ta odmiana jest zdecydowanym faworytem we Włoszech. Oto wszystko, co musisz wiedzieć, aby uprawiać ten wspinaczkowy squash w swoim ogrodzie.

Co to jest kabaczek tromboncino?

Kabaczki Tromboncino są bardzo blisko spokrewnione z dyniami i cukiniamiZdjęcie: Bilal Kocabas/Shutterstock

Tromboncino jest podobne do dyni piżmowej, ale jest zwykle zbierane latem, kiedy owoce są jeszcze świeże i zielone. W tym momencie ma podobny, ale słodszy smak do cukinii. Pozostawione na dłużej na winorośli dojrzeją do pięknego maślanego koloru.

Tromboncino rośnie szczęśliwie jak squash wspinaczkowy. Długie owoce zwisają z winorośli i przyciągają wzrok w ogrodzie. Niektórzy uważają, że trening squasha w pionie sprawia, że ​​owoce są prostsze, w przeciwnym razie mogą rozwinąć się w zabawne zakrzywione kształty. Jednak rośliny również rosną radośnie wędrując po ziemi.

Jedna roślina tromboncino dostarcza wystarczającej ilości owoców dla dwóch osób w ciągu lata. Winorośl produkuje do sześciu owoców, z których każdy waży około 800 g do 1 kg.

Jak uprawiać tromboncino

Zasiej nasiona na ich krawędzi, aby wspomóc kiełkowanie. Zdjęcie: Alex Cofaru/Shutterstock

Zasiej swoje nasiona tromboncino na ich brzegach w tackach z wilgotnym kompostem. Umieść tace na nasłonecznionym parapecie lub w ogrzewanym propagatorze. Nasiona powinny wykiełkować w ciągu siedmiu do dziesięciu dni, jeśli są przechowywane w temperaturze od 15ºC do 20ºC.

Możesz również wysiewać nasiona bezpośrednio na zewnątrz, gdy temperatura wzrośnie pod koniec maja. Upewnij się, że rozstawiasz je w odległości 60 cm, wysiewając po dwa nasiona na otwór. Po prostu po kilku tygodniach uszczypnij słabszą sadzonkę, zachowując najsilniejsze rośliny do wzrostu. Od siewu do zbiorów trwa około ośmiu do dziesięciu tygodni.

Czytaj  Poinsecja – bożonarodzeniowa roślina

Pozwól swoim rozwijającym się pnączom wędrować po ziemi lub wznieś je na kratę, ale upewnij się, że wszelkie podpory są wystarczająco mocne, aby utrzymać ciężar owocu. Zapylanie jest zwykle proste, ponieważ rośliny wytwarzają zarówno kwiaty męskie, jak i żeńskie. Samice mają mały guzek za kwiatem, który jest owocem przed dojrzewaniem.

Jeśli nie masz czasu ani miejsca na sianie nasion, naprawdę łatwo jest zamówić kilka beztorfowych sadzonek tromboncino. Tylko upewnij się, że utwardzisz je przez 10 dni przed sadzeniem na zewnątrz.

Czy możesz przechowywać kabaczki tromboncino?

Pozostaw kabaczek do pełnego dojrzewania przed zbiorem do przechowywania. Zdjęcie: ZayacSK/Shutterstock

Kabaczki Tromboncino mają dość cienką skórkę, gdy są zbierane latem. Jeśli chcesz przechować swoje zbiory do zimy, zbieraj je późnym latem lub nawet wczesną jesienią, kiedy skórki nabiorą pięknego brzoskwiniowego koloru. Jeśli pozwolisz, aby skórka stwardniała, a dynia była przechowywana w chłodnym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, owoce zachowają świeżość przez kilka miesięcy.

Jak gotować z tromboncino

Tromboncino to urocza, wszechstronna kabaczka do gotowania. Zdjęcie: Corri Seizinger/Shutterstock

Użyj długiej, cienkiej części na górze owocu tromboncino do gotowania; jest bez pestek i ma cudowny słodki smak. Zaokrąglony koniec zawiera nasiona, ale miąższ wokół nich jest równie smaczny. Użyj łyżki, aby usunąć nasiona przed gotowaniem. Traktuj swoje tromboncino jak zwykłą dynię lub jako substytut cukinii w potrawach.

Oto kilka naszych ulubionych propozycji serwowania: 

    Zwiń mięso w długie, zdrowe pasma, które można użyć zamiast spaghetti lub makaronu

    Pokrój mięso na kawałki i upiecz z całymi ząbkami czosnku i solą morską

    Wcieraj w ciasta i ciasteczka, aby były wyjątkowo wilgotne~253 ~Pokroić na kawałki do zupy, dodać do wędzonego gulaszu lub jako główny składnik warzywnego curry

    Dojrzałe kwiaty męskie nadziać kremowym serkiem lub innym smacznym nadzieniem i usmażyć.

Jeśli uprawiasz kabaczki tromboncino w tym roku, chcielibyśmy zobaczyć kilka zdjęć. Udostępnij za pośrednictwem naszych kanałów społecznościowych. A jeśli masz swój ulubiony przepis, napisz do nas e-mail lub wyślij wiadomość.

Główne zdjęcie: roślina Tromboncino z Suttons/Copyright: Alamy Stock Photo

Czytaj  Różane fakty na przestrzeni wieków