Kwiaty brandy i malwy łączą się w tym syropie, aby pomóc ukoić podrażnioną błonę śluzową i złagodzić suchy kaszel. Wprowadzając kolor późnego lata do tradycyjnego ogrodu wiejskiego, płodne kwiaty tych posągowych roślin są podawane w celu stworzenia przypominającego klejnot syropu na kaszel.
Składniki
- Około 50 ciemnych kwiatów (jaśniejsze kwiaty tworzą jaśniejszy syrop)
- 400g białego cukru (w przybliżeniu)
- Brandy- 15ml na 100ml syropu
Metoda
Delikatnie zmiażdż kwiaty malwy. Umieść 3 cm kwiatów w słoiku z szeroką szyjką, a następnie przykryj 3 cm cukru. Dodawaj naprzemienne warstwy kwiatów i cukru, aż słoik będzie pełny, ale wykończony warstwą cukru. Pozostaw w ciepłym miejscu na okres do miesiąca lub do momentu, gdy cukier prawie całkowicie się rozpuści.
Odcedź kwiaty i zachowaj nierozpuszczony cukier do innych zastosowań w kuchni, takich jak robienie dżemów lub duszenie owoców. Odmierz ilość syropu i dodaj 15 ml brandy na każde 100 ml syropu. Umieścić w wysterylizowanej butelce z ciemnego szkła i dobrze zakręcić.
Jak używać
W razie potrzeby weź 2 łyżki stołowe, aby złagodzić suchy kaszel. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 2 tygodni od otwarcia.
Kup nasiona Hollyhock Infusion tutaj