Frytki z nagietka i nagietka
Wydrukuj przepis
Przepis na szpilkę
Czas przygotowania 20 minut Całkowity czas 20 minut
Danie główneKuchnia angielska
Porcje dla 2 osób
Składniki
2 piersi z kurczaka bez skóry i pokrojone na kawałki (w opcji wegetariańskiej można zastąpić słodką kukurydzą i świerzbem)
200 gramów ugotowanego świeżego makaronu jajecznego
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku drobno posiekane/rozgniecione
1 cm3 startego imbiru
100 gramów bulionu drobiowego/warzywnego
2 łyżeczki oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 żółta papryka drobno pokrojona
1 drobno pokrojona cukinia
50 gramów pieczarki w plasterkach ~ 253 ~ 0,5 szklanki płatków nagietka ~ 253 ~ 1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięciu ~ 253 ~ ~ 453 ~
Instrukcje
Weź dużą patelnię lub wok, dodaj trochę oleju roślinnego i podsmaż chińską przyprawę pięć, czosnek i cebulę, aż zmiękną.
Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i mieszaj od czasu do czasu, upewniając się, że kurczak jest ugotowany.~253 ~Dodaj paprykę, cukinię, pieczarki i imbir i mieszaj przez kilka minut, a następnie dodaj sos sojowy i olej sezamowy
Dodaj świeży makaron i bulion i gotuj przez kolejne 5 minut.
Wyłącz patelnię/wok podgrzać i dodać płatki nagietka i nagietka, delikatnie wymieszać i podawać. Można również użyć nasturcji, jeśli chcesz uzyskać mocniejszy pieprzny smak.