Frytki z nagietka i nagietka

Frytki z nagietka i nagietka

Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę

Czas przygotowania 20 minut Całkowity czas 20 minut

Danie główneKuchnia angielska

Porcje dla 2 osób

Składniki  

2 piersi z kurczaka bez skóry i pokrojone na kawałki (w opcji wegetariańskiej można zastąpić słodką kukurydzą i świerzbem)

200 gramów ugotowanego świeżego makaronu jajecznego

1 mała czerwona cebula

2 ząbki czosnku drobno posiekane/rozgniecione

1 cm3 startego imbiru

100 gramów bulionu drobiowego/warzywnego

2 łyżeczki oleju sezamowego

3 łyżki sosu sojowego

1 żółta papryka drobno pokrojona

1 drobno pokrojona cukinia

50 gramów pieczarki w plasterkach ~ 253 ~ 0,5 szklanki płatków nagietka ~ 253 ~ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje 

Weź dużą patelnię lub wok, dodaj trochę oleju roślinnego i podsmaż chińską przyprawę pięć, czosnek i cebulę, aż zmiękną.

Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i mieszaj od czasu do czasu, upewniając się, że kurczak jest ugotowany.~253 ~Dodaj paprykę, cukinię, pieczarki i imbir i mieszaj przez kilka minut, a następnie dodaj sos sojowy i olej sezamowy

Dodaj świeży makaron i bulion i gotuj przez kolejne 5 minut.

Wyłącz patelnię/wok podgrzać i dodać płatki nagietka i nagietka, delikatnie wymieszać i podawać. Można również użyć nasturcji, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy pieprzny smak.

Czytaj  Nie marnuj, nie chciej Jak przetwarzać & Przetwarzaj śmieci