Jak uprawiać szalotki

Szalotki to słodsza i łagodniejsza w smaku alternatywa dla cebuli. Są łatwe i przyjemne w uprawie i rozwijają się w ziemi lub w doniczkach. Niezależnie od tego, czy wolisz hodować je z nasion, czy bezproblemowo sadzić, oto wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie szalotki.

Kiedy sadzić szalotki 

Kiedy sadzić szalotki, zależy od tego, czy uprawiasz z zestawów, czy z nasion. Zestawy to szalotki, które zostały rozpoczęte w poprzednim sezonie, zebrane wcześnie, a następnie przechowywane w stanie spoczynku gotowe do sadzenia w następnym roku. Są wygodnym sposobem uprawy, a ponieważ większość zestawów jest poddawana obróbce cieplnej podczas przechowywania, są również odporne na skręcanie. Jeśli wybierasz się na sadzenie wiosennych zestawów szalotek, posadź je w marcu i kwietniu. Istnieje kilka odmian szalotki sadzonych jesienią, które można uprawiać również w październiku.

Uprawa szalotki z nasion jest bardziej czasochłonna, ale bardzo satysfakcjonująca. Dostajesz również dużo nasion za swoje pieniądze, dzięki czemu jest to opłacalny wybór. Jeśli uprawiasz z nasion, rozpocznij je w pomieszczeniu w lutym i marcu lub wysiewaj bezpośrednio do gruntu w kwietniu i maju.

Jak sadzić szalotki

Sadzenie szalotki ‘Longor’ od października.Zdjęcie: Cebule szalotki ‘Longor’ z Suttons

Cebula i szalotka mogą być podatne na szkodniki i choroby, dlatego bardzo ważna jest rotacja upraw. Unikaj sadzenia ich w tym samym skrawku ziemi dwa lub więcej lat z rzędu. Wybierz osłonięte miejsce, które ma dużo światła słonecznego i wkop dużą ilość kompostu lub dobrze zgniłego obornika. Uprawiaj glebę, aż uzyskasz drobną glebę.

Jeśli sadzisz zestawy, wszystko, co musisz zrobić, to wsadzić je do gleby w odstępach 25 cm (10 cali), pozostawiając 40 cm (16 cali) między rzędami. Sadź ostrożnie z korzeniami skierowanymi w dół na głębokość, która pozostawia odsłoniętą tylko końcówkę zestawu. Delikatnie ujędrnij, aby uniknąć uszkodzenia korzeni i wody, używając delikatnej rozety.

Jeśli uprawiasz z nasion, siej w pomieszczeniu w temperaturze 15-20ºC (60-68ºF). Rosną na powstałych sadzonkach w tacach, sadząc na zewnątrz w maju i czerwcu. Umieść rośliny w odległości 7,5 cm (3″) od siebie w rzędzie i 30 cm (12″) między rzędami. Alternatywnie, wysiewaj nasiona bezpośrednio na zewnątrz między marcem a majem na drobno zgrabioną, zwięzłą glebę na głębokość 1 cm (½″).

Czytaj  Pogoda sprawia, że ​​drzewa nie chcą zdzierać liści

Jak dbać o szalotki

Szalotka „Meloine” wyrasta na duże okrągłe cebule i jest odporna na mączniaka rzekomego Zdjęcie: Cebule szalotki „Meloine” firmy Suttons

Kiedy siejesz wiosną, zadbaj o ochronę młodych roślin przed niszczącym działaniem mrozu. Przykrycie ich ogrodniczym runem podczas zimnych okresów załatwi sprawę.

Powinieneś także pilnować pielenia – twoje szalotki będą lepiej plonować, jeśli nie będą musiały konkurować z innymi roślinami o światło słoneczne i składniki odżywcze. Podobnie jak cebula, szalotki mają płytkie korzenie, które łatwo naruszyć podczas kopania, dlatego najlepiej pielić je ręcznie.

Upewnij się, że regularnie podlewasz szalotki podczas sezonu wegetacyjnego. Utrzymywanie wilgotnej gleby zapewnia rosnącym roślinom dużo wody do picia, a gdy jest słonecznie, parowanie pomaga utrzymać liście w chłodzie. Jest to ważne, ponieważ każdy stres wywołany przez upały i suszę może spowodować, że twoje uprawy pośpiechną. Przestań podlewać po pierwszym tygodniu lipca. Pobudza to szalotki do dojrzewania i pomaga w suszeniu listowia gotowego do zbioru.

Kiedy zbierać szalotki

Szalotka „Jermor” zebrana w słoneczny dzień Zdjęcie: Cebule szalotki „Jermor” z Suttons

Szalotki rosną w bezpośredniej zależności od ilości światła słonecznego, które otrzymują. Będziesz wiedział, że są gotowe, gdy liście pożółkną i zaczną się przewracać. Niektórzy ogrodnicy przyspieszają ten proces, obalając łodygi, ale najlepiej poczekać, aż roślina zrobi to naturalnie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zgnilizny.

Możesz zbierać szalotki, gdy tylko będą gotowe i od razu je wykorzystać, ale prawdopodobnie będziesz też chciał przechowywać większość swoich zbiorów do wykorzystania przez cały rok. Mając to na uwadze, sprawdzaj prognozę pogody i wykop szalotki tylko wtedy, gdy wiesz, że masz przed sobą kilka dobrych, suchych dni.

Wykop swoje uprawy, uważając, aby nie uszkodzić cebulek, oddziel kępy i połóż je na ziemi, aby wyschły na słońcu. Chcesz, aby skórka stała się chrupiąca i papierowa, gotowa do przechowywania.

Czytaj  Dlaczego fioletowe warzywa są takie zdrowe?

Jak przechowywać szalotki

Szalotki świetnie się przechowują, jeśli są odpowiednio przetworzone, mogą przetrwać nawet rok. Aby to zrobić, po prostu upewnij się, że twoje produkty są dobrze wysuszone. Jeśli pogoda jest zła, zanieś szalotki do szopy lub innego pomieszczenia, w którym jest duży przepływ powietrza i upewnij się, że cebule są całkowicie suche, zanim je odłożysz.

Aby przechowywać, albo zapleć łodygi i zawieś je jak cebulę, albo odetnij większość (ale nie wszystkie) listowia i przechowuj je na stojakach. Regularnie sprawdzaj, czy nie ma zgnilizny i natychmiast wyrzucaj dotknięte cebule.

Najlepsze odmiany szalotki

„Griselle” to odważna, pikantna szalotka Zdjęcie: cebule szalotki „Griselle” z Suttons

Istnieje wiele pięknych odmian szalotki do wyboru, więc wypróbuj kilka różnych rodzajów, aby zobaczyć, co najlepiej rośnie na twoim grządce. Niektóre z naszych ulubionych to:

  • Shallot Banana Seed – Zebrune – popularna wśród telewizyjnych szefów kuchni, ta wyhodowana z nasion odmiana jest szybka i łatwa do obrania i dobrze zachowuje swój smak podczas gotowania.
  • Jermor – szalotka uprawiana w sercu bretońskiej strefy szalotki, Jemor to rozkosz, której nie możesz przegapić. Nieco wydłużona, z atrakcyjną miedzianą skórką, ta szalotka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale jej różowo zabarwiony miąższ również wygląda atrakcyjnie.
  • Griselle – jeśli lubisz szalotki o wyrazistym smaku i ostrości, to jest coś dla Ciebie. Jest to jesienny zestaw do sadzenia, który produkuje produkty o srebrnej skórce w czerwcu. Dobrze przechowuje się do zimy.
  • Meloine – ciężkie plony i odporna na mączniaka rzekomego, te szalotki rosną okrągłe i pulchne i są idealne na działki.
  • Golden Gourmet – kolejna szalotka okrągła o dużych plonach, one mają wspaniały smak i są bardzo łatwe w uprawie, co czyni je ulubionymi dla początkujących.

Szalotka zapewnia słodszy, łagodniejszy smak niż cebula i jest uroczym dodatkiem do każdego ogrodu lub działki. Mamy nadzieję, że dasz im szansę!

Główny obraz: Shallot Banana Seed – Zebrune z Suttons