Indigo Rose Black Tomatoes – proces dojrzewania

Jeśli zastanawiasz się, które pomidory uprawiać w tym sezonie, zdecydowanie warto rozważyć czarny pomidor „Indigo Rose” . Pełen prozdrowotnych przeciwutleniaczy, dodatkowo wygląda spektakularnie. Ale kiedy pomidor jest czarny, jak rozpoznać, kiedy jest dojrzały do ​​zbioru? Oto wszystko, co musisz wiedzieć o róży indygo, w tym o tym, jak doprowadzić ją do perfekcji.

Co to jest czarny pomidor?

W Suttons jeździmy na koniec świata w poszukiwaniu rzadkich i niezwykłych roślin dla naszych klientów, a nasze czarne pomidory nie są wyjątkiem. Naturalnie krzyżowane z pomidorów występujących w Peru i na Wyspach Galapagos, mają słodki smak z delikatną nutą śliwki. Niezależnie od tego, czy wolisz wysiać nasiona pomidora „Indigo Rose”, czy kupić szczepione sadzonki pomidora, te ciężko plonujące owoce są czarne na zewnątrz i intensywnie czerwone w środku.

Zdrowotne właściwości czarnych pomidorów

Błyszcząca czarna skórka zawiera jaskrawoczerwony miąższ Zdjęcie: Szczepiona roślina pomidora – The Black Tomato Indigo Rose z Suttons

Wszystkie pomidory zawierają likopen, rodzaj karotenoidu występujący w innych czerwonych owocach (poza truskawkami i wiśniami). Likopen jest przeciwutleniaczem; rodzaj cząsteczki, która pomaga chronić komórki organizmu przed uszkodzeniem. Czarne pomidory zawierają duże ilości likopenu, ale ich czarna skórka jest również źródłem antocyjanów, przeciwutleniaczy, które słyną z skórek jagód. Czarne pomidory oferują dwa razy więcej zdrowego zwrotu z każdej zainwestowanej złotówki.

Jak dojrzewać czarne pomidory

Im bardziej czerwone są twoje czarne pomidory, tym są bardziej dojrzałe. Zdjęcie: Suttons

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy czarne pomidory dojrzewają wolniej niż zwykłe czerwone odmiany. W rzeczywistości może upłynąć nawet 93 dni od sadzenia, zanim „Indigo Rose” osiągnie szczytową dojrzałość, co należy zaplanować podczas sadzenia tej uroczej odmiany. Na pewno jednak warto poczekać, bo na talerzu prezentują się rewelacyjnie.

Zanim będą gotowe do zbioru, czarne pomidory przechodzą przez kilka etapów dojrzewania. Kiedy po raz pierwszy pojawiają się na winorośli, czarne pomidory są zwykle zielone, ale wkrótce stają się czarne w słońcu. W tym momencie są twarde jak kule i zdecydowanie nie są wystarczająco dojrzałe, aby je zbierać. Dojrzewanie można ocenić wyczuciem i oczywiście po cudownym zapachu pomidorów, które wydzielają dojrzałe owoce, ale można też poznać stopień dojrzałości czarnego pomidora po tym, jak bardzo się czerwieni.

Czytaj  Wszystko, co kiedykolwiek chciałeś wiedzieć o ziemniakach

Podczas dojrzewania czarne pomidory zaczynają czerwienieć, proces ten rozpoczyna się od spodu owocu i rozprzestrzenia się w kierunku kielicha na górze. Skórka zawsze będzie częściowo czarna, ale zasadniczo im bardziej czerwona, tym bardziej dojrzały owoc i słodszy miąższ. Po prostu zbieraj pomidory, gdy osiągną preferowany stan dojrzałości.

Jak używać czarnych pomidorów

Pomidor „Indigo Rose” można zbierać między lipcem a październikiem Zdjęcie: Szczepiona roślina pomidora – The Black Tomato Indigo Rose z Suttons

Nieco większy od pomidorów koktajlowych, czarny „Indigo Rose” jest odporny na wczesną zarazę i daje wysokie plony, co oznacza, że ​​będziesz mieć mnóstwo niesamowitych owoców do wykorzystania. Dobrze radzą sobie w daniach gotowanych i niegotowanych, są niezwykle wszechstronne, a dodatkową zaletą jest dodanie dramatyzmu do letnich sałatek i dań z makaronu.

Jeśli nie masz czasu na sianie nasion i chciałbyś uzyskać więcej informacji na temat uprawy pomidorów, zajrzyj do naszego przewodnika po uprawie szczepionych pomidorów, który zawiera wiele przydatnych informacji. Alternatywnie, przejrzyj naszą pełną ofertę nasion pomidorów w poszukiwaniu inspiracji.