Gotowanie z lawendą nie było czymś, co moja babcia kiedykolwiek robiła. Jednak otwórz dowolną szafę , a znajdziesz ręcznie robioną lawendową torebkę, która zwalcza zapach kulek na mole. Podczas gdy kulki na mole zostały na szczęście pozostawione w przeszłości, lawendowa torba żyje. Być może obecnie częściej używany pod poduszką, aby ułatwić zasypianie niż do walki z przykrym zapachem.
Lawenda to jedna z tych cudownych roślin, która ma niezliczone zastosowania. Świetnie wygląda rosnąc w ogrodzie, jest pokarmem dla motyli i pszczół, może wytrzymać suszę, ale po ścięciu i wysuszeniu jest również niesamowity.
Aby zachować olejki eteryczne znajdujące się w pąkach, przytnij lawendę, zanim całkowicie się rozwinie. Pozostaw długie łodygi, aby można je było związać w pęczki, a następnie zawiesić do góry nogami, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Możesz zostawić pęczki wiszące, dopóki nie przyjdziesz ich użyć. Ewentualnie zdejmij pąki z łodyg i przechowuj je w szczelnym słoiku w chłodnej szafce.
Olejek lawendowy jest jednym z najpopularniejszych olejków eterycznych, ponieważ ma tak wiele zastosowań. Naturalny środek antyseptyczny i uspokajający, jest również bardzo skuteczny w leczeniu oparzeń i drobnych oparzeń.
Podczas gotowania z lawendą nie trzeba jej suszyć. Zarówno liście, jak i kwiaty mogą być używane świeże. Smak suszonej lawendy jest jednak mocniejszy, a więc prawdopodobnie lepszy. Słowo ostrzeżenia – unikaj lawendy w ciąży lub karmiących piersią.
Lemoniada
Postępuj zgodnie z tradycyjnym przepisem na lemoniadę, mieszając suszoną lawendę z cukrem przed dodaniem wody.
Galaretka
Przygotowując galaretkę jabłkową dodaj 6 łyżek pąków lawendy na każde 1,8 kg jabłek. Rezultatem będzie cudownie pachnąca galaretka.
Cukier
Ubij lawendę w robocie kuchennym, aż będzie dobrze, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Można go następnie użyć do aromatyzowania ciast i herbatników.
Kurczak
Czerwone wino, pomarańcze, tymianek i lawenda dobrze komponują się w sosie do kurczaka lub w zapiekance.
Kozi Ser & Brie
Przed zawinięciem i pieczeniem posyp ser odrobiną lawendy. Podawać z ciepłym chrupiącym chlebem.
Ciastka
Zrób zwykłe herbatniki maślane, ale dodaj do masła drobno posiekane liście lub kwiaty lawendy.
Serdecznie
Mieszaj 100 g cukru na małym ogniu z 500 ml wody, aż się rozpuści. Następnie dodać 1 łyżkę kwiatów lawendy, przykryć i zagotować. Zdejmij z ognia i pozostaw do zaparzenia na około godzinę. Odcedź płyn, a następnie ponownie zagotuj i mieszaj, aż zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wlać do wysterylizowanych butelek.
To tylko kilka z wielu sposobów na wykorzystanie lawendy w kuchni. Jak również w ogrodzie!