Homegrown happy

W pierwszym z nowej serii blogów inspirowanych treściami z jej książki Climate Change Garden, Kim Stoddart wyjaśnia, jak znaleźć odporność i pielęgnację w przyrodzie.

Żyjemy w bardzo niepewnych czasach. Uprawa przynajmniej części własnej żywności prawdopodobnie stała się ważniejsza niż kiedykolwiek wcześniej w naszej najnowszej historii. Oprócz umożliwienia nam dostarczania na stół wszystkich ważnych, hojnie hodowanych w domu potraw, sam proces ogrodnictwa, poświęcanie czasu na odpoczynek, jest niesamowicie wspaniały i wzmacniający.

Chociaż nie możemy wyhodować własnej rolki papieru toaletowego ani spaghetti, w naszym zasięgu jest tak wiele pysznych produktów, którymi możemy łatwo i realistycznie cieszyć się w domu. Nie ma nic lepszego niż zerwać kilka czerwonych, dojrzałych lub pękających truskawek w ciepły letni dzień i włożyć je do ust jak słodycze. Jest zrównoważony, jak to tylko możliwe, bez plastikowych opakowań, bez wysyłki lub transportu przez połowę kraju iz powrotem, tylko Ty i warzywa, o które dbałeś i które możesz teraz spożywać.

Niestety jednak wiele z naszych obecnych praktyk wymaga dużej konserwacji i jest podatnych na działanie czynników atmosferycznych. Oto jak zwiększyć przyjemność, produktywność i odporność wewnątrz i na zewnątrz, jednocześnie zmniejszając obciążenie pracą w nadchodzących potencjalnie burzliwych miesiącach…

Pomyśl o sadzeniu bylin

Te niezwykle przydatne rośliny są w stanie stosunkowo łatwo wytrzymać trudniejsze warunki pogodowe. Dzięki głębszej strukturze korzeni są w stanie skuteczniej wyszukiwać wilgoć podczas suszy, a także pomagają wchłonąć nadmiar wody deszczowej z korzyścią dla otaczających je roślin podczas burzy po burzy. Po posadzeniu i ustabilizowaniu są idealnymi, łatwymi w utrzymaniu, przeważnie odpornymi na szkodniki jadalnymi produktami, które zapewnią ci produkty na długi czas przy niewielkim lub zerowym wysiłku.

Do wyboru rabarbar, szparagi, topinambur, szczaw, kulki
na początek karczoch, oca i chrzan.

Najważniejsza wskazówka – ekstra obfite kapustne

Czytaj  Jak najlepiej wykorzystać liście sałaty

Rośliny takie jak jarmuż, purpurowe kiełkujące brokuły i boćwina można pozostawić w ziemi i hodować przez co najmniej kilka sezonów, aby uzyskać obfite, odporne zbiory. Po prostu odetnij kwiaty (które można jeść i dekorować naczynia) i pozwól swoim produktom rosnąć. Pod przykrywką mogą rosnąć w ten sposób przez okres do sześciu lat. Na zewnątrz do czterech.

Cud dzikiej przyrody

Ogród, który naprawdę tętni życiem z mnóstwem stworzeń, jest o wiele bardziej relaksującym i przyjemnym miejscem. Taka różnorodność biologiczna pomoże w utrzymaniu naturalnego porządku równowagi, gdzie przy pomocy żab, ropuch, traszek, biedronek, siecioskoczków i ich kumpli jedzenie staje się zjedzone. Podniesie również na duchu i zapewni lepsze połączenie o wiele bardziej niż przestrzeń zewnętrzna całkowicie pozbawiona dzikiej przyrody. Od kojącego śpiewu ptaków po hipnotyzujący widok motyla lub pszczoły zapylających rośliny — harmonijne ogrodnictwo ma o wiele więcej do zaoferowania.

Najważniejsza wskazówka – pozwól naturze rosnąć

Bardzo łatwo jest przyciągnąć dziką przyrodę, pozwolić małemu zakątkowi twojej działki rosnąć trochę dziko, zostawić trochę martwego drewna na drzewach i ściółce liściastej i stworzyć mały staw z dziką przyrodą ze starego zlewu i obserwować, jak mali pomocnicy natury wejdź.

Sadzenie mieszane w płodozmianie  

Przyjrzyj się większości grządek warzywnych lub ogródków działkowych w całej Wielkiej Brytanii, a jak okiem sięgnąć zobaczysz łatę po łatce z warzywami posadzonymi w blokach. Dzieje się tak dlatego, że wmawiano nam, że tak powinna wyglądać uprawa owoców i warzyw.

Jednak nie musi tak być przez cały czas…  W rzeczywistości, jeśli posadzisz różne rodzaje warzyw, a nawet owoców, wszystkie zmieszane razem, z różnorodnością na podniesionej grządce, gleba nie zostanie zubożona w taki sam sposób, jak w przypadku sadzenia monoblokowego. Zapewnia to różnorodność biologiczną, która umożliwia całkowite ominięcie systemu płodozmianu.

W rzeczywistości ta bardziej swobodna, wyluzowana metoda uprawy może również pomóc w kontrolowaniu liczby szkodników. Jeśli weźmiesz pod uwagę, że często zaleca się sadzenie nagietka lub cebuli wokół marchwi, aby zapobiec atakowi muchy marchewkowej, wyobraź sobie tę zasadę na znacznie większą skalę.

Czytaj  Hollyhock Throat Syrup

Zbliż się do ziemi

Gleba jest sercem i duszą Twojego ogrodu, więc traktuj ją dobrze, aby produkty dobrze prosperowały. Zrób to najlepiej, jak to możliwe, i używaj najlepszej jakości kompostu bez torfu, na jaki Cię stać, aby zapewnić zrównoważoną, naturalną odporność od podstaw.

Zioła – miejsce w tymianku  

Rośliny te mają do odegrania cenną rolę w bardziej odpornym ogrodzie, przyciągając zapylacze i pożyteczne owady z korzyścią dla nas, a także dostarczając nam bardzo zdrowego, aromatycznego materiału do kuchni. Wybieraj spośród tymianku, mięty, rozmarynu, szałwii, szczypiorku, kolendry, bazylii, lawendy i majeranku, aby uzyskać słodko pachnącą terapeutyczną i jadalną urodę.

Aby uzyskać więcej niesamowitych wskazówek, spójrz na

Książka ogrodowa dotycząca zmian klimatu!