Rośliny agrestu to wszechstronne krzewy owocowe, wymagające niewielkiej konserwacji i dające duże ilości pulchnych, soczystych owoców. Nie potrzebujesz wielkiego ogrodu – równie dobrze czują się w pojemnikach jak w gruncie – i choć wolą słońce, z pewnością poradzą sobie z cieniem. Niezależnie od tego, czy masz na horyzoncie agrestowych głupców, czy upodobanie do domowego dżemu, oto wszystko, co musisz wiedzieć o uprawie własnego agrestu.
Najlepsze odmiany agrestu
Agrest (Ribes uva-crispa) należy do tej samej rodziny co porzeczki czerwone i czarne. Są to odporne jagody, odpowiednie do uprawy w chłodniejszych obszarach Wielkiej Brytanii. Oto niektóre z naszych ulubionych odmian:
- „Hinnonmaki Yellow” – Świetny smak z nutą moreli. Dobra mrozoodporność i odporność na choroby. Zbieraj złote jagody w czerwcu i lipcu.
„Giggles Collection” – ta kolekcja zawiera trzy nowe odmiany „Giggles” w kolorze zielonym, czerwonym i złotym. Owoce mają szczególnie gładką skórkę. Zbiory w kwietniu, nieco wcześniej niż w przypadku innych odmian.
Invicta — jest to odmiana nagrodzona przez RHS Award of Garden Merit, szczególnie odpowiednia do gotowania dżemów lub ciast. Zielone owoce dojrzewają w czerwcu i lipcu.
„Captivator” – te gładkie fioletowe owoce są słodkie i nadają się do jedzenia prosto z krzaka, dojrzewają w lipcu. Odmiana ta wykazuje doskonałą odporność na mączniaka.
„Hinnonmaki Red” – daje solidne, obfite plony czerwonych jagód o gładkiej skórce w lipcu. To tradycyjna odmiana o dużej odporności na choroby.
Jeśli nie możesz się zdecydować, wypróbuj mieszaną kolekcję agrestu zawierającą trzy klasyczne odmiany do sadzenia, aby uzyskać zabawną mieszankę kolorów i smaków.
Jak sadzić agrest
Agrest to ciężki plon Zdjęcie: Agrest „Giggles Green” z Suttons
Agrest lubi sadzić na przepuszczalnej, żyznej glebie i preferuje słoneczne stanowisko, osłonięte od zimnych wiatrów. Pracuj glebę na głębokość 25 cm, dodając dużo materiału organicznego, takiego jak dobrze zgniły obornik lub kompost.
Jeśli zaczynasz uprawę agrestu między listopadem a marcem, wybierz rośliny z gołym korzeniem. Po prostu namocz korzenie na kilka godzin przed zasadzeniem ich w otworze aż do połączenia łodygi z korzeniami. Jeśli jest już wiosna lub lato, zacznij od uprawy agrestu w pojemnikach. Wykop głęboki dół, aby utrzymać bryłę korzeniową, zanurzając agrest na taką samą głębokość jak goły korzeń.
Po posadzeniu przytnij gałęzie o jedną trzecią, najlepiej do pąków skierowanych na zewnątrz lub do góry. Utwardź glebę nad korzeniami butem i dobrze rozdrabniaj powierzchnię, aby zatrzymać wilgoć.
Jak przycinać agrest
Przycinanie agrestu sprzyja lepszemu owocowaniu i zdrowemu wzrostowi. Zdjęcie: SashaMagic/Shutterstock
Do przycinania krzewów agrestu używaj czystych i ostrych sekatorów. Każde cięcie wykonaj około 1 cm powyżej pąka skierowanego na zewnątrz, aby zachęcić nowy wzrost do rozwoju z dala od środka. Przycinaj agrest dwa razy w roku:
- Przycinanie latem. Przytnij gałęzie owocujące z powrotem do pięciu liści pod koniec czerwca, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo szkód spowodowanych przez burzę i skierować energię rośliny na produkcję owoców. Tworzenie przestrzeni w środku krzewu zapewnia więcej światła i lepszą cyrkulację powietrza.
- Przycinanie zimą. Między listopadem a marcem, gdy agrest jest w stanie spoczynku, przytnij wiodący szczytowy wzrost o mniej więcej połowę. Cofnij wzrost na boku o około 5 cm. Podczas przycinania usuwaj wszystkie martwe, chore lub obumierające przyrosty.
Jak i kiedy zbierać agrest
Podczas zbioru agrestu uważaj na kolce. Zdjęcie: Jeanie333/Shutterstock
Agrest dojrzewa w miesiącach letnich, chociaż różne odmiany będą gotowe w nieco innym czasie. Kolor dojrzałego agrestu również będzie się różnić, w zależności od odmiany, którą uprawiasz.
Do gotowania zbieraj agrest, gdy w czerwcu jest jeszcze trochę twardy, a smak jest trochę cierpki. Im dłużej jagody pozostają na krzaku, tym stają się słodsze.
Jeśli jesz je na surowo, poczekaj, aż w pełni dojrzeją. Będziesz wiedział, kiedy będą gotowe, ponieważ przy delikatnym obchodzeniu się z nimi będą nieco przypominające kałamarnicę i powinny oderwać się od rośliny lekkim szarpnięciem .
Nie martw się, jeśli masz nadmiar; agrest bardzo dobrze się zamraża. Umieść je na tacy w zamrażarce na kilka godzin lub na całą noc, a następnie włóż je do torby do zamrażania, aż będziesz gotowy do użycia.
Krótki przewodnik po uprawie agrestu
Wyhoduj kolorowy agrest, aby uzyskać przyciągające wzrok plony Zdjęcie: Agrest „Hinnonmaki Yellow” z Suttons
Oto nasz krótki przewodnik po uprawie agrestu:
- Woda. Daj roślinom agrestu dużo wody w okresach suszy wiosną i latem, zwłaszcza podczas owocowania.
Ściółka. Dodaj ściółkę do gleby nad korzeniami posadzonego agrestu, aby pomóc mu zatrzymać wilgoć w czasie upałów.
Przycinaj. Przycinaj agrest od pierwszego roku po posadzeniu, aby usunąć niezdrowy wzrost i pomóc mu skoncentrować się na produkcji owoców.
Samozapłodnienie. Nie musisz grupować krzaków agrestu ani mieć więcej niż jednej rośliny, aby uzyskać duże plony. Jeden krzak z radością sam się zapłodni.
Mamy nadzieję, że będziesz zadowolony z uprawy własnego pulchnego agrestu. Podziel się z nami zdjęciami swoich upraw za pośrednictwem mediów społecznościowych, używając #mysuttonsjourney.
Główny obraz: Kolekcja roślin agrestu od Suttons